Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyt

10.9.–10.11.2019
Gorba tulee – oletko valmis?
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Lokakuussa vuonna 2019 tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Neuvostoliiton valtionpäämies Mihail Gorbatšov puolisoineen vieraili Oulussa. ”Gorban” vierailu sai massat liikkeelle kaupungin keskustassa. Näyttelyssä aikalaiset muistelevat ainutlaatuista kohtaamista. Missä sinä olit, kun Gorba piipahti Oulussa? Pienoisnäyttely.
22.9.2018–24.5.2020
Kakaravaara – lasten elämää Oulussa
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Kaupungin laidalla oli paikka, jossa asui liuta lapsia. Koti ei ollut aina hääppöinen ja leikkikalut olivat omatekoisia. Kaupungissa oli myös tori, kauppa ja koulu. Rautatien tulo muutti entisen merikaupungin moderniksi teollisuuskaupungiksi. Toiminnallinen näyttely kertoo lasten elämästä Oulussa ennen vanhaan.

Tulossa

18.10.2019–5.1.2020
Minun aarteeni – esineitä oululaiskodeista
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Minkälaisia aarteita löytyy oululaisten kotien kätköistä? Onko aarteesi lapsuuden nuhjuiseksi halattu lelu vai perinnöksi saatu taulu tai koru? Jokaisen aarre on omanlaisensa ja siihen liittyvä tarina voi olla hyvin henkilökohtainen. Minun aarteeni -näyttely kertoo siitä, mikä on oululaisille tärkeää.
19.11.2019–5.1.2020
Valoa oululaisille
POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | Hammarin Sähkö Oy 110 vuotta. Jo neljän sukupolven ajan perheyritys on sähkoistänyt ja tuonut valoa asiakkailleen Oulussa ja sen ympäristössä. Kolme sukupolvea Hammareita on myös osallistunut Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistyksen toimintaan. Mutta mitä kaikkea Suomen vanhimman sähköliikkeen omiin kokoelmiin on tallennettu? Pienoisnäyttely.

Pohjoisen tarina herää eloon

Tervetuloa aikamatkalle 10 000 vuoden taakse ja takaisin tähän päivään. Esihistorian vaiheet Pohjois-Suomessa ja monipuolinen kansankulttuurimme ovat pohjana tämän päivän elämälle seudullamme. Museo esittelee Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan historiaa mieleenpainuvalla tavalla. Perusnäyttely yhdistää esineet ja niihin liittyvän tiedon elämykselliseksi kokonaisuudeksi, joka palvelee kaikkia museokävijöitä. Aidot vanhat esineet kertovat, miten ennen elettiin.

Pohjois-Pohjanmaan museon perusnäyttely esittelee Oulun kaupungin perustamisen ja sen kehittymisen 1600-luvun käsityöläiskaupungista 1700-luvun merenkulkukaupungiksi, 1800-luvun tervakaupungiksi ja 1900-luvun teknologiakaupungiksi.

Eri aikakausien tyylien mukaisesti sisustetut interiöörit kertovat siitä, kuinka merenkulku ja tervakauppa toivat vaurautta oululaiskoteihin. Fregatti Toivon tarina, liminkalaisen Tepon talon pihapiiri, Pulkkilan apteekki, Merijalin karamellitehdas… Museo on tuhansien tarinoiden paikka, jossa vierailija yllättyy yhä uudestaan. Näyttelyn katseenvangitsija on lähes 20 neliömetrin suuruinen Oulu vuonna 1938 -pienoismalli.

Vaihtuvat näyttelyt

Pohjois-Pohjanmaan museossa järjestetään vuosittain useita vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Näyttelyt voivat olla museon omien kokoelmien esineistä koottuja, muiden museoiden tuottamia tai yhteistyössä eri tahojen kanssa valmistettuja. Vaihtuvien näyttelyiden tiloja on kaksi: noin 30 neliön kokoinen ja noin 180 neliön kokoinen tila. Onko sinulla hyvä näyttelyidea? Ota yhteyttä museoon ja ehdota.

Koiramäen väki ihastuttaa

Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjojen pienoishahmot ovat ihastuttaneet lapsia ja lapsenmielisiä museossamme jo usean sukupolven ajan. Näyttely soveltuu parhaiten 4–6-vuotiaille, mutta on elämys kaiken ikäisille.

Koiramäen elinpiiri on herätetty henkiin touhuineen ja askareineen tarkkojen koirahahmojen avulla. Pienoismallit tuovat eteesi kaiken sen, mitä vuoden kiertoon maalaistalossa kuului: kesäiset heinätyöt, syksyiset sadonkorjuut ja maalaistalon moninaiset jouluaskareet.

Tutustumiseen kannattaa varata aikaa, sillä osastolla voit kuunnella Koiramäen tarinoita, sovitella koirankorvia päähäsi ja eläytyä Koiramäen tapahtumiin nukketeatterin avulla.

Kiertonäyttely

Pula-aika 1939–54

Toisen maailman sodan syttyminen syyskuussa 1939 pakotti myös Suomen ryhtymään erityistoimiin maan elintarviketilanteen turvaamiseksi. Ulkomaankaupan tyrehtyminen johti nopeasti tavarapulaan. Lisäksi maatalouden tuotanto laski noin kolmeen neljäsosaan sotaa edeltäneen ajan tuotannosta. Kulutuksen supistaminen oli siis välttämätöntä. Niukkuus loi kekseliäisyyttä, jollan puuttuvat materiaalit ja raaka-aineet pyrittiin korvaamaan. Säännöstely oli tiukimmillaan sota vuonna 1942. Lopullisesti siitä vapauduttiin vasta vuonna 1954.

