Palikka palikalta - LEGO-harrastajien kokoelmien helmiä

Pienoisnäyttely Pohjois-Pohjanmaan museossa 28.4.2021–9.1.2022

LEGO-palikat ovat tuttuja lähestulkoon kaikille suomalaisille. LEGO-palikat ovat olleet osa lapsiperheiden arkea aina 1950-1960-luvulta saakka, jolloin ne tulivat virallisesti Suomen markkinoille. Näistä ajoista lähtien palikat ovat olleet mukana perheiden arjessa, lahjalistojen huipulla ja pisteliäinä yllätyksinä lattialla.

Vaikka palikat suunniteltiin lasten leikkeihin, ovat ne viehättäneet lasten lisäksi myös aikuisia läpi vuosien. Lapsille suunnatuista leluista on tullut nykyisin laaja kansainvälinen harrastus, joka yhdistää eri-ikäisiä ihmisiä eri puolilta maailmaa; palikat ja mahdollisuudet ovat kaikille samat, jokaisella on mahdollisuus toteuttaa itseään ja mielikuvitustaan.

Näyttely on toteutettu oululaisten LEGO-harrastajien ja Suomen LEGO-harrastajien yhdistyksen, Palikkatakomo ry:n, voimin jakamaan paikallisten rakentajien luomuksia ja kokoelmien helmiä. Näyttelyssä esitellään harrastusta sekä keräilyn että rakentamisen kannalta. Näyttelyn pääteoksena on Oulun keskustan LEGO-pienoismalli, jonka rakentamiseen on kulunut yli 20 000 palikkaa. Lisäksi mukana on joukko muita harrastajien omia luomuksia sekä vanhoja LEGO-pakkauksia.

Pienoisnäyttelyyn on vapaa pääsy.


Näyttelyn juliste ja FullHD-näyttökuva ovat ladattavissa Kuvapankista.

 

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Palikkatakomon Oulun harrastajien kanssa. Palikkatakomo ry - Suomen LEGO-harrastajayhteisö Facebookissa.

Oululaismies rakensi pienoismallin kotikaupungistaan 25 000 Lego-palikasta – katso videolta, miltä parin vuoden urakka näyttää YLEn sivulla.

Lego pienoismalli kauppakeskus Valkeasta.

 

Kuvat: Tuomas Kukkamaa

Lego pienoismalli Pohjois-Pohjanmaan museosta.
Lego pienoismalli Oulun kauppatorista.