Pateniemen sahan museo avataan heinäkuussa - Pohjois-Pohjanmaan museo - Museo- ja tiedekeskus Luuppi - Oulun kaupunki
Aikamatkalla Pohjois-Pohjanmaan museossa

AVOINNA
ti–pe 9–16, la–su 10–17
Lue lisää

PÄÄSYLIPUT
6/4 €
Lue lisää

YHTEYSTIEDOT
Ainolanpolku 1, Oulu
p. 044 703 7161

LUUPPIKAUPPA
Yllätykselliset lahjat
Lue lisää

21.11.2017–7.1.2018
Jouluista tunnelmaa
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Joulu tulee museoon ja kietoo sen ihanan rauhalliseen joulutunnelmaan. Eri aikakausien mukaan sisutetut huoneet on jälleen koristeltu kuhunkin tyyliin sopivin koristein ja joulukukin.
14.9.2017–4.2.2018
Kukkia ja enkeleitä
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Kukkia ja enkeleitä -näyttely esittelee Pohjois-Pohjanmaalla vaikuttaneiden, kansanomaista maalausperinnettä edustaneiden taiteilijoiden töitä. Näyttely pohjautuu tutkija ja konservaattori Marko Kaston tutkimuksiin ja kartoituksiin.
14.9.–19.11.2017
Kapioita kirstuun
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Neiti Aurora kutoi sulhaselleen kirjovirkkauksella turkinvyön 1910 ja Maria Castrén valmisti sulhaselleen silkkisamettisen taskukellon alusen 1859. Vastaavasti sulhaset kaiversivat morsiamilleen hienoja rukinlapoja tai ostivat silkkishaaleja.
14.2.2017–7.1.2018
Suomi 100 ja mitalit
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Ståhlberg, Relander, Svinhufvud… Ja niin edelleen. Näyttelyvitriinissä on esillä vähintään yksi taidemitali jokaisesta Suomen 100-vuotiaan tasavallan presidentistä Ståhlbergistä Niinistöön. Pienoisnäyttelyssä kerrataan mitalien avulla myös maamme historiaa.

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Pateniemen sahan museo avataan heinäkuussa

 

Pateniemen sahan museo avataan sunnuntaina 2. heinäkuuta neljän vuoden tauon jälkeen. Vanhassa, 160 vuonna sitten valmistuneessa museorakennuksessa on korjattu muun muassa hirsirakenteita, ikkunoita ja ovia sekä tehty maalaustöitä. Museohuoneen ilme on muuttunut valoisammaksi pintaremontin myötä. Osa näyttelyn esineistä on vaihdettu. Vuonna 1989 perustetussa museossa on kuitenkin haluttu pitää esillä vanhoja tuttuja esineitä, jotka ovat olleet vain kesäisin yleisön ihailtavina. Sahan museo on avoinna heinäkuun ajan sunnuntaista torstaihin kello 11–16. Museo sijaitsee Pateniemen sahan entisen konttorin pihapiirissä osoitteessa Sahantie 21. Museoon on vapaa pääsy.

Pateniemen teollinen historia alkoi vuonna 1857, kun oululaiset kauppiaat perustivat Pateniemeen laivavarvin eli telakan. Bergbomin kauppahuoneen omistukseen siirtyneen telakan yhteyteen tehtiin höyrysaha vuonna 1873. Seuraavana vuonna valmistui viimeinen Pateniemessä rakennettu purjelaiva parkki Felix. Sahaus kannatti hyvin ja saha osoittautui pian liian pieneksi. Vanhan sahan tilalle rakennettiin uusi saharakennus vuonna 1908. Tämä saha oli eri sahayhtiöiden käytössä vuoteen 1990 saakka, jolloin Pateniemen sahan toiminta lopetettiin.

Pateniemi oli ennen omavarainen sahayhtiön ympärille syntynyt yhteisö. Saha järjesti työntekijöilleen monenlaisia palveluita muuan muassa asuntoja, koulun, lastentarhan ja kirjaston. Pateniemen sahan museo kertoo esinein ja kuvin tuosta ajasta. Museo haluaa tallentaa Pateniemen sahaan ja Pateniemeen liittyviä muisteluksia ja tarinoita. Museo on erityisen kiinnostunut vanhaan museorakennukseen liittyvistä muistoista, ”kokemuksista” ja tarinoista. Lisäksi toivomme yleisöltä apua vanhojen valokuvien tunnistamisessa.

Tervetuloa tutustumaan Pateniemen sahan museoon!