Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa
OULUN TAIDEMUSEO | 2.12.2017–6.1.2019

Oulun ihme

Oulun teknologiabuumi tai dramaattisemmin Oulun ihme oli kuumimmillaan uuden vuosituhannen kynnyksellä. Pohjoinen teollisuuskaupunki oli muuttunut 1960-luvulta 1990-luvulle tultaessa yhdeksi Suomen tärkeimmistä informaatioteknologian keskuksista, jonka osaamisella ja tuotteilla oli ennennäkemätön kansainvälinen kysyntä.

Museo- ja tiedekeskus Luupin tuottamassa uudentyyppisessä teemanäyttelyssä yhdistyvät tutkimustieto, kaunokirjallinen kerronta, toiminnallisuus ja visuaalisuus. Yhtenä lähtökohtana Näytönpaikan suunnittelussa onkin ollut moniaistinen ja monikanavainen näyttelykokemus.

Näyttelyn punaisena lankana kulkee Toivo Ruokon ja Raakku-mittareiden fiktiivinen yritystarina, jonka on luonut businessmaailmaa omakohtaisesti hyvin tunteva oululainen kirjailija ja viestintäkonsultti Antti Leikas.

Pintaa syvemmälle – tarinaa ja ajankuvaa alan kehityksestä Oulun seudulla

Kuvitteellisen yrittäjätarinan rinnalla näyttely tarjoaa runsaasti faktatietoa informaatioteknologia-alan taustoista ja kehityksestä Oulun seudulla. Videoidut henkilöhaastattelut ja selailtavat tietoruudut vievät pintaa syvemmälle ja tarjoavat monipuolisia kurkistuksia laajalle yleisölle ehkä hieman tuntemattomampaan aihepiiriin ja lähihistoriaan.  Näyttelyyn sisältyy tiedekeskuksista tuttuja ja nykyisin myös museoissa suosittuja hands-on -toimintapisteitä, jotka innostavat kaikenikäisiä kävijöitä kokeilemaan ja eläytymään näyttelyn teemaan. 

Oulun kaupunginteatterin lavastajan Kalle Nurmisen suunnitelmien pohjalta taidemuseon toinen kerros on kokenut huomattavan muodonmuutoksen. Paljastamatta liikaa tilaratkaisuista voidaan vinkata, että legendaarinen kahvilayrittäjä Irma Mannonen tekee paluun taidemuseolle. Lisäksi näyttelyn lukuisissa interiööreissä ja kohtauksissa on tarinaa ja ajankuvaa elävöittäviä taideteoksia ja esineitä Pohjois-Pohjanmaan museon ja Oulun taidemuseon kokoelmista sekä muutamia harvinaisempia esinelainoja. Näyttelyyn liittyy monipuolinen yleisöohjelma, johon kuuluu uutena palveluna muun muassa tilattavia toiminnallisia draamaopastuksia helmikuusta 2018 lähtien.

Museo- ja tiedekeskus Luupin ensimmäiseen yhteiseen sisältötuotantohankkeeseen, jonka projektipäällikkönä on toiminut kokoelma-amanuenssi Jonna-Maria Mölläri Pohjois-Pohjanmaan museosta, on osallistunut yli 30 työntekijää Oulun taidemuseosta, Pohjois-Pohjanmaan museosta ja Tiedekeskus Tietomaasta sekä joukko ulkopuolisia ammattilaisia.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan kuuluvaa näyttelyä ovat tukeneet Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -hanke ja Oulun kaupunki. Mukana näyttelykumppanina on myös Technopolis Oyj.

 

Seela Petra, Pojat ja koneet, 2000. Kuva Mika Friman


Teos- ja esinekuvat sivun yläbannerissa:

Jaakko Mattila, Reaktio, 2006. Kuva Mika Friman
Teekkarilakki. Kuva Mika Friman/Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat.
Niilo Hyttinen, Limingantullin tuulessa 1987. Kuva Anu Mykkänen
Gorbatsovin vierailu 27.1.1989. Kuva Unto Järvinen/Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkisto
Nokia 5110 matkapuhelin 1998. Kuva Mika Friman/Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat.

INFO

Oulun taidemuseo
Kasarmintie 9, 90100 Oulu

Pääsyliput 8/5 €

Avoinna 2019
ti–pe 9–17, la 10–17, su 12–19
Suljettu maanantaisin

Cafe Elliott avoinna 2019
ke–la 11–17, su 12–19

Cafe Elliott kaikille aisteille!

Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa -näyttelyn yhteyteen taidemuseolle on avattu Cafe Elliott. Kahvila on osa näyttelyä, ja sen bravuuri ovat upeat taidekakut. Luvassa on siis iloa kaikille aisteille! Tarjolla on lisäksi virvokkeita, pientä suolaista sekä tietysti kahvia.

Kahvila on avoinna vuonna 2019
ke–la 11–17, su 12–19.

Tervetuloa!

