Minun aarteeni – esineitä oululaiskodeista

POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | 18.10.2019–5.1.2020

Sanotaan, että ”Toisen roska on toisen aarre”. Mikä on sinun kotisi tärkein esine?

Minkälaisia aarteita löytyy oululaisten kotien kätköistä? Onko aarre lapsuuden nuhjuiseksi halattu lelu vai perinnöksi saatu taulu tai koru? Jokaisen aarre on omanlaisensa ja se voi olla vaikka vasta muutaman vuoden mukana kulkenut tuoreempikin esine.  Siihen liittyvä tarina voi olla hyvin henkilökohtainen.  Pohjois-Pohjanmaan museo etsi näyttelyyn kesän aikana kaikenikäisiä oululaiskotien aarteita. 

Minun aarteeni -näyttely kertoo siitä, mikä on oululaisille tärkeää. Se voi olla rakkain vaatekappale, tärkein lahja, valokuva tai aivan jotain muuta! Melkein sata innokasta lainaajaa ilmoittautui mukaan lainaamaan aarteensa Minun aarteeni – esineitä oululaiskodeista -näyttelyyn. Lainattu esineistö on yhtä monipuolista ja persoonallista kuin lainaajatkin. Nuorimmat aarteensa lainaajat ovat vielä päiväkoti-ikäisiä, vanhimmat jo eläkkeellä. Jokaisen esineen tarina on kokonaisuudessaan luettavissa näyttelyn käsiohjelmasta.

Osa lainatuista esineistä on itse tehtyjä, osa perittyjä, osa itse ostettuja. Mukana on muistoja lapsuudesta, perheestä ja ulkomaanmatkoilta. Esineistössä toistuu viisi teemaa: Oulu ja oululaisuus, kansainvälisyys, perhe ja lapsuus, sekä itse tehty ja vaatteet.

Näyttely on toteutettu Pohjois-Pohjanmaan museon ja Oulun yliopiston museologian opiskelijoiden yhteistyönä. Oulun yliopiston opiskelijat suorittavat näyttelyn avulla Käytännön museologia -kurssin. Työryhmässä on 10 opiskelijaa. Ryhmän projektipäällikkö on Maija Pellinen.  Oulun yliopiston puolesta vastaavina opettajina ovat yliopistonlehtorit Anneli Meriläinen-Hyvärinen ja Janne Ikäheimo sekä konservaattori Jari Heinonen. Pohjois-Pohjanmaan museolta projektissa ovat olleet mukana tutkija Eija Konttijärvi ja museolehtori Arja Keskitalo.

Näyttelyn vaiheita voit seurata Minun aarteeni -blogista

Sivun kuvituskuvat Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkistosta

INFO

Oulun yliopiston museologian opiskelijoiden aarteenetsintäryhmä ja projektipäälliköt Maija Pellinen (oik.) ja Essi Kärnä (3. oikealta).

Lisätietoja näyttelystä saat museologian opiskelijoiden työryhmältä sähköpostilla minunaarteeni@gmail.com.

Yhteyshenkilöt museolla: Tutkija Eija Konttijärvi ja museolehtori Arja Keskitalo (etunimi.sukunimi@ouka.fi)