Muuttuvat kirkkohautaustavat

 

Kirkkohautaustapojen muutokset myöhäiskeskiajalta 1800-luvulle – esimerkkinä Keminmaa

Pienoisnäyttely museon infotilassa 17.6.-30.8.2020
 

Arkeologiset kaivaukset kesällä 1981 Valmarinniemessä, Kemijokisuulla toivat esiin paloja pohjoisen keskiaikaisesta menneisyydestä. Kaivauslastojen ja harjojen avulla hiekkamaasta paljastui esiin alueen vanhin 1300-luvun puolivälin tienoilla rakennettu kirkko sekä sen sisälle ja ympärille haudattuja vainajia. Näyttely tuo nähtäville tuolloin löydettyjä vainajien hautaan mukaansa saamia vaatteiden osia ja koristeita, sekä muita esineitä, kuten rahoja ja hampaiden välissä pureskeltuja nappeja. Kristus-aihein koristellut sormukset kertovat mahdollisesti varhaisimmista pappien haudoista Suomessa.  

Valmarinniemestä kirkollinen keskus siirtyi noin 3,5 km Kemijokea ylävirtaan, minne 1520–1550-luvuilla rakentui nykyisin Keminmaan vanhana kirkkona tunnettu kivikirkko, Pyhän Mikaelin kirkko. Tuon pian 500 vuotta vanhan kirkon ainutlaatuisen tunnelman pääsee näyttelyssä kokemaan keskiaikaisten pyhimysveistosten, 1600-luvun kattomaalausten ja lattian alle haudattujen vainajien kautta. Kuuluisin Keminmaan kirkkoon haudattu on nykyisin muumiona nähtävä kirkkoherra Rungius. Rungiuksesta tehty, VR-laseilla katsottava virtuaalimalli tuodaan esille, mikäli se on näinä korona-aikoina mahdollista.

Muuttuvat kirkkohautaustavat -näyttelyssä pääset tutkimaan mikroskoopin avulla kasveja ja hyönteisiä.  Pääset katsomaan tutkijan näkökulmasta mitä kasveja hautaamisessa on käytetty. Hautakasvien lisäksi voit tarkastella erilaisia eläinten hautoihin jättämiä jälkiä, kuten raatokärpäsiä tai hiiren papanoita.  

Näyttely pohjautuu Oulun yliopistossa tehtyyn Emil Aaltosen säätiön ja Suomen Akatemian rahoittamaan monitieteiseen kirkkohautauksia ja pohjoissuomalaisia hautaustapoja käsittelevään tutkimukseen. Näyttelyt on tuotettu yhteistyössä Oulun yliopiston arkeologian tutkijoiden, Pohjois-Pohjanmaan museon, Tornionlaakson museon ja Kemin historiallisen museon kanssa.  

Näyttely on neljäs osa näyttelysarjaa, jonka kaksi aiempaa osaa olivat vuonna 2019 esillä Kemin historiallisessa museossa (Rungius, kirkkoon haudattu), Tornionlaakson museossa (Anna, kirkkoon haudattu). Kolmas osa, Huolella haudatut – arkeologisia tutkimuksia Pohjois-Suomesta, on esillä Pohjois-Pohjanmaan museon kolmannessa kerroksessa. 
 

Tutustu Huolella haudatut - arkeologisia tutkimuksia Pohjois-Suomesta -näyttelyyn tästä linkistä.

Kristus-aiheisia sormuksia Valmarinniemestä. Vastaavia sormuksia on löydetty Suomessa vanhojen katolisten pyhäkköjen tai kirkkojen paikoilta tai paikoista, joihin liitetään katolista kirkollista perinnettä. Kuvat: kaivauskuva vuodelta 1981, sormusten lähikuvat Tuuli Matila ja Paula Pelttari, Oulun yliopisto/Arkeologian laboratorio.