Yhteystiedot:
Tilaisuudet ja ryhmävaraukset, Luupin myyntipalvelu p. 044 703 1335, myynti.luuppi(at)ouka.fi
Kahvilayrittäjä Irma Mannonen, p. 050 366 0099, io.mannonen(at)hotmail.fi

 

Työpajat

Aika hyppy -näyttelykierros koululaisille

Interaktiivinen näyttelykierros tutustuttaa osallistujat Oulun Ihmeen taustoihin 70-luvun lopulta tähän päivään. Kuljemme yhdessä tehden, kokien ja oivaltaen insinööri Toivo Ruokon kuvitteellisen kasvutarinan. Näyttelyyn valitut taideteokset, esineet ja toiminnalliset kohteet kertovat sekä ajankuvasta että teknologisesta kehityksestä.

Kierros on suunnattu eskari- ja koululaisryhmille (1.9. lk). Näyttelykierroksella yhdistyy teknologiakasvatus, taidekasvatus ja paikallishistoria. Kesto 60 min. Osallistujamäärä max 25 lasta. Hinta 50 €/opas.

Näyttelykierroksen yhteyteen on mahdollista varata Pärisevä piirros –työpaja. Hinta 50 €/työpaja. Näyttelykierros ja työpaja kestävät yhteensä 2 tuntia.                  

Pärisevä piirros -työpaja

Pajassa yhdistyvät grafiittikynäpiirrokset ja sähkökytkennät ennennäkemättömän hauskalla tavalla ääneä tuottavaksi teokseksi. Varaa mukaan älypuhelin, jos haluat nauhoittaa pajassa tuotetun äänimaailman itsellesi.

Lisätietoja: peda.taidemuseo(at)ouka.fi
Varaukset info.taidemuseo(at)ouka.fi

Ohjelmapalvelut

Sukella syvemmälle Oulun ihmeeseen. Yhdistä näyttelyvierailuusi esimerkiksi IT-insinöörin kiperät kysymykset -ongelmanratkaisupeli tai cocktail-kutsut.

Lisätietoja: myynti.luuppi(at)ouka.fi, 044 703 1335.

IT-insinöörin kiperät kysymykset

IT-insinöörin kiperät kysymykset on jännittävä ja leikkimielinen ongelmanratkaisupeli, jossa pelaajat yhteistyössä ratkovat eteen tulevia tehtäviä ja haasteita. Tässä tarvitaan päättelykykyä, tarkkuutta, nokkeluutta ja nopeutta!

Läpäise pääsykokeet, vietä opiskelijaelämää vappujuhlien hatarien muistikuvien huuruissa ja etene Juhan kanssa tiukasta työhaastattelusta kansainvälisen menestysfirman luottomieheksi ja menestyksen luojaksi, unohtamatta kiireisen työelämän ja perhearjen välissä tasapainottelua.

Peli sopii erinomaisesti esimerkiksi työpaikkasi virkistyspäivään, tyky-päivään, koululuokkasi, syntymäpäivien tai polttareiden ohjelmaksi, sekä kokouksen loppuhuipennukseksi.

Peli pelataan 4–5 henkilön joukkueissa Oulun taidemuseon tiloissa, jossa pelaajat liikkuvat Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa -näyttelyn interiööreissä ratkaisten tehtäviä. Osallistujia voi olla yhtä aikaa 10–70 henkilöä.

Ohjelmapalvelun kesto on noin 1,5 tuntia. Suositusikäraja on 12 vuotta.

Pelin suunnittelusta ja ohjauksesta vastaa pakopeleistään tunnettu Exit Oulu.
Maistuvat tarjoilut kisaelämykseesi hoitaa Hilikku Catering.

Hinnat:

Taidemuseon aukioloaikoina ti–su  25 €/ henkilö + alv 24 %

Yksityistilaisuudet ja illanvietot iltaisin klo 18 jälkeen:

Kisa ja tervetulomaljana lasillinen talon kuohuviiniä 42 €/ henkilö+ alv 24 %

Kisa ja herkullinen illallinen Ravintola Hilikussa   56 € / henkilö + alv 24 %

Coctail-menu

  • Semi kuivattuja tomaatteja ja tuoreyrttisalaattia
  • Tomaatti-mozzarellaleivos
  • Emmentalmurokeksi ricottamoussella ja vadelma-paprikahillolla
  • Porkkana- ja punajuurimousseleipä aprikoosi-appelsiinihyytelöllä
  • Pinaattileivos, mascarponemoussea ja sokerihernettä
  • Comté-juustoa, tryffelinmakuista mascarponea ja pistaasia
  • Latte ja suolainen karamellituulihattu

Varausehto: 10 päivää ennen tapahtumaa

Ota yhteyttä myyntipalveluumme: myynti.luuppi@ouka.fi tai p. 044 703 1335

 

1.jpg
1.jpg
2.jpg
2.jpg
3.jpg
3.jpg
4.jpg
4.jpg
5.jpg
5.jpg
6.jpg
6.jpg
7.jpg
7.jpg
8.jpg
8.jpg
9,1.jpg
9,1.jpg
9,2.jpg
9,2.jpg
9,3.jpg
9,3.jpg
9,4.jpg
9,4.jpg
9,5.jpg
9,5.jpg
9.jpg
9.jpg
Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin