Marjatta Hanhijoki: Aino ja Reetu – Silmin­nähden 3
24.8.–26.11.2023

Taidegraafikko ja taidemaalari Marjatta Hanhijoki (s. 1948, Porvoo) tarkastelee teoksissaan elämän ja arjen ihmeitä lempeällä katseella. Pääasiassa ihmisiä, tiloja ja asetelmia kuvaavan taiteilijan teoksissa ihminen on läsnä silloinkin, kun ei näy kuvassa. Pienoismaailmoissa esineet kertovat kaikista niistä käsistä, joiden kautta ne ovat kulkeneet. Aika kerrostuu asetelmissa, joissa arkisen ihmeelliset tavarat asettuvat rinnakkain.

Näyttelyn nimi viittaa 1970-luvulla alkunsa saaneeseen työskentelyyn Hailuodossa, jolloin Hanhijoki kulki talosta taloon tallentaen teoksiinsa saaren asukkaita ja koteja. Piilin talossa asuneita sisaruksia, Ainoa ja Reetua, hän kuvasi toistuvasti 1990-luvun alkuun saakka. Malleista tuli ystäviä ja myös ystävät ovat olleet malleina.

Marjatta Hanhijoki työskentelee akvarellin, piirustuksen, grafiikan ja valokuvan menetelmin. Kaikki lähtee katseesta ja havainnosta. Giacomettin lausetta mukaillen hän sanoo: ”paras työhuoneeni on lehtiöni ja kynäni”. Kevyet työskentelytekniikat mahdollistavat liikkuvan tavan elää ja taidetta syntyy mallien kotien lisäksi työhuoneilla Helsingissä, Komin kylässä Ylöjärvellä sekä Hailuodossa. Paikan vaihtamisella on tärkeä tehtävä; se avaa silmät näkemään jotain, mitä ei muuten näkisi.

Näyttely jatkaa Hanhijoen elämäntyötä esittelevien näyttelyiden sarjaa, joista ensimmäinen nähtiin Helsingin taidehallissa 2021 ja toinen Lahden Galleria Uusi Kipinässä 2022. Jokaisessa näyttelyssä esille asettuu erilaisia näkymiä taiteilijan yli 50 vuoden mittaiseen monipuoliseen tuotantoon.

Oulun taidemuseon suuressa A-salissa nähdään seuraavia teemoja: Aino ja Reetu (muotokuvat), Sininen huone, Tila ja asetelma, Peili sekä Kampauspöytä ja Prinsessa Margareta. Lisäksi A-saliin rakentuu Lastenkamari, joka kutsuu piirtämään ja tarkastelemaan taiteilijan pienoismaailmoja matalamman ripustuksen myötä. Pienemmässä C-salissa nähdään ensikertaa vuosina 2021–2023 toteutettu muotokuvasarja Kasvot Hailuodossa.

Oulun taidemuseon kokoelmateosten lisäksi teoksiaan näyttelyyn ovat lainanneet lukuisat yksityishenkilöt, Hailuodon kunta, Kaleva Median taidekokoelma, Jyväskylän taidemuseo, Kajaanin taidemuseo, Lönnströmin taidemuseo, Saastamoisen säätiön taidekokoelma / EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Rolando ja Siv Pierracinin kokoelma / Keravan museopalvelut Sinkka sekä Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma / Rovaniemen taidemuseo.

Kiitos kaikille teoksiaan lainanneille. Kiitos UN Women Suomi, Tapettitalo ja Ritola & Pihlgren.

 

Viittomakielisiä tapahtumia

Marjatta Hanhijoen Aino ja Reetu – Silminähden 3 -näyttelyssä järjestetään viittomakielisiä tapahtumia syksyn aikana! Ohjelmistossa on viittomakielinen näyttelyesittely sekä peräti kolme satu- ja piirustushetkeä lapsiperheille. Tapahtumat ohjaa Pirkko Metsämäki ja paikalla on suomen kielen tulkki.

Viittomakielinen näyttelyesittely su 24.9.
Viittomakieliset satu- ja piirustushetket ti 26.9., ti 3.10. ja su 8.10.

Katso video viittomakielisistä tapahtumista tästä linkistä (videossa on viittomakielinen tulkkaus).

 

Kuva bannerissa (rajattu):
Marjatta Hanhijoki: Kesäikkuna terassille, Fiski 2022. Akvarelli.
Teoskuva: Marjatta Hanhijoki

 

Marjatta Hanhijoki: Työhuoneen ovi, Paul Gauguin ja Päivi Sirén; Fiskin Sunikari 2016. Akvarelli. Teoskuva: Marjatta Hanhijoki

Marjatta Hanhijoki: AinaRauha, 2011. Akvarelli. Teoskuva (rajattu): Marjatta Hanhijoki

Marjatta Hanhijoki: Anne-Marie, 1977. Viivasyövytys, taidegrafiikka. Teoskuva: Marjatta Hanhijoki

Marjatta Hanhijoki: Piilin Aino, 1978. Akvarelli. Teoskuva: Marjatta Hanhijoki

Marjatta Hanhijoki: Olgan ja Georgen kolme ikkunaa, Fiski 2021. Akvarelli. Teoskuva: Marjatta Hanhijoki