Lea Pihkalan maalauksia Oulun taidemuseon kokoelmaan

Naivistista maalauksistaan tunnettu Lea Pihkala menehtyi äkillisesti kesällä 2021 Oulussa 85-vuotiaana. Hänen perikuntansa on lahjoittanut lokakuussa Oulun taidemuseon kokoelmaan viisi taiteilijan maalausta. Pirteät teokset ovat nyt esillä taidemuseon Satula-tilassa.

Lea Pihkala syntyi 1936 Iisalmessa. Lapsuudesta saakka hän opetteli itsenäisesti taiteen tekemistä ja myöhemmin nuoruudessa kävi Oulun työväenopiston taidekursseilla. Ammattimaisempaan taiteilijuuteen häntä opasti aviomiehen setä, taiteilija Ilmo Pihkala. Ensimmäisen näyttelynsä Lea Pihkala piti vuonna 1967.

Naivistinen taide alkoi yhä enemmän kiinnostaa suurta yleisöä 1980-luvulla. Tyylisuunta inspiroi Lea Pihkalaa taiteilijauran loppuun saakka. Hänen teoksiaan olikin usein esillä Naivistit Iittalassa kokoonpanoissa sekä myös ulkomailla, jossa hänet vuonna 2000 palkittiin modernin primitiivisen taiteen kilpailussa Sveitsissä. Löytyypä veikeitä teoksia myös Rolling Stones -basisti Bill Wymanin yksityiskokoelmasta.

Humoristisiin ja iloa pursuileviin öljyvärimaalauksiinsa taiteilija sai aiheet elävästä elämästä, jonka mehukkaimmat esimerkit hän kirjasi ylös taidettaan varten. Usein maalaisidyllisiin miljöihin sijoittuvissa maalauksissa on aiheena parisuhde, jossa nainen ohjaa toimintaa.  Myös kissat, linnut ja koirat olivat taiteilijan sydäntä lähellä. Joskus teemoissa pilkahtaa lempeästi jopa yhteiskunnallista kritiikkiä.

Näyttely on avoinna museon aukioloaikojen mukaisesti. Tila voi olla toisinaan suljettu yksityistilaisuuden vuoksi. Liput: 7–10 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Näyttely on esillä 21.8.2022 asti.

 

Kuva bannerissa Lea Pihkala, Ei mopolla mahottomia, 1989. Kuva: Mika Friman.

Lea Pihkala, Nirvana, 1990. Kuva: Mika Friman.

Lea Pihkala, Kesällä keinussa kerran, 1989. Kuva: Mika Friman.

Lea Pihkala, Ei mopolla mahottomia, 1989. Kuva: Mika Friman.