Aikamatkalla Pohjois-Pohjanmaan museossa

AVOINNA 
ti–pe 9–16, la–su 10–17 
Hox! to 13.12. 10–16 Lue lisää

PÄÄSYLIPUT 
6/4 €
 Lue lisää

YHTEYSTIEDOT
Ainolanpolku 1, Oulu
p. 044 703 7161

LUUPPIKAUPPA
Yllätykselliset lahjat
Lue lisää

30.11.2018–6.1.2019
Jouluista tunnelmaa
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Joulu on tullut museoon. Eri aikakausien mukaan sisustetut huoneet on koristeltu kunkin aikakauteen ja tyyliin sopivasti. Aikakaudesta riippuen huoneista löytyy lattialle siroteltuja havun oksia, 1890-luvun joulukukka-uutuus hyasintti ja tonttutyttökin ihailemasta pöydällä olevaa paperista seimeä. 1970-luvun keittiön uunissa kypsyy kinkku ja leivotaan pipareita.
23.10.2018–3.2.2019
Suomen sodan nuori sotilas
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Marraskuussa 1808 nuorella, noin 17-vuotiaalla, sotilaalla oli rankkaa. Hän oli juuri ylittänyt vaativissa olosuhteissa Oulujoen ja häntä vaivasi kulkutauti. Lopulta hän tuupertui maahan ja päätyi multiin yhdessä monen muun kohtalotoverinsa kanssa. Nyt hänen tarinansa nousee päivän valoon näyttelyssä, jossa pohditaan, millaista oli olla nuori Suomen sodan sotilas.
22.9.2018–25.8.2019
Kakaravaara – lasten elämää Oulussa
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Kaupungin laidalla oli paikka, jossa asui liuta lapsia. Koti ei ollut aina hääppöinen ja leikkikalut olivat omatekoisia. Kaupungissa oli myös tori, kauppa ja koulu. Rautatien tulo muutti entisen merikaupungin moderniksi teollisuuskaupungiksi. Toiminnallinen näyttely kertoo lasten elämästä Oulussa ennen vanhaan.

Ajankohtaista

< Takaisin

Pateniemen sahan museo avataan heinäkuussa

 

Pateniemen sahan museo avataan sunnuntaina 2. heinäkuuta neljän vuoden tauon jälkeen. Vanhassa, 160 vuonna sitten valmistuneessa museorakennuksessa on korjattu muun muassa hirsirakenteita, ikkunoita ja ovia sekä tehty maalaustöitä. Museohuoneen ilme on muuttunut valoisammaksi pintaremontin myötä. Osa näyttelyn esineistä on vaihdettu. Vuonna 1989 perustetussa museossa on kuitenkin haluttu pitää esillä vanhoja tuttuja esineitä, jotka ovat olleet vain kesäisin yleisön ihailtavina. Sahan museo on avoinna heinäkuun ajan sunnuntaista torstaihin kello 11–16. Museo sijaitsee Pateniemen sahan entisen konttorin pihapiirissä osoitteessa Sahantie 21. Museoon on vapaa pääsy.

Pateniemen teollinen historia alkoi vuonna 1857, kun oululaiset kauppiaat perustivat Pateniemeen laivavarvin eli telakan. Bergbomin kauppahuoneen omistukseen siirtyneen telakan yhteyteen tehtiin höyrysaha vuonna 1873. Seuraavana vuonna valmistui viimeinen Pateniemessä rakennettu purjelaiva parkki Felix. Sahaus kannatti hyvin ja saha osoittautui pian liian pieneksi. Vanhan sahan tilalle rakennettiin uusi saharakennus vuonna 1908. Tämä saha oli eri sahayhtiöiden käytössä vuoteen 1990 saakka, jolloin Pateniemen sahan toiminta lopetettiin.

Pateniemi oli ennen omavarainen sahayhtiön ympärille syntynyt yhteisö. Saha järjesti työntekijöilleen monenlaisia palveluita muuan muassa asuntoja, koulun, lastentarhan ja kirjaston. Pateniemen sahan museo kertoo esinein ja kuvin tuosta ajasta. Museo haluaa tallentaa Pateniemen sahaan ja Pateniemeen liittyviä muisteluksia ja tarinoita. Museo on erityisen kiinnostunut vanhaan museorakennukseen liittyvistä muistoista, ”kokemuksista” ja tarinoista. Lisäksi toivomme yleisöltä apua vanhojen valokuvien tunnistamisessa.

Tervetuloa tutustumaan Pateniemen sahan museoon!

 

 

Jakolinkki