Outi Pieski – Čuolmmadit
OULUN TAIDEMUSEO | 2.2.–2.6.2019

Outi Pieskillä on monta rautaa tulessa: syksyllä 2018 Suomen Taideakatemian palkintonäyttely EMMA:ssa, keväällä 2019 näyttely Oulussa ja kesällä Venetsian taidebiennaalin Suomen paviljongin näyttely ja tapahtumasarja yhdessä Miracle Workers Collectiven kanssa. Utsjoella ja Mäntsälässä työskentelevä Pieski (s. 1973) tunnetaan saamelaisena nykytaiteilijana ja aktivistina, joka osallistuu herkillä ja monitulkintaisilla teoksillaan saamelaiskulttuurin dekolonisaatioon ja alkuperäiskansojen oikeuksia koskevaan keskusteluun.

Maalausten lähtökohtana on eletty ja koettu suhde kotiseudun tunturiluontoon ja toisaalta paikkoihin liittyvät jaetut kertomukset, mytologia ja historia. Näyttelyn kookkain installaatio, Falling Shawls (2017) viittaa saamelaisnaisten kokoontumiseen ja on toteutettu saamenpuvun huivinsolmintatekniikalla yhteistyössä useiden saamenkäsityöntekijöiden kanssa. Abstrakti ilmaisu yhdistyy teoksessa huikeaan maisemanäkyyn ja perinteiseen saamenkäsityöhön, duodjiin.

Näyttely on valmistunut yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa.

Näyttelyn nimi Čuolmmadit on pohjoissaamea ja tarkoittaa "solmia useita solmuja".

 

Kuva ylhäällä: Outi Pieski, Kokoontuminen (Falling Shawls), Installoituna EMMAssa 12.9.2018–6.1.2019. Kuva: Ari Karttunen / EMMA.

Outi Pieski, Jumaläiti Uksáhkká Pyssynhakkaamasuolla, akryyli ja tekstiili kankaalle, 2017. Kuva: Ari Karttunen / EMMA.

Outi Pieski, Kultamaa, akryyli kankaalle, langat, 2013.
Kuva: Ella Tommila  / EMMA.

Outi Pieski, Kokoontuminen (Falling Shawls), Installoituna EMMAssa 12.9.2018–6.1.2019.
Kuva: Ari Karttunen / EMMA.