Näyttelyssä on esillä pula-ajan ruoka-ainepakkauksia, taloustavaroita ja säännöstelykuponkeja. Näyttely soveltuu hyvin muistelupiireihin tai kouluun historian opetuksen kuvitukseksi.

Näyttelyn laatikko on mitoiltaan 65x65 cm, ja sen syvyys on 20 cm. Laatikko voidaan asettaa avattuna esille vaikkapa pöydälle. Kuljetus hoituu helposti henkilöautollakin.

Nuorisokulttuurin nousu

Pohjois-Pohjanmaan museo on tuottanut verkkonäyttelyn 1950-luku - Nuorisokulttuurin nousun vuosikymmen. Näyttely on osa Opetushallituksen Suomi tietoyhteiskunnaksi-projektia.

Verkkonäyttelyssä on seuraavat osa-alueet: Jälleenrakennuksen ja taloudellisen nousun aika, Suomi urheilee ja muotoilee, Angloamerikkalaisen kulttuurin voittokulku ja Tiedotusvälineet nuorten tajunnassa.

Pulan ja aatteen vuosikymmen

1930-luku – Pulan ja aatteen vuosikymmen -verkkonäyttely kertoo muun muassa aikansa arkielämästä, viihdetarjonnasta, kansalaistoiminnasta, joukkotyöttömyydestä sekä kauneudenhoidosta.

Kiertonäyttely

Näin sitä leikkiä leikittiin

Perinneleikkiviikko päiväkodeille

Lainattavan päiväkotimateriaalin tarkoituksena on muistuttaa mieliin ja tehdä tutuksi suomalaista leikkiperinnettä. Materiaali on lainassa päiväkodissa vähintään neljän päivän ajan: tiistaista perjantaihin. Maanantai on varattu näyttelyn kuljetuspäiväksi ja silloin päiväkodin väki voi ennakkoon tutustua aineistoon. Pohjois-Pohjanmaan museo huolehtii näyttelyn kuljettamisesta päiväkodista toiseen, ellei toisin sovita. Näyttelystä ei tule lainauskustannuksia.

Joka päivälle on valmiiksi suunniteltu aiheosio. Ne ovat:

1. päivä: VANHAT VALOKUVAT

2. päivä: VANHAT LELUT

3. päivä: VANHAT LORUT, ARVOITUKSET, SANANLASKUT JA HOKEMAT

4. päivä: VANHAT LEIKIT/LAULULEIKIT

Näyttely koostuu seuraavista osista:

Näyttelyvitriini Vanhat lelut (kuva alla). Sen alaosassa on näyttämö, johon kuuluvat paperinuket ovat mukana.

Näyttelypaneeli Vanhat valokuvat (kuva yllä). Ohjaajan materiaalissa on lisätietoa valokuvista.

Vanhojen mallien mukaan tehtyjä leluja: "Kaiken kolon avain", Pallokuppi ja Renttahelekku". Ohjaajan materiaali, jossa lisätietoja ja vinkkejä toimintaan.

Kotirintaman arkea Oulussa

1940-luku – Kotirintaman arkea Oulussa -verkkonäyttely kertoo muun muassa sota-ajan kulttuurista, sotapakolaisista, säännöstelytaloudesta, töistä kotirintamalla sekä liikenteestä. Lisäksi tutustutaan talvi- ja jatkosotaan. 

Niilo Naakan kertomuksia

Katsele, kuuntele tai lue  12 erilaista tarinaa kaupungin historiasta. 
Kiertonäyttely

Terva - Pohjolan musta kulta

Pohjois-Pohjanmaan museon tuottama näyttely kertoo tervan matkasta aina Kainuun metsistä Toppilan tervahoviin Ouluun. Valmistuksen ja kuljetuksen lisäksi näyttely esittelee tervakaupan taustoja ja tervan käyttötapoja sekä tervakaupan merkitystä niin Oulun porvareille kuin salomaiden asukkaillekin.

Näyttelyssä on kolme erillistä, omilla jalustoillaan seisovaa näyttelykaappia. Levitettyinä niiden jokaisen leveys on noin kaksi metriä ja korkeus 166cm. Lisäksi siihen kuuluu neljä alle metrin levyistä roll-uppia, joiden korkeus on noin kaksi metriä. Näyttely kuljetetaan kolmessa kuljetuslaatikossa, joiden mitat ovat 117cm x 103cm x 73cm. Laatikoissa on pienet pyörät alla.

Uuno Laukan kuvakokoelma

Oululainen valokuvaaja Uuno Laukka (1914–1978) aloitti toimintansa 1930-luvulla sanomalehti Kalevan kuvaajana ja siirtyi itsenäiseksi yrittäjäksi vuonna 1945. Laukka kuvasi aktiivisesti 1970-luvulle saakka.

Verkossa on nähtävissä noin 8 000 Uuno Laukan ottamaa kuvaa. Ne ovat pääasiassa Oulussa kuvattuja katunäkymiä sekä kuvia erilaisista tapahtumista. Kokoelma sisältää myös rintamalla otettuja kuvia. Kuvien tekijänoikeudet ovat Pohjois-Pohjanmaan museolla. Tutustu Uuno Laukan ottamiin kuviin.

Tiedustelut: arkistonhoitaja Meeri Rauhala meeri.rauhala(at)ouka.fi tai p. 044 703 7160.