Aikamatkalla Pohjois-Pohjanmaan museossa

AVOINNA 
ti–pe 9–16, la–su 10–17
Lue lisää

PÄÄSYLIPUT 
6/4 €
Lue lisää

YHTEYSTIEDOT
Ainolanpolku 1, Oulu
p. 044 703 7161

LUUPPIKAUPPA
Yllätykselliset lahjat
Lue lisää

3.2.–8.4.2018
Emme unohda – Oulu vuonna 1918
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Itsenäisyytensä alkutaipaleella maamme ajautui katkeriin taisteluihin. Sisällissodassa vastakkain olivat nuoren Suomen omat kansalaiset: punaiset ja valkoiset. Taistelut olivat lyhyet mutta sitäkin repivämmät ja kansakunnan eheytyminen on kestänyt vuosikymmeniä.

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Kalevala kuvataiteessa -yleisöluento 4.3.

Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan myyttiset henkilöt ja tarinat ovat innoittaneet kuvataiteilijoita alusta lähtien. Lauantaina 4. maaliskuuta kello 14 Oulun taidemuseon museoamanuenssi Elina Vieru esitelmöi aiheesta Kalevala kuvataiteessa - kansallista ja kansainvälistä. Yleisöluento on Pohjois-Pohjanmaan museon luentosalissa ja sinne on vapaa pääsy. Tilaisuuden järjestää Pohjois-Pohjanmaan museon museoyhdistys ry.

Elias Lönnrotin kokoaman Kalevalan ensimmäinen versio ilmestyi 1835 ja lopullinen, laajennettu versio 1849. On arvioitu, että Kalevala-aiheita löytyy yli 400 kuvataiteilijan tuotannosta. Monet ovat toimineet Kalevalan kuvittajina, mutta vielä useammat ovat tehneet ns. vapaita taideteoksia Kalevan synnyttämien mielikuvien pohjalta.  Kalevala-aiheilla on vankka sijansa Suomen taidehistorian tunnetuimpien ja merkittävimpien teosten joukossa. Kalevala kirjallisena teoksena oli lähtökohtaisesti kansallinen projekti, jolla oli juurensa yleiseurooppalaisessa kansallisuusaateideologiassa. Myös kuvataiteessa se mikä näyttäytyi kansallisena, olikin aina jossain määrin tuontitavaraa ja osa laajempaa vuorovaikutusverkostoa.