Lumipal­loefekti 2021
Oulun taidemuseo 27.11.2021–30.1.2022

Lumipalloefekti 2021 kokoaa yhteen kahdeksan pohjoisessa Suomessa työskentelevää taiteilijaa, joita yhdistää tutkimuksellinen ote taiteen tekemiseen. Näyttelyn teokset tarkastelevat ihmisen paikkaa ajan jatkumolla: elämänmuotomme perustuksia ja vaikutussuhteita sekä jälkiä, joita maailmaan itsestämme jätämme.

Lumipalloefekti 2021 -näyttelyn taiteilijat ovat Markku Akseli Heikkilä (s. 1959, Rovaniemi), Riikka Keränen (s. 1984, Ristijärvi), Sanna Krook (s. 1976, Oulu), Kirsti Muinonen (s. 1943, Oulu), Johanna Pöykkö (s. 1977, Oulu), Eija Ranta (s. 1980, Hailuoto) sekä taiteilijapari Raisa Raekallio (s.1978, Kittilä) ja Misha del Val (s. 1979, Kittilä).

Oulun taidemuseon alakerran saleihin jakautuvassa näyttelyssä nähdään mm. valokuvaa, maalaustaidetta ja paikkasidonnaisia veistoksia, sekä liikkuvaa kuvaa ja liikettä. Näyttelyn teoksia yhdistäviä teemoja ovat mm. yhteen tuleminen ja yhdessä eläminen, materiaalisuus ja paikka, ajankulku sekä liike. 

Alakerran isossa salissa kuhisee kanssaelon kirjo ja leikki. Kirsti Muinosen maalauksissa ja Riikka Keräsen veistoksissa kuvitellaan mahdollisia maailmoja ja tarkastellaan ympäröivän maailman vaikutussuhteita. Raekallion ja del Valin maalauksissa erilaisista lähtökohdista tulevat olennot kokoontuvat yhteisen äärelle. Johanna Pöykön tekstiili-installaatio puolestaan kutsuu lapsuuden leikkeihin ja majan suojaan. 

Taidemuseon Tasku-tilan ja C-salin teokset pohtivat ihmiselon perustuksia ja jäljen jättämistä. Tasku-tilassa nähdään Sanna Krookin Pattijoella ja Raahen terästehtaalla kuvattu valokuvasarja, jossa tarkastellaan kotipaikan tuntua ja ihmistä ympäristönsä rakentajana ja muokkaajana. Museon C-salin jakavat Markku Heikkilä ja Eija Ranta, jotka molemmat työskentelevät hetkellisten olosuhteiden parissa, käsitellen ja ihmetellen aikaa ja muistia. Heikkilän valokuvateokset ovat dokumentaatioita luonnossa syntyneistä teoksista. Rannan teokset puolestaan tapahtuvat kokijan kehossa, muistoissa ja liikkeessä.

Lumipalloefekti on pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevä näyttely, jonka taiteilijat valitaan avoimen haun kautta. Valinnoista vastaa kutsuttu kuraattori. Aluenäyttelyä ovat järjestäneet vuorollaan vuodesta 2012 lähtien Oulun, Rovaniemen, Kemin ja Aineen taidemuseot. Vuoden 2021 näyttelyn on kuratoinut Pauliina Leikas, joka on toiminut mm. kainuulaisen Mustarindan toiminnanjohtajana.

 

Kuva bannerissa ja ylhäällä: Kirsti Muinonen, Suo, 2021, akryyli ja öljy kankaalle. Kuva: Mika Friman.