Aluetaidemuseon menneet kiertonäyttelyt

JOUKO ALAPARTANEN – Ihmisen osa

Jouko Alapartanen (s. 1970 Tornio) on Rovaniemellä työskentelevä taiturimainen piirtäjä ja kysytty muotokuvamaalari, jonka teoksia harvoin nähdään Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Vuonna 1992 Lapin taidekoulusta valmistunut Alapartanen on opiskellut myös Repin-instituutissa, jonka perua on hänen lähes fotorealistinen tyylinsä. Alapartanen on pitänyt näyttelyitä vuodesta 1996 lähtien Pohjoismaissa ja Euroopassa, viimeisimpänä Viron Viljandissa kesällä 2017.

Alapartasen työskentelylle ominaista on tekninen taituruus ja syvä eläytymiskyky. Lähtökohta on aina ihminen, hänen pienuutensa luonnon edessä kurkottamassa kohti henkistä. Taiteilijan omien sanojensa mukaan tarkoituksena on ”luoda tunnelmia tai matkoja ilman mitään rationaalista syytä”. Ihmiskuvissa Alapartasen taidokas anatomian hallinta hakee Pohjois-Suomessa vertaistaan.

Oulun aluetaidemuseon kiertonäyttely esittelee Jouko Alapartasen tuotantoa 2010-luvulta. Piirrokset ovat olleet esillä Murmanskin taidemuseossa 2013, maalaukset ovat uutta, vuoden 2017 tuotantoa ja ovat ensi kertaa esillä tässä näyttelyssä.

Joulukuu 2017 Haapavesi
Tammikuu 2018 Nivala
Helmikuu 2018 Pyhäntä
Maaliskuu 2018 Haapajärvi
Huhtikuu 2018 Kestilä
Toukokuu 2018 Pudasjärvi
Kesäkuu 2018 Sievi
Tammikuu 2019 Kuusamo

 

HETKET

Installaatio, toiminnallinen näyttely

Näyttelykierroksen aika: 1.10.2017 – 28.2.2018

Hetket on Suomi100 juhlavuoden näyttely, jonka kautta haetaan näkökulmia menneisyyteen ja etsitään linkkejä tähän päivään. Pääpaino on kuitenkin pienen ihmisen arkisessa elämässä. Näyttelyvieras voi lisätä oman merkityksellisen hetkensä Aikajana -teokseen. Siihen toivotaan laajaa näkökulmaa ja eri-ikäisten ihmisten kokemuksia tarinoiden ja piirrosten muodossa. Näyttely on koettavissa eri aistein, esillä on myös kuunneltavaa ja kosketeltavaa.  Teoksiin liitetään QR-koodeja, joista löytyy lisätietoa teoksista ja niiden taustoista.  Koodien sisältö on löydettävissä näyttelyn Facebook-sivulta, jonka kautta muutkin kuin näyttelyvieraat voivat osallistua.

Taiteilijat käyttävät erilaisia materiaaleja sadan vuoden ajalta sekä inspiraationa että konkreettisesti teosten osina. Anna-Maija Joensuu hyödyntää isoäitinsä ja äitinsä ajan tekstiilejä, saa inspiraatiota lapsuuden peleistä ja käyttää muun muassa tekstiilin polttokuviointia. Marjaana Kojo-Eskola työstää tekstiiliteoksiinsa oman perheensä säilynyttä materiaalia ja vertaa omien vanhempiensa elämänkokemuksia omiinsa. Kirsi Autio yhdistää teoksissaan muun muassa vanhoja valokuvia, pehmeitä materiaaleja ja akryylimaalausta.

Tavoitteena on, että mahdollisimman monet koululaiset tutustuvat näyttelyyn joko luokkansa kanssa tai itsekseen, jolloin se saavuttaa laajalti maakunnan lapsia ja nuoria. Parhaimmillaan näyttelyn myötä lapset kuulevat sukujen omia tarinoita aiemmilta sukupolvilta ja historia alkaa elää.

Näyttelyn Facebook sivuilla lisää: https://www.facebook.com/hetketkiertonayttely/

 

Näyttelypaikat:

Pohjantähti, Pudasjärvi       lokakuu 2017
Tillarigalleria, Nivala         marraskuu 2017     
Taidetalo Väinölä, Oulainen  joulukuu 2017 
Raahen kirjasto      tammikuu 2018
O.Jauhiaisen museo, Kiiminki         helmikuu 2018

 

Kuva: Kirsi Autio, Raahe, 2014, sekatekniikka (yksityiskohta)

MARIKA MÄKELÄ - Grafiikkaa

Grafiikkaa

Näyttelykierroksen aika: 1.10.2017–30.9.2018.

 

Marika Mäkelä (s. 1947 Oulu) teki taiteellisen läpimurtonsa jo 1980-luvulla. Mäkelä yhdessä Marjatta Tapiolan ja Leena Luostarisen kanssa raivasi tietä suomalaisille naisille taiteen tekijöinä.

Mäkelän tuotannossa värielämyksellä on tärkeä osa. Mustaa piirroksellisuutta teoksiin tuovat primitiiviset merkit. Mukana kulkee usein symbioottinen äiti ja lapsi -teema sekä muinaisten itämaisten kulttuurien ornamentit ja kirjainmerkit – joidenkin tulkintojen mukaan alkueläimet. Hyvänä esimerkkinä tästä muun muassa Oulun kaupunginteatterille valmistunut prosenttitaideteos ”Biomorfoosi”.

Taidegrafiikkaa Marika Mäkelä on tehnyt 1990-luvun alusta lähtien. Merkit toteutetaan fotoetsauksena, tasainen väri akvatintalla ja viimeinen silaus annetaan metallinhohtoisilla painoväreillä. Maalausten materiaalintuntua ja fyysisyyttä hän ei pyri vedoksiin siirtämään. Päinvastoin hän sanoo grafiikan parissa tapahtuneiden kokeilujen hedelmöittäneen hänen tapaansa maalata. 

Teokset ovat Grafiikanpaja Himmelblaun sekä Rovaniemen ja Oulun taidemuseoiden kokoelmista.

 

Teoksia on 12 kpl. 

 

Näyttelypaikat:

Ruukin pääkirjasto                   marraskuu 2017

Kaamosgalleria, Kuusamo        joulukuu 2017

Utajärven kirjasto                     tammikuu 2018

Haapajärven kirjasto                helmikuu 2018

Vaalan kirjasto                         maaliskuu 2018

Haapaveden kirjasto                huhtikuu 2018

Lumijoen kirjasto                     toukokuu 2018

Piippolan kirjasto                     kesäkuu 2018

                        

Kuva: Marika Mäkelä - Knghts Templar ja Dianthus (2014)