Riitta-Alina Helevä: Lauluni
Oulun taidemuseo 11.2.–6.8.2023

Oululaisen kuvanveistäjä Riitta-Alina Helevän (s. 1951, Tuira, Oulu) teosten lähtökohtana on yli 40-vuotisen uran ajan ollut maisema. Taiteellisesta urastaan Helevä puhuu polkuna, joka johdattaa ja jonka varrella myös eksyy. Polulla viihtyvä taiteilija kertoo hakeutuvansa toistuvasti maisemiin, jotka mahdollistavat kauas näkemisen. Olipa kyseessä sitten lakeuden laajalle levittyvä horisontti, Kitkajärven vaarojen hakkuualueet tai Islannin laavakentät, on Helevälle kulkemisessa kyse läsnäolosta ja halusta nähdä. Maisema on kumppani - ystävä ja rakastettu.

Helevä on uudistanut suomalaista kuvanveistotaidetta maisemakuvauksillaan ja vuonna 1986 hänelle myönnettiin Kuvataiteen valtionpalkinto.

1980-luvulla taiteilija muovaili lakeus- ja kuumaisemat saveen ja ne valettiin omatoimisesti pronssiin Pikisaaren vanhan Konepaja Oy:n entisessä valimotilassa. 1990-luvulla Helevä otti käyttöön uudenlaisia muovailutekniikoita mm. kipsillä ja polyuretaanilla muovailun. 2000-luvun työskentelyssään Helevä on jatkanut maiseman ilmiasun hakemista. Kovien materiaalien rinnalle on noussut tuohi ja erityisesti mustat nailon sekä tylli.

Nykyhetkessä Helevä toteuttaa itseään enenevissä määrin installaation keinoin, jolloin teosprosessit ovat päättymättömiä. Leikki, hämmästely ja lumoutuminen ovat taiteilijan voimavaroja. Tärkeintä kuitenkin on matkallaolo – etsiminen ja kyseleminen.

Helevä on valmistunut Taideteollisen Korkeakoulun keramiikkataiteen osastolta 1981. Samana vuonna hänet kutsuttiin suunnittelemaan ja käynnistämään modernin kuvanveiston opetusohjelma Limingan taidekouluun.  Vuonna 1982 Helevä palasi synnyinkaupunkiinsa Ouluun ja on siitä lähtien asunut sekä työskennellyt Oulun Pikisaaressa. Pitkän uransa aikana Helevä on toteuttanut myös julkisia teoksia, mm. teoskokonaisuuden Oulun Tuomiokirkkoon, johon kuuluvat esimerkiksi Palava pensas -lähetyskynttelikkö (1999) sekä kirkkotarhaan sijoittuva Siipi-muistomerkki (2005).

Laaja elämäntyönäyttely kokoaa yhteen taiteilijan tuotantoa 1970-luvulta nykypäivään. Taidemuseon pohjakerroksen suuressa A-salissa taivaansininen yhdistää koetut hetket maisemassa ja hämärässä Tasku-tilassa tähtikirkas yö laskeutuu lakeudelle ja taivaalla loistaa kultainen kuu.

Lämmin kiitos Taiteen Edistämiskeskukselle sekä kaikille teoksiaan lainanneille.

Tutustu kuvataiteilijamatrikkeliin tästä linkistä.

Taiteilija lähikuvassa: Riitta-Alina Helevä. Videolla Helevä kertoo poluilla olemisesta eli työskentelyn muuttumisesta sekä toveruudestaan maiseman kanssa. Katso video.


Näe ja koe näyttely lapsen kanssa

Muksuboxit on suunniteltu perheiden, päiväkotien ja alkuopetuksen ryhmien käyttöön teostarkastelun innoittajaksi museovierailulle. Muksuboxit löytyvät Oulun taidemuseon ensimmäisestä kerroksesta ja sen saa ottaa maksutta mukaansa kierrokselle. Muksuboxeja on taidemuseolla kolme ja voit halutessasi varata ne käyttöösi (esim. päiväkotiryhmän tullessa vierailulle) asiakaspalvelustamme 044 703 7471.

Tulostettavat materiaalit / Printable materials (pdf)
Muksuboxi, ohjeet ja tehtävät
Children’s activity box, instructions and assignments

 

Seuraava näyttelyesittely

Su 6.8. klo 14

 

Kuva ylhäällä ja bannerissa: Riitta-Alina Helevä, Kuunkatselijat II, 1983, valettu, patinoitu pronssi, yksityiskokoelma. Kuva: Mika Friman.

Riitta-Alina Helevä, Juhannustanssit (yksityiskohta), 1970-luku, valettu kirjasinmetalli. Kuva: Mika Friman.

Riitta-Alina Helevä, Hommage à Kouvervaara, 2005–2023, auton istuinjousitus, kuparilevy, kuparirenkaat. Kuva: Mika Friman.

Riitta-Alina Helevä, Paimenessa, 1970-luku, valettu kirjasinmetalli. Kuva: Mika Friman.

Riitta-Alina Helevä, Lauluni, A-sali. Kuva: Mika Friman.

Riitta-Alina Helevä, Vaeltajat, 2010–2023, sekatekniikka, mm. tylli, voileekangas, rautapallot, kangashahmot. Kuva: Mika Friman.