Maija-Liisa Niemen taidekokoelma

OULUN TAIDEMUSEO | 16.2.–16.6.2019

Oulun taidemuseo on vastaanottanut testamenttilahjoituksen oululaissyntyiseltä, sittemmin Helsingissä vaikuttaneelta hammaslääketieteen tohtorilta, kuvataiteen ystävältä Maija-Liisa ”Maikki” Niemeltä (1935–2017). Testamentilla taidemuseolle on ohjautunut lahjoittajan nimeä kantava taidekokoelma ja legaattimääräyksen mukainen rahallinen osuus, joka käytetään kokoelman täydentämiseen testamentin ehtojen mukaisesti. Oulun kaupunki on perustanut tätä varten Maija-Liisa Niemen testamenttirahaston. Tämän tyyppinen merkittävä yhdistelmälahjoitus on ensimmäinen Oulun taidemuseon historiassa.

Maija-Liisa Niemen äidin suku oli kotoisin Oulusta ja isän Tornion Korpikylästä. Molemmat lapsuuden ja nuoruuden miljööt olivat hänelle tärkeitä. Kokoelmaan sisältyvä oululaisen taidemaalarin Matti Mikkolan maalaus Torniojoelta (1977) kuvannee näitä tuntoja. Myös hänen kesäpaikaksi vuonna 1963 hankkimansa Ranta-ahon tila Kivesjärven rannalla Paltamossa muodostui merkitykselliseksi. Syntymä- ja kotikaupungin Oulun taidemuseon näyttelyvierailut merkitsivät Maija-Liisa Niemelle innostavaa irrottautumista arjesta. Ranskan kulttuurin ja kielen taitajana hän kävi ystäviensä kera kuvataidenäyttelyissä ulkomaita myöten. Oman kymmeniä teoksia käsittävän taidekokoelmansa hän hankki ostoina joko museo- ja gallerianäyttelyistä tai suoraan kuvataiteilijoilta, joihin oli osin tutustunut myös ammattinsa välityksellä. 

Professori, taidemaalari Tuomas Mäntynen maalasi tuttavastaan naivistisen, leikkimielisen muotokuvan, joka on vertauskuvallisesti nimetty Odotukseksi (1974). Siinä heidän roolinsa ovat ikään kuin vaihtuneet ja lääkäri on vuorostaan kuvattu istumassa odotushuoneen nojatuolissa. Tuomas Mäntyseltä, Taisto Ahtolalta, Outi Heiskaselta, Nikolai Lehdolta ja Heikki W. Virolaiselta on kokoelmassa useampia teoksia. Jälkimmäinen heistä on omistuskirjoituksellaan osoittanut figuratiivisen veistoksensa Irokeesisika (1964–2000) kiitollisuudella tukijalleen Maija-Liisa Niemelle. Muista kokoelman taiteilijanimistä mainittakoon vielä Juhani Harri, Alice Kaira, Leena Luostarinen, Ulla Rantanen ja Sam Vanni. Kokoelma ei muodosta yhtenäistä teemallista tai taidehistoriallista kokonaisuutta, vaan Maija-Liisa Niemi on ennemminkin henkilökohtaisesti mieltynyt kuhunkin häntä puhuttelevaan tekijään tai taideteokseen.     

 

Tuomas Mäntynen, Odotus (Maija-Liisa Niemen muotokuva), öljymaalaus kankaalle, yksityiskohta teoksesta, 1974. Kuva: Mika Friman.

Heikki W. Virolainen, Irokeesisika, maalattu metalli, 1964–2000.
Kuva: Mika Friman.

Ulla Rantanen, Maalaus I,
guassi paperille, 1984. Kuva: Mika Friman.

Sam Vanni, Styx,
serigrafia paperille, 1978. Kuva: Mika Friman.