Aikamatkalla Pohjois-Pohjanmaan museossa

AVOINNA 
ti–pe 9–16, la–su 10–17
Lue lisää

PÄÄSYLIPUT 
6/4 € Museopäivänä 18.5. vapaa pääsy.
 Lue lisää

YHTEYSTIEDOT
Ainolanpolku 1, Oulu
p. 044 703 7161

LUUPPIKAUPPA
Yllätykselliset lahjat
Lue lisää

28.2.–19.8.2018
Saisiko olla kahvia?
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Keräilykärpänen puraisi oululaispariskuntaa kuutisen vuotta sitten. Marko Laukkasen ja Susanna Hyykosken kahvikuppikokoelma käsittää tällä hetkellä satoja Arabian valmistamia kahvikuppisettejä. Ajallisesti keräilyn kohteena ovat 1960–1970-lukujen tuotteet. Nostalginen retroaika kiehtoo.
17.4.–25.5.2018
Historian Taikaa
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | OSAOn jalometallialan artesaaniopiskelijat ovat saaneet inspiraation koruihinsa Pohjois-Pohjanmaan museosta. Näin ovat syntyneet esimerkiksi näyttävät hopeakorut Helinä, Veden aarre ja Luna Flowers.

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Kalevala kuvataiteessa -yleisöluento 4.3.

Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan myyttiset henkilöt ja tarinat ovat innoittaneet kuvataiteilijoita alusta lähtien. Lauantaina 4. maaliskuuta kello 14 Oulun taidemuseon museoamanuenssi Elina Vieru esitelmöi aiheesta Kalevala kuvataiteessa - kansallista ja kansainvälistä. Yleisöluento on Pohjois-Pohjanmaan museon luentosalissa ja sinne on vapaa pääsy. Tilaisuuden järjestää Pohjois-Pohjanmaan museon museoyhdistys ry.

Elias Lönnrotin kokoaman Kalevalan ensimmäinen versio ilmestyi 1835 ja lopullinen, laajennettu versio 1849. On arvioitu, että Kalevala-aiheita löytyy yli 400 kuvataiteilijan tuotannosta. Monet ovat toimineet Kalevalan kuvittajina, mutta vielä useammat ovat tehneet ns. vapaita taideteoksia Kalevan synnyttämien mielikuvien pohjalta.  Kalevala-aiheilla on vankka sijansa Suomen taidehistorian tunnetuimpien ja merkittävimpien teosten joukossa. Kalevala kirjallisena teoksena oli lähtökohtaisesti kansallinen projekti, jolla oli juurensa yleiseurooppalaisessa kansallisuusaateideologiassa. Myös kuvataiteessa se mikä näyttäytyi kansallisena, olikin aina jossain määrin tuontitavaraa ja osa laajempaa vuorovaikutusverkostoa.