Kalevala kuvataiteessa -yleisöluento 4.3. - Pohjois-Pohjanmaan museo - Museo- ja tiedekeskus Luuppi - Oulun kaupunki
Aikamatkalla Pohjois-Pohjanmaan museossa

AVOINNA
ti–pe 9–16, la–su 10–17
Lue lisää

PÄÄSYLIPUT
6/4 €
Lue lisää

YHTEYSTIEDOT
Ainolanpolku 1, Oulu
p. 044 703 7161

LUUPPIKAUPPA
Yllätykselliset lahjat
Lue lisää

21.11.2017–7.1.2018
Jouluista tunnelmaa
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Joulu tulee museoon ja kietoo sen ihanan rauhalliseen joulutunnelmaan. Eri aikakausien mukaan sisutetut huoneet on jälleen koristeltu kuhunkin tyyliin sopivin koristein ja joulukukin.
14.9.2017–4.2.2018
Kukkia ja enkeleitä
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Kukkia ja enkeleitä -näyttely esittelee Pohjois-Pohjanmaalla vaikuttaneiden, kansanomaista maalausperinnettä edustaneiden taiteilijoiden töitä. Näyttely pohjautuu tutkija ja konservaattori Marko Kaston tutkimuksiin ja kartoituksiin.
14.9.–19.11.2017
Kapioita kirstuun
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Neiti Aurora kutoi sulhaselleen kirjovirkkauksella turkinvyön 1910 ja Maria Castrén valmisti sulhaselleen silkkisamettisen taskukellon alusen 1859. Vastaavasti sulhaset kaiversivat morsiamilleen hienoja rukinlapoja tai ostivat silkkishaaleja.
14.2.2017–7.1.2018
Suomi 100 ja mitalit
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Ståhlberg, Relander, Svinhufvud… Ja niin edelleen. Näyttelyvitriinissä on esillä vähintään yksi taidemitali jokaisesta Suomen 100-vuotiaan tasavallan presidentistä Ståhlbergistä Niinistöön. Pienoisnäyttelyssä kerrataan mitalien avulla myös maamme historiaa.

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Kalevala kuvataiteessa -yleisöluento 4.3.

Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan myyttiset henkilöt ja tarinat ovat innoittaneet kuvataiteilijoita alusta lähtien. Lauantaina 4. maaliskuuta kello 14 Oulun taidemuseon museoamanuenssi Elina Vieru esitelmöi aiheesta Kalevala kuvataiteessa - kansallista ja kansainvälistä. Yleisöluento on Pohjois-Pohjanmaan museon luentosalissa ja sinne on vapaa pääsy. Tilaisuuden järjestää Pohjois-Pohjanmaan museon museoyhdistys ry.

Elias Lönnrotin kokoaman Kalevalan ensimmäinen versio ilmestyi 1835 ja lopullinen, laajennettu versio 1849. On arvioitu, että Kalevala-aiheita löytyy yli 400 kuvataiteilijan tuotannosta. Monet ovat toimineet Kalevalan kuvittajina, mutta vielä useammat ovat tehneet ns. vapaita taideteoksia Kalevan synnyttämien mielikuvien pohjalta.  Kalevala-aiheilla on vankka sijansa Suomen taidehistorian tunnetuimpien ja merkittävimpien teosten joukossa. Kalevala kirjallisena teoksena oli lähtökohtaisesti kansallinen projekti, jolla oli juurensa yleiseurooppalaisessa kansallisuusaateideologiassa. Myös kuvataiteessa se mikä näyttäytyi kansallisena, olikin aina jossain määrin tuontitavaraa ja osa laajempaa vuorovaikutusverkostoa.