Käy sisään uudistuneeseen museoon

Merimiehenkotimuseo

Aivan Oulun keskustan tuntumassa idyllisessä Pikisaaressa sijaitsee Merimiehenkotimuseo. Merimiehenkotimuseo, jota myös kutsutaan Matilan taloksi, toimii Oulun vanhimmassa säilyneessä puutalossa. Pikisaaressa merimiesten elämä vetää puoleensa myös matkailijoita.

Oletko kuullut kysymyksen: Oletko tullista tullut? Sanonta juontunee ajalta, jolloin Oulun kaupungin laitamilla oli pieniä tullitupia. Oulun vanhin puinen rakennus on rakennettu vuosina 1737–1739 alkuaan Limingan tullituvaksi Liminkaan johtavan tien varteen, silloisen Oulun kaupungin etelälaidalle. Tullituvissa tullimiehet päivystivät, tarkastivat kauppatavarat ja kantoivat tullimaksun tulliluettelon mukaan. Pikkutullien perintä lopetettiin vuonna 1808. Pikkutullien perinnän loputtua tullitupa siirrettiin Kirkko- ja Nummikadun kulmaan, jossa se oli aina vuoteen 1983, jolloin se siirrettiin Pikisaareen.

Rakennus säästyi Oulun kahdesta suuresta tulipalosta vuosina 1822 ja 1882. Tulli-inspehtorin jälkeen rakennus ja Kirkko- ja Nummikadun kulmassa oleva tontti siirtyivät käsityöläisten omistukseen. Silloinen Heinäpää olikin käsityöläisten ja merimiesten asuttamaa aluetta.

Oulu oli merkittävä meri- ja satamakaupunki 1800-luvulla. Huomattava määrä kaupungin asukkaista oli silloin ammatiltaan merimiehiä. Merimiesten perheet asuivat kaupungin laitamilla pienissä puutaloissa.

Isak Matilainen työskenteli merimiehenä oululaisissa purjelaivoissa. Jäätyään maihin hän perusti perheen ja osti vuonna 1882 kaksikolmasosaa Kirkko- ja Nummikadun kulmassa olevasta tontista. Hänen vaimonsa Margareta Matilainen piti leskeksi jäätyään maitokauppaa entisessä tullituvassa vuoteen 1910 asti. Maitokaupasta juontunee rakennuksen kutsumanimi Matilan talo.

Yksi rakennuksen pitkäaikainen omistaja Heikki Hautajärvi muistelee, että 1920–1940-luvuilla Matilassa asui vuokralaisia, ja heillä oli yleensä käytössä yksi huone. Talossa toimi myös Limingan Osuusmeijerin maitomyymälä, ja kaupan myyjätär asui eteisen peräkamarissa. Oulun kaupungin omistukseen rakennus siirtyi vuonna 1965.

Museon korjausprojekti

Nyt yleisö pääsee aikamatkalle katsomaan, miten merimiehet ja heidän perheensä asuivat merikaupunki Oulussa. Merimiehenkotimuseo on avattu useamman vuoden kestäneen remontin jälkeen.

Museossa aloitettiin korjausprojekti vuoden 2016 alussa. Yhteistyössä ja museon ohjauksessa Oulun seudun ammattiopiston Pikisaaren yksikön restaurointilinjan opiskelijat ovat saaneet kokemusta vanhan hirsitalon korjaamisesta. 

Lue lisää Koti merellä -avajaisviikonlopusta, jota vietettiin 7.–8.6.2019.

YHTEYSTIEDOT

Avoinna 2019 

7.–22.12. ti–pe 11–17, la–su 10–15 

Vapaa pääsy

050 3166 897 (aukioloaikoina)
050 3166 497 (Pohjois-Pohjanmaan museon toimisto)

Pikisaarentie 6, Oulu  

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin