LIITOS – Luonto uudessa tarkastelussa

OULUN TAIDEMUSEO | 20.5.–12.11.

Nina Czegledyn ja Suomen Biotaiteen Seura ry:n yhteistyössä kuratoima kansainvälinen nykytaidenäyttely tarkentaa katseen ihmisen luontosuhteeseen ja muuttuvaan ympäristöön. Ikimuistoisista ajoista lähtien olemme ihailleet luonnon perustavanlaatuista järjestystä etsiessämme inspiraatioita, tulkintoja ja ratkaisuja. Tahalliset ja tahattomat kehityskulut ovat viime aikoina muovanneet fyysistä maisemaa ja meidän yhteistä mielenmaisemaa. Tässä muutosprosessissa sulautuvat yhteen olemassa olevat ja vasta muodostuneet asiat ja olennot luoden yllättäviä mahdollisuuksia ja yhteyksiä. Paradigman muutokset asettavat uusia haasteita taiteilijoille, jotka kyseenalaistavat tai kommentoivat näitä muunnelmia työssään.

LIITOS-näyttely tutkii perinteisiä luontokäsityksiä ja muutosten takana olevia prosesseja ja niiden tuomia uusia tapoja ajatella. Painopiste on syntymässä olevissa luontoon liittyvissä yksilöllisissä ja yhteisöllisissä ajattelumalleissa.  Näyttely esittelee monitieteisiä teoksia nykyajan näkökulmista avaten uutta ymmärrystä elinympäristöömme tai meitä ympäröivään maailmaan. Näyttelyn kuratoinnista vastaavat Nina Czegledy ja Suomen Biotaiteen Seura ry. Kanadalainen Nina Czegledy on taiteilija, kuraattori, pedagogi ja kirjoittaja, joka työskentelee taidetta, tiedettä ja teknologiaa yhdistävissä kansainvälisissä projekteissa.

Näyttelyssä on teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Lauri Anttila (FIN), Risto-Pekka Blom (FIN), Alexandra Daisy Ginsberg (GBR) & Sascha Pohflepp (GER), Antye Greie (GER), Ilkka Halso (FIN), Kalle Hamm (FIN), Pekka & Teija Isorättyä  (FIN), Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen (FIN), Antero Kare (FIN), Olga Kisseleva (RUS), Carolin Koss (FIN/GER), Mia Mäkelä (FIN), Agnes Meyer Brandis (GER), Tuula Närhinen (FIN), Kira O'Reilly (IRE), Anu Osva (FIN), Johanna Rotko (FIN), Tibor Szemző (HUN), Leena Valkeapää & Oula A. Valkeapää (FIN), Jana Winderen (N). Osa taiteilijoista on mukana AV-arkin videokoosteessa.

Näyttelyn oheistapahtumat, työpajat, taiteilijaesiintymiset ja näyttelyesittelyt tarjoavat monipuolisesti tekemistä ja pohdittavaa. Tapahtumasarjan aloitti 20.5. kaikille avoin seminaari, jossa oli mukana taiteilijoita, näyttelyn kuraattorit sekä antropologi/arkeologi Judith van der Elst (NL) ja professori Seppo Vainio.

Näyttely ja oheisohjelma toteutetaan Suomen kulttuurirahaston, Oulun yliopiston Geenit ja yhteiskunta -Argumenta-hankkeen, Taiteen edistämiskeskuksen ja AV-arkin tuella.

 

Kuva ylhäällä: Ilkka Halso, Kitka River, 2004. Kuva Mika Friman

NÄYTTELYYN LIITTYVÄT TAPAHTUMAT

Vapaa pääsy taidemuseoon 19.9.–12.11.

Liitos-näyttelyssä on mukana teoksia, joissa on elävää orgaanista materiaalia. Materiaalit saattavat aiheuttaa reaktioita hajuste- ja monikemikaaliyliherkille henkilöille.

 

Kira O´Reilly, Be-wilderment (Nature Drag) 2017. Kuva Mika Friman.