Oulun taidemuseon näyttelyt

26.9.2018–13.1.2019
Luonnollisesti Anni Rapinoja
OULUN TAIDEMUSEO | Näyttely esittelee taiteilijan 2000-luvun tuotantoa. Mukana on mm. uusia videoteoksia, papanoista tehty installaatio sekä Rapinojan kenties tunnetuimpia ja rakastetuimpia teoksia, vaatteita ja asusteita Luonnon Garderobi -sarjasta. Luonto työtoverina edellyttää vuodenkiertoon rytmittyvää työskentelytapaa; syvällinen luontosuhde ja luonnontuntemus näkyvät suvereenina yhteistyönä maan ja veden eliökunnan kanssa.
2.12.2017–6.1.2019
Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa
OULUN TAIDEMUSEO | Mikä sai alkunsa vuonna 1979 Oulussa? Kuka oli sotkamolainen Toivo Ruokko, sähköteekkari josta tuli hetkeksi maailman juhlituin teknologiaguru ja yritysjohtaja? Tekikö Toivo Ruokko Suomen yrityshistorian karuimman konkurssin, vai mitä Toivolle tapahtui?

Hyörivä pyörivä taidekaruselli

Naivismi-termi pohjautuu ranskankieliseen sanaan naïve, joka voidaan suomentaa lapsekkaaksi, vilpittömäksi ja luonnolliseksi. Kuvataiteen isminä naivismi määritellään monimuotoiseksi esittäväksi taidesuuntaukseksi, joka pyrkii yksinkertaiseen ja perinteisistä taideopeista, perspektiivistä ja mittasuhteista vapaaseen ilmaisutapaan. Usein naivistisiin teoksiin sisältyy myös kertomus.

Heinäsen taidesäätiön naivistinen kokoelma sisältää 145 teosta, jotka on toteutettu eri tekniikoilla. Taiteilijoita, naivisteja on edustettuna yhteensä 45 kappaletta. Tutustu Hyörivä pyörivä taidekaruselli -verkkonäyttelyyn.

Kuva: Virpi Vanas, Pikku-pikku eukko, 1988

Aluetaidemuseon kiertonäyttelyt

Oulun taidemuseon kiertonäyttelyt kootaan alueen taiteilijoiden teoksista, Oulun taidemuseon kokoelmista tai niitä lainataan muista museoista.

Kiertonäyttelyt ovat valmiita kokonaispaketteja, joihin sisältyy kuljetus, näyttelytekstit, teosluettelot, tiedote, näyttelyjuliste ja pressikuvat. Kiertonäyttelyitä hyödyntävät pääasiassa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnat sekä kaupungit, mutta niitä on mahdollista varata myös muualle Suomeen. Kiertonäyttelyn voi varata kirjastoon, galleriaan tai julkiseen näyttelytilaan.

Tutustu tarkemmin aluetaidemuseon kiertonäyttelyihin

Prosenttitaidegalleria

Prosenttitaiteen periaate määrää, että tietty prosenttimäärä rakennuskustannuksista on käytettävätaidehankintoihin ja erilaisiin ympäristötaideteoksiin. Tutustu Prosenttitaidegalleriaan

Otukset maalla, vedessä ja ilmassa -taidekaappinäyttely

Oulun kaupungin päiväkoteihin on maksutta lainattavissa pieniä taidenäyttelyitä Oulun taidemuseosta. Näyttelyt sisältävät muutamia taideteoksia ja oheismateriaalin, jossa on tietoa taiteilijasta ja teoksista. Laina-aika on noin kolme viikkoa. Päiväkotien henkilökunta huolehtii lainaamansa näyttelyn ripustuksesta ja pakkaamisesta. Kuljetuksista vastaa taidemuseo. Näyttelyt tuottaa taidemuseon taidekasvatusyksikkö. Näyttelyvaraukset ja tiedustelut sähköpostilla outi.dekker(at)ouka.fi.

Kuusi naivistista eläinaiheista maalausta, joissa esiintyy eläinkunnan otuksista koira, kala ja perhonen. Teokset ovat esillä valmiiksi ripustettiuna taidekaapissa sopivalla korkeudella lasten katsottaviksi. Näyttelyn taiteilijoita ovat Markku Kosonen, Pirkko Lepistö, Alina Ollikainen ja Tarja Polari.

Taidekaapin syvyys on noin 50 cm, leveys 130 cm ja korkeus 85 cm.

 

Julkiset ulkoveistokset

Julkiset veistoshankkeet ovat kautta aikojen herättäneet yleisössä ihastusta, vihastusta, harmistusta ja joskus välinpitämättömyyttäkin. Rakennetun ympäristön ohella ne ovat näkyvimpiä elementtejä kaupunkikuvassa. Suomalaisesta kuvanveistotaiteesta väitöskirjansa tehnyt taidehistorioitsija Liisa Lindgren toteaa teoksessaan Monumentum: ” Moni teos ei avaudu vain katsomalla. Tieto auttaa myös näkemään miten, mistä ja miksi jonkin muistomerkin pitäisi muistuttaa.”  Tutustu julkisiin ulkoveistoksiin.  Oulunsalossa kannattaa piipahtaa Tarinanpaikassa,  joka on iiläisen kuvanveistäjä Sanna Koiviston käsialaa. 

Ajanpunos – Tiina Vehkaperän installaatio taidekaapissa

Oulun kaupungin päiväkoteihin on maksutta lainattavissa pieniä taidenäyttelyitä Oulun taidemuseosta. Näyttelyt sisältävät muutamia taideteoksia ja oheismateriaalin, jossa on tietoa taiteilijasta ja teoksista. Laina-aika on noin kolme viikkoa. Päiväkotien henkilökunta huolehtii lainaamansa näyttelyn ripustuksesta ja pakkaamisesta. Kuljetuksista vastaa taidemuseo. Näyttelyt tuottaa taidemuseon taidekasvatusyksikkö. Näyttelyvaraukset ja tiedustelut sähköpostilla outi.dekker(at)ouka.fi

Kuvataiteilija Tiina Vehkaperä on rakentanut taidekaappiin Ajanpunos-teoskokonaisuuden. Ajanpunoksen toteutuksessa on käytetty tekniikkana punontaa ja vertauskuvallisesti nimi viittaa ajankulkuun, missä monenlaiset tapahtumat ja asiat punoutuvat toisiinsa menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa.

Taideteoksen materiaalivalinnoissa on toteutettu kierrätystä ja oikeutetusti mukana ovat tietenkin tuohi ja päre. Jännittävä vaikutelma syntyy pimeässä hohtavasta maalista sen paljastaessa erilaisia satuolentoja. Siten taidekaappi kannattaa sijoittaa esille sellaiseen paikkaan tai tilaan, jonka saa myös pimennettyä. Avattuna taidekaappi vaatii tilaa ympärilleen, sen leveys on 249 cm, syvyys 55 cm, korkeus 110 cm.

Näyttely liittyy Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen parhaillaan olevaan kulttuuriteemaan Tuohesta Tulevaisuuteen – Suomi 100 v.