Aikamatkalla Pohjois-Pohjanmaan museossa

AVOINNA 
ti–pe 9–16, la–su 10–17
Lue lisää

PÄÄSYLIPUT 
6/4 € Museopäivänä 18.5. vapaa pääsy.
 Lue lisää

YHTEYSTIEDOT
Ainolanpolku 1, Oulu
p. 044 703 7161

LUUPPIKAUPPA
Yllätykselliset lahjat
Lue lisää

28.2.–19.8.2018
Saisiko olla kahvia?
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Keräilykärpänen puraisi oululaispariskuntaa kuutisen vuotta sitten. Marko Laukkasen ja Susanna Hyykosken kahvikuppikokoelma käsittää tällä hetkellä satoja Arabian valmistamia kahvikuppisettejä. Ajallisesti keräilyn kohteena ovat 1960–1970-lukujen tuotteet. Nostalginen retroaika kiehtoo.
17.4.–25.5.2018
Historian Taikaa
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | OSAOn jalometallialan artesaaniopiskelijat ovat saaneet inspiraation koruihinsa Pohjois-Pohjanmaan museosta. Näin ovat syntyneet esimerkiksi näyttävät hopeakorut Helinä, Veden aarre ja Luna Flowers.

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Pateniemen sahan museo avataan heinäkuussa

 

Pateniemen sahan museo avataan sunnuntaina 2. heinäkuuta neljän vuoden tauon jälkeen. Vanhassa, 160 vuonna sitten valmistuneessa museorakennuksessa on korjattu muun muassa hirsirakenteita, ikkunoita ja ovia sekä tehty maalaustöitä. Museohuoneen ilme on muuttunut valoisammaksi pintaremontin myötä. Osa näyttelyn esineistä on vaihdettu. Vuonna 1989 perustetussa museossa on kuitenkin haluttu pitää esillä vanhoja tuttuja esineitä, jotka ovat olleet vain kesäisin yleisön ihailtavina. Sahan museo on avoinna heinäkuun ajan sunnuntaista torstaihin kello 11–16. Museo sijaitsee Pateniemen sahan entisen konttorin pihapiirissä osoitteessa Sahantie 21. Museoon on vapaa pääsy.

Pateniemen teollinen historia alkoi vuonna 1857, kun oululaiset kauppiaat perustivat Pateniemeen laivavarvin eli telakan. Bergbomin kauppahuoneen omistukseen siirtyneen telakan yhteyteen tehtiin höyrysaha vuonna 1873. Seuraavana vuonna valmistui viimeinen Pateniemessä rakennettu purjelaiva parkki Felix. Sahaus kannatti hyvin ja saha osoittautui pian liian pieneksi. Vanhan sahan tilalle rakennettiin uusi saharakennus vuonna 1908. Tämä saha oli eri sahayhtiöiden käytössä vuoteen 1990 saakka, jolloin Pateniemen sahan toiminta lopetettiin.

Pateniemi oli ennen omavarainen sahayhtiön ympärille syntynyt yhteisö. Saha järjesti työntekijöilleen monenlaisia palveluita muuan muassa asuntoja, koulun, lastentarhan ja kirjaston. Pateniemen sahan museo kertoo esinein ja kuvin tuosta ajasta. Museo haluaa tallentaa Pateniemen sahaan ja Pateniemeen liittyviä muisteluksia ja tarinoita. Museo on erityisen kiinnostunut vanhaan museorakennukseen liittyvistä muistoista, ”kokemuksista” ja tarinoista. Lisäksi toivomme yleisöltä apua vanhojen valokuvien tunnistamisessa.

Tervetuloa tutustumaan Pateniemen sahan museoon!