Pateniemen sahan museo

Oulun seudun teolliseen historiaan voi tutustua aidossa ympäristössä. Pateniemen sahan museo sijaitsee 1850-luvulta peräisin olevassa laivavarvin eli laivatelakan varastorakennuksessa. Museo avattiin sahan entisessä varastorakennuksessa eli niin sanotussa Nikkaripirtissä kesällä 1989. Tuolloin Veitsiluoto Oy lahjoitti rakennuksen Oulun kaupungin ja edelleen Pohjois-Pohjanmaan museon omistukseen.

Oululaiset kauppiaat perustivat Haukiputaan Kellon kylään "Oulun suuri laivavarvi- ja varustamoyhtiön" laivatelakan, jonka tarkoituksena oli rakentaa puisia sotalaivoja Venäjän armeijalle. Varvilta valmistui yksi puinen sotalaiva, korvetti "Varjag". Kun Venäjän armeija siirtyi metallisiin sotalaivoihin, ryhdyttiin varvilla rakentamaan kauppalaivoja. Laivavarvi siirtyi kauppahuone Bergbomin omistukseen, ja vuonna 1873 varvin yhteyteen perustettiin höyrysaha. Puutavaran myynti kannatti laivanrakennusta paremmin. Viimeinen Pateniemessä rakennettu purjelaiva ”Felix” valmistui seuraavana vuonna 1874. Sahalla tarvittiin paljon työvoimaa, ja niinpä sahan ympärille muodostui tiivis sahayhteisö. Toimeentulo saatiin sahalta, ja saha järjesti omat palvelut maaseudun keskellä sijainneelle sahayhdyskunnalleen.

Sahatavaran kysynnän kasvaessa vanha saha osoittautui liian pieneksi, ja vuonna 1908 Pateniemeen valmistui uusi sahalaitos, joka oli käytössä vuoteen 1990 asti. Pateniemen saha on ollut monen tunnetun yhtiön omistuksessa. Saha kuului mm. Uleå-, Oulu-, Kajaani- ja Veitsiluoto-yhtiöihin.

Ennen lähes kaikki pateniemeläiset saivat toimeentulonsa sahalta. Vuonna 1965 Pateniemi liitettiin Oulun kaupunkiin. Tuolloin Pateniemen saha oli edelleen alueen keskus. Lähes 120 vuotta kestänyt sahateollisuus ja vanha, kaunis sahamiljöö ovat edelleen oleellinen osa Pateniemeä.

Lue myös Reija Satokankaan blogiteksti Tänään kotiseuturetki Pateniemeen, jossa hän kertoo vierailustaan Pateniemen sahan museossa sekä valottaa sahan historiaa.

Syksyn 2023 aukioloajat

Museoon on vapaa pääsy
Avoinna Oulun Päivillä la 2.9.23 klo 10–17

Yhteystiedot

Käyntiosoite: Sahantie 21, Pateniemi, Oulu
Postiosoite: PL 26, 90015 Oulun kaupunki

050 316 6898 (aukioloaikana)
050 316 6497 (museon toimisto)

 

Siirry Luupin Facebook-sivulle

 

Siirry Luupin instagram-sivulle

Siirry Luupin Twitter-sivulle

Siirry Luupin YouTube-sivulle

Siirry Luupin blogiin