Taidegraafikko ja taidemaalari Marjatta Hanhijoki (s. 1948, Porvoo) tarkastelee teoksissaan elämän ja arjen ihmeitä lempeällä katseella. Pääasiassa ihmisiä, tiloja ja asetelmia kuvaavan taiteilijan teoksissa ihminen on läsnä silloinkin, kun ei näy kuvassa. Pienoismaailmoissa esineet kertovat kaikista niistä käsistä, joiden kautta ne ovat kulkeneet. Aika kerrostuu asetelmissa, joissa arkisen ihmeelliset tavarat asettuvat rinnakkain. Hanhijoki  työskentelee akvarellin, piirustuksen, grafiikan ja valokuvan menetelmin.

Näyttelyn nimi viittaa 1970-luvulla alkunsa saaneeseen työskentelyyn Hailuodossa, jolloin Hanhijoki kulki talosta taloon tallentaen teoksiinsa saaren asukkaita ja koteja. Piilin talossa asuneita sisaruksia, Ainoa ja Reetua, hän kuvasi toistuvasti 1990-luvun alkuun saakka. Malleista tuli ystäviä ja myös ystävät ovat olleet malleina.

Näyttely jatkaa Hanhijoen elämäntyötä esittelevien näyttelyiden sarjaa, jonka jokaisessa näyttelyssä esille asettuu erilaisia näkymiä taiteilijan yli 50 vuoden mittaiseen monipuoliseen tuotantoon.

Näyttelyn teemat

Oulun taidemuseon suuressa A-salissa nähdään seuraavia teemoja: Aino ja Reetu (muotokuvat), Sininen huone, Tila ja asetelma, Peili sekä Kampauspöytä ja Prinsessa Margareta. Lisäksi A-saliin rakentuu Lastenkamari, joka kutsuu piirtämään ja tarkastelemaan taiteilijan pienoismaailmoja matalamman ripustuksen myötä. Pienemmässä C-salissa nähdään ensikertaa vuosina 2021–2023 toteutettu muotokuvasarja Kasvot Hailuodossa.

Kuva: Mika Friman

6.10.2023 Lähikuvassa

Marjatta Hanhijoki

Videohaastattelu Hailuodon ateljé Fiskissä kesällä 2023.

Lue lisää

Marjatta Hanhijoki: Työhuoneen ovi, Paul Gauguin ja Päivi Sirén; Fiskin Sunikari ,2016, akvarelli. Teoskuva: Marjatta Hanhijoki

9.8.2023 Taiteilijat

Marjatta Hanhijoelle paras työhuone on lehtiö ja kynä

Taidegraafikko ja taidemaalari suosii liikkuvaa elämäntapaa.

Lue lisää

Oulun taidemuseon näyttelyitä