Aikamatkalla Pohjois-Pohjanmaan museossa

AVOINNA 
ti–pe 9–16, la–su 10–17 
Hox! to 13.12. 10–16 Lue lisää

PÄÄSYLIPUT 
6/4 €
 Lue lisää

YHTEYSTIEDOT
Ainolanpolku 1, Oulu
p. 044 703 7161

LUUPPIKAUPPA
Yllätykselliset lahjat
Lue lisää

30.11.2018–6.1.2019
Jouluista tunnelmaa
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Joulu on tullut museoon. Eri aikakausien mukaan sisustetut huoneet on koristeltu kunkin aikakauteen ja tyyliin sopivasti. Aikakaudesta riippuen huoneista löytyy lattialle siroteltuja havun oksia, 1890-luvun joulukukka-uutuus hyasintti ja tonttutyttökin ihailemasta pöydällä olevaa paperista seimeä. 1970-luvun keittiön uunissa kypsyy kinkku ja leivotaan pipareita.
23.10.2018–3.2.2019
Suomen sodan nuori sotilas
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Marraskuussa 1808 nuorella, noin 17-vuotiaalla, sotilaalla oli rankkaa. Hän oli juuri ylittänyt vaativissa olosuhteissa Oulujoen ja häntä vaivasi kulkutauti. Lopulta hän tuupertui maahan ja päätyi multiin yhdessä monen muun kohtalotoverinsa kanssa. Nyt hänen tarinansa nousee päivän valoon näyttelyssä, jossa pohditaan, millaista oli olla nuori Suomen sodan sotilas.
22.9.2018–25.8.2019
Kakaravaara – lasten elämää Oulussa
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Kaupungin laidalla oli paikka, jossa asui liuta lapsia. Koti ei ollut aina hääppöinen ja leikkikalut olivat omatekoisia. Kaupungissa oli myös tori, kauppa ja koulu. Rautatien tulo muutti entisen merikaupungin moderniksi teollisuuskaupungiksi. Toiminnallinen näyttely kertoo lasten elämästä Oulussa ennen vanhaan.

Ajankohtaista

< Takaisin

Kalevala kuvataiteessa -yleisöluento 4.3.

Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan myyttiset henkilöt ja tarinat ovat innoittaneet kuvataiteilijoita alusta lähtien. Lauantaina 4. maaliskuuta kello 14 Oulun taidemuseon museoamanuenssi Elina Vieru esitelmöi aiheesta Kalevala kuvataiteessa - kansallista ja kansainvälistä. Yleisöluento on Pohjois-Pohjanmaan museon luentosalissa ja sinne on vapaa pääsy. Tilaisuuden järjestää Pohjois-Pohjanmaan museon museoyhdistys ry.

Elias Lönnrotin kokoaman Kalevalan ensimmäinen versio ilmestyi 1835 ja lopullinen, laajennettu versio 1849. On arvioitu, että Kalevala-aiheita löytyy yli 400 kuvataiteilijan tuotannosta. Monet ovat toimineet Kalevalan kuvittajina, mutta vielä useammat ovat tehneet ns. vapaita taideteoksia Kalevan synnyttämien mielikuvien pohjalta.  Kalevala-aiheilla on vankka sijansa Suomen taidehistorian tunnetuimpien ja merkittävimpien teosten joukossa. Kalevala kirjallisena teoksena oli lähtökohtaisesti kansallinen projekti, jolla oli juurensa yleiseurooppalaisessa kansallisuusaateideologiassa. Myös kuvataiteessa se mikä näyttäytyi kansallisena, olikin aina jossain määrin tuontitavaraa ja osa laajempaa vuorovaikutusverkostoa.

Jakolinkki