Raunioita Asemakadulla helmikuun lopussa vuonna 1944. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkisto / Uuno Laukan kokoelma

Oulu sodissa - kuvat kertovat

Oulu sodissa Citynomadi-sovellus vie sinut kuvalliselle matkalle sota-ajan Ouluun. Pääosassa ovat talvisodan (30.11.1939−13.3.1940) ja jatkosodan (25.6.1941−19.9.1944) aikana otetut valokuvat.


Sota-aikaisia kuvia katsellessa tulee väistämättä miettineeksi paitsi ihmiskohtaloita, myös sitä, missä paikassa kuvat on otettu. Miltä paikka näyttää tänä päivänä? Näitä ajatuksista lähti rakentumaan Citynomadi-sovellus, jonka nimenä on Oulu sodissa – kuvat kertovat. Sovellukseen ladatut valokuvat on taustoitettu historiateksteillä. Näin Oulun sota-aika avautuu niillekin, joille aihe ei ole entuudestaan tuttu. Lisäksi kohteiden alareunaan on merkitty lähteitä, joiden avulla aihepiiristä saa syventävää tietoa.

Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkistossa, lähinnä valokuvaaja Uuno Laukan kokoelmassa, on mittava määrä sota-aikaan sijoittuvia valokuvia. Osa kuvista on otettu rintamalla, jossa Laukka toimi TK-kuvaajana. Osa kuvista sijoittuu kuitenkin Ouluun, missä siviilit joutuivat osallisiksi sotatoimista, lähinnä pommitusten ja ilmahyökkäysten muodossa.

On häkellyttävää nähdä tuttu kotikaupunki, sen kadut ja rakennukset sen jälkeen, kun vihollisen pommikoneet ovat moukaroineet niitä. Se on ollut hirvittävää tuon ajan eläneille, mutta koskettaa myös meitä jälkipolvia. Miten sodan sukupolvi pystyi elämään arkeaan pitkittyneessä pelon tunnelmassa? Miten he pystyivät palaamaan arkeen sodan jälkeen?

Paitsi siviilejä, näkyy sota-aikaisissa valokuvissa myös sotilaita. Oulussa toimi useita esikunta- ja huoltoyksiköitä. Talvisodan aikana kaupungissa oli yli 300 amerikansuomalaista ja noin 1 000 tanskalaista vapaaehtoista. Jatkosodan aikana oululaiseen katukuvaan toivat vaihtelua tuhannet saksalaiset sotilaat. Oulu oli tärkeä kauppakulkusatama, jonka kautta pohjoisen rintamille toimitettiin tavaraa ja sotavoimia.  

Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkiston kuvien lisäksi sovelluksessa on käytetty vapaassa käytössä olevia SA-Kuva -kuvia sekä sanomalehti Kalevan arkiston kuvia, joiden nykyinen sijaintipaikka on Museoviraston hallinnoima Journalistinen kuva-arkisto. Pari ennennäkemätöntä kuvaa tanskalaisista vapaaehtoisista Oulussa löytyi yllättäen Europeana-palvelusta. Kiitokset myös Professori Kalle Päätalon arkistolle luvasta käyttää heidän kuviaan esityksessä.

 

Materiaalin tuottaja: museolehtori Arja Keskitalo, Pohjois-Pohjanmaan museo / Palaute ja kuvavinkit: arja.h.keskitalo(at)ouka.fi
Pohjois-Pohjanmaan museon arkiston kuvadigitoinnit: arkistonhoitaja Meeri Rauhala
FM Ville Ahmala, "Jälet näkkyy vielä - Oulun sotien paikat" (julkaisematon käsikirjoitus, Pohjois-Pohjanmaan museo 2013)

 

Tutkimuskirjallisuutta:

Kustaa Hautala, Oulun kaupungin historia 1918−1945 (1981).
Stig Roudasmaa, Oulun varuskunnan historia. Scripta Historica VII. Oulun Historiaseuran julkaisuja (1981).
Olavi K. Fältin artikkeli Valkean kaupungin idylliä – Oulu 1917−1945 teoksessa valkean kaupungin vaiheet (1987).
Oulu ja oululaiset sodissa 1918 ja 1939-1945. Antero Tervonen (talvisota), Kalle Korpi (jatkosota) ja Marianne Junila (kotirintama). Oulun veteraanikirja (2002). 
Oulu varuskuntakaupunkina (2005), (lähinnä Kalle Korven osuus Oulu varuskuntakaupunkina 1918−1939).

 

Linkkejä:

Uuno Laukan kuvagalleria on tämän linkin takana. Kuvien tekijänoikeudet ovat Pohjois-Pohjanmaan museolla. 
SA-Kuva -galleriaan pääset tämän, SA-Kuvien tekijänoikeuksista kertovan sivun kautta.
Oulu saksalaisten huolto- ja kauttakulkukaupunkia tuntuu kiehtovan monia. Aihepiiriä on käsitellyt oululainen historian harrastaja Petteri Parhi blogissaan Saksalaiset Oulussa
Historiantutkija, FL Kalevi Mikkosen blogi Oulu - Saksan armeijan pääsatama ja huoltokeskus Pohjois-Suomen joukoille on luettavissa tästä linkistä.

 

Tästä pääset Citynomadi-sovellukseen

 

Citynomadi on Suomessa kehitetty karttasovellus. Nomadi-reittejä löytyy ympäri maailmaa – aina kaupunkiympäristöistä luonnon rauhaan. Sovelluksen käyttö ei ole paikkaan sidottu, joten pääset tutustumaan kohteisiin vaikka kotisohvalta käsin. Citynomadin käyttöä varten voit ladata sovelluksen sovelluskaupasta tai vaihtoehtoisesti käyttää sovellusta selaimella.

 

Näin pääset reitille: 

1) Lataa älypuhelimeen ilmainen Nomadi-sovellus sovelluskaupasta tai CityNomadin kotisivuilta. Sovelluksen käyttö ei vaadi rekisteröitymistä. 
2) Kirjoita sovelluksen hakukenttään Pohjois-Pohjanmaan museo ja valitse Oulu sodissa -reitti. Anna sovellukselle lupa käyttää sijaintitietojasi, jotta näet oman sijaintisi suhteessa paikoihin ja kierrettävään reittiin. 
3) Älylaitteellesi avautuu kartta, jonka reittiä seuraamalla pääset tutustumaan ympäristöösi uudella tavalla. Kuvat ja lisätieto kohteista aukeaa kuvaketta painamalla ja ohjeita seuraamalla. 

Esimerkiksi näitä kuvia ei ole voitu käyttää Citynomadi-sovelluksessa, sillä niiden tarkka kuvauspaikka ei ole tiedossa:


Tämän puhuttelevan otoksen kuvauspaikkaa ei tiedetä. Kuva on otettu Oulussa syyskuussa vuonna 1942. Kuva: SA-Kuva


Tammikuun 1940 pommitusten jälkiä Oulussa. Kuva: SA-Kuva

 


Raunioita Torikadun varrella Oulun suurpommitusten jälkeen 25.2.1944. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkisto / Uuno Laukan kokoelma


Nainen lukemassa sota-ajan tiedotuksia. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkisto / Uuno Laukan kokoelma


6.Er.It.Psto:n torjuntakeskus Oulussa. Oikealla torjuntapäällikkö, luutnantti Perttilä. Kuva otettu marraskuussa vuonna 1944. Kuva: SA-Kuva