Oulun taidemuseon näyttelyt

16.2.–28.4.2019
Terttu Jurvakainen
Loistava paletti
OULUN TAIDEMUSEO | Laaja retrospektiivinen näyttely esittelee keskeistä tuotantoa 1970-luvulta nykyhetkeen. Vuosikymmeniin mahtuu erilaisia tyylillisiä periodeja, mutta värien ilmaisevuudella ja aistikkailla rinnastuksilla on aina ollut suvereeni päärooli suurissa abstrakteissa maalauksissa.
16.2.–31.3.2019
Maija-Liisa Niemen taidekokoelma
OULUN TAIDEMUSEO | Oulun taidemuseo on saanut merkittävän testamenttilahjoituksen oululaissyntyiseltä, Helsingissä vaikuttaneelta hammaslääketieteen tohtorilta, kuvataiteen ystävältä Maija-Liisa "Maikki" Niemeltä.
2.2.–2.6.2019
Outi Pieski – Čuolmmadit
OULUN TAIDEMUSEO | Outi Pieski (s. 1973) on saamelainen kuvataiteilija, jonka herkkien maalausten lähtökohtana on kotiseudun tunturiluonto ja paikkoihin liittyvät jaetut kertomukset, kosmologia ja historia.
2.2.–2.6.2019
Helena Kaikkonen
Kaipuun horisontti
OULUN TAIDEMUSEO | Tekstiilitaiteilija Helena Kaikkonen (s. 1959) käsittelee materiaalilähtöisissä teoksissaan aikaa, elämän haurautta ja voimaa sekä pohjoista luontoa.

Hyörivä pyörivä taidekaruselli

Naivismi-termi pohjautuu ranskankieliseen sanaan naïve, joka voidaan suomentaa lapsekkaaksi, vilpittömäksi ja luonnolliseksi. Kuvataiteen isminä naivismi määritellään monimuotoiseksi esittäväksi taidesuuntaukseksi, joka pyrkii yksinkertaiseen ja perinteisistä taideopeista, perspektiivistä ja mittasuhteista vapaaseen ilmaisutapaan. Usein naivistisiin teoksiin sisältyy myös kertomus.

Heinäsen taidesäätiön naivistinen kokoelma sisältää 145 teosta, jotka on toteutettu eri tekniikoilla. Taiteilijoita, naivisteja on edustettuna yhteensä 45 kappaletta. Tutustu Hyörivä pyörivä taidekaruselli -verkkonäyttelyyn.

Kuva: Virpi Vanas, Pikku-pikku eukko, 1988

Aluetaidemuseon kiertonäyttelyt

Oulun taidemuseon kiertonäyttelyt kootaan alueen taiteilijoiden teoksista, Oulun taidemuseon kokoelmista tai niitä lainataan muista museoista.

Kiertonäyttelyt ovat valmiita kokonaispaketteja, joihin sisältyy kuljetus, näyttelytekstit, teosluettelot, tiedote, näyttelyjuliste ja pressikuvat. Kiertonäyttelyitä hyödyntävät pääasiassa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnat sekä kaupungit, mutta niitä on mahdollista varata myös muualle Suomeen. Kiertonäyttelyn voi varata kirjastoon, galleriaan tai julkiseen näyttelytilaan.

Tutustu tarkemmin aluetaidemuseon kiertonäyttelyihin

Prosenttitaidegalleria

Prosenttitaiteen periaate määrää, että tietty prosenttimäärä rakennuskustannuksista on käytettävätaidehankintoihin ja erilaisiin ympäristötaideteoksiin. Tutustu Prosenttitaidegalleriaan

Otukset maalla, vedessä ja ilmassa -taidekaappinäyttely

Oulun kaupungin päiväkoteihin on maksutta lainattavissa pieniä taidenäyttelyitä Oulun taidemuseosta. Näyttelyt sisältävät muutamia taideteoksia ja oheismateriaalin, jossa on tietoa taiteilijasta ja teoksista. Laina-aika on noin kolme viikkoa. Päiväkotien henkilökunta huolehtii lainaamansa näyttelyn ripustuksesta ja pakkaamisesta. Kuljetuksista vastaa taidemuseo. Näyttelyt tuottaa taidemuseon taidekasvatusyksikkö. Näyttelyvaraukset ja tiedustelut sähköpostilla outi.dekker(at)ouka.fi.

Kuusi naivistista eläinaiheista maalausta, joissa esiintyy eläinkunnan otuksista koira, kala ja perhonen. Teokset ovat esillä valmiiksi ripustettiuna taidekaapissa sopivalla korkeudella lasten katsottaviksi. Näyttelyn taiteilijoita ovat Markku Kosonen, Pirkko Lepistö, Alina Ollikainen ja Tarja Polari.

Taidekaapin syvyys on noin 50 cm, leveys 130 cm ja korkeus 85 cm.

 

Julkiset ulkoveistokset

Julkiset veistoshankkeet ovat kautta aikojen herättäneet yleisössä ihastusta, vihastusta, harmistusta ja joskus välinpitämättömyyttäkin. Rakennetun ympäristön ohella ne ovat näkyvimpiä elementtejä kaupunkikuvassa. Suomalaisesta kuvanveistotaiteesta väitöskirjansa tehnyt taidehistorioitsija Liisa Lindgren toteaa teoksessaan Monumentum: ” Moni teos ei avaudu vain katsomalla. Tieto auttaa myös näkemään miten, mistä ja miksi jonkin muistomerkin pitäisi muistuttaa.”  Tutustu julkisiin ulkoveistoksiin.  Oulunsalossa kannattaa piipahtaa Tarinanpaikassa,  joka on iiläisen kuvanveistäjä Sanna Koiviston käsialaa.