Rakennetun kulttuuriympäristön hoito

Rakennetusta kulttuuriympäristöstä eli maisema- ja miljöökokonaisuuksista, rakennusryhmistä, yksittäisistä rakennuksista ja jopa sisätiloista vastaavat rakennustutkijat palvelevat ja neuvovat Pohjois-Pohjanmaan alueen kuntia, yhteisöjä, yrityksiä sekä yksityishenkilöitä rakennetun kulttuuriperinnön säilyttämisessä, tutkimisessa ja kunnostamisessa. Keskeisenä tehtävänä on ohjata ja edistää rakennetun kulttuuriympäristön ja kulttuuriperinnön suojelua ja säilyttämistä omassa maakunnassaan.

Oulu museo- ja tiedekeskus toimii museolain (314/2019) mukaisena alueellisena vastuumuseona Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella 1.1.2020 alkaen. Pohjois-Pohjanmaan museon rakennustutkijat toimivat lausunnonantajina kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden suojelua koskevissa asioissa. Rakennustutkijat vastaavat mm. maakunta-, yleis- ja asemakaavoitukseen liittyvistä asiantuntijatehtävistä. He toimivat asiantuntijoina viranomaisneuvotteluissa ja antavat lausuntoja muun muassa kaavoitusasioista, purkamislupa-asioista, rakennusten korjaus- ja kunnostussuunnitelmista sekä kohteiden kulttuurihistoriallisesta arvottamisesta. Rakennustutkijat vastaavat kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden korjausneuvonnasta ja -seurannasta sekä osallistuvat rakennetun kulttuuriympäristön inventointiin ja tutkimukseen. Lisäksi rakennustutkijat yhdessä korjausarkkitehdin kanssa valvovat ja ohjaavat Museoviraston myöntämien rakennusten entistämisavustusten käyttöä sekä auttavat niiden hakemisessa.

 

Yhteystiedot

Juhani Turpeinen, vs. kulttuuriperintötyön johtaja/rakennustutkija
044 703 7155
juhani.turpeinen(at)ouka.fi

Anna-Maija Tapani, rakennustutkija
044 703 7152
anna-maija.tapani(at)ouka.fi

Samuli Paitsola, rakennustutkija
050 316 6498 
samuli.paitsola(at)ouka.fi

Kunnat: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Ii, Kalajoki, Kempele, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Reisjärvi, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala, Ylivieska

 

Hinta

Neuvonta on maksutonta.