Merimiehenkotimuseon joulu avautuu 9.12.2022. Merimiehen kodin huoneet ja ikkunat on koristeltu tuomaan joulutunnelmaa Pikisaarentietä pitkin kulkeville.
Koronavuosina ohikulkijoilla oli mahdollisuus kurkistella talon jouluisista ikkunoista sisään. Tänä vuonna myös talon sisällä on joulutunnelmaa. Merimiehenkotimuseo on yleisölle avoinna 9.12.–22.12 keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–17. Museoon on vapaa pääsy. Tämän jälkeen ihailtavina ovat vielä jouluikkunat loppiaiseen 8.1.2023 saakka. Ikkunat ovat tuolloin valaistuina klo 7–24.
Makuukamarissa pöydän päällä on esillä muutama joululahja: Jaakko Gummeruksen kustantama sidottu Lasten Kuvalehti vuosilta 1882–1885 ja Fazerin konvehtirasia. Kuvun alla on naisten taskukello, jonka Oulun postin kirjanpitäjä Hanna Boman on saanut joululahjaksi 24.12. 1875. Päivämäärä on kaiverrettuna välikannen ulkopinnalla. Ikkunaa somistaa Viipurissa valmistettu Havi Oy:n meripoikakynttilä.
Pöydällä on esillä muutama saksalainen joulukortti sekä kahvikattaus sokerikakun kera talon isännälle ja emännälle. Isäntä juo kahvinsa itävaltalaisesta niin sanotusta viiksikupista ja emäntä ulkolaisesta siirtokuvin koristellusta ruusukupista. Kahvikannuna toimii venäläinen, Kuznetsovin posliinitehtaan kannu.
Piirongin päälle on laitettu kynttilöiden loisteeseen perheen isännälle sikarilaatikko ja lapsukaisille kompiaisia venäläiseen viinirypälekoristeiseen posliiniastiaan.
Tuvan patakaapin päällä odottelee piparkakkumuotti, jossa on useita erilaisia toisiinsa juotettuja pienempiä muotteja kuten kuusi, latvatähti, kauris, enkeli, joulupukki, sydän, jänis ja kelkka. Reseptit löytyvät Anna Olsonin Keittokirjasta 1900-luvun alusta. Ikkunapöydälle on katettu riisipuuroa ja palan painikkeeksi olutta.
Vuokralaisen huone ei ole museointeriööri, joten se on koristeltu uudemmilla koristeilla; tiernahiiret ovat kokoontuneet esittämään tuttua oululaisperinnettä. Usko, Toivo, Rakkaus -valokoriste on ollut yleinen rannikkoalueen merikaupungeissa, erityisesti Pietarsaaressa. Teema ja koriste on yhdistänyt merellä olleet perheenjäsenet ja kotona odottavat rakkaat.
Seimiastelmat ovat kuuluneet erityisesti katoliseen perinteeseen. Onkin sanottu, että joulukuusi on seimen luterilainen vastine. Seimi on kuitenkin tunnettu kuva-aiheena myös luterilaisessa kirkkokunnassa ja yleinen aihe esimerkiksi joulukalentereissa.
Merimiehenkotimuseo, Pikisaarentie 6, Oulu