Saisiko olla kahvia?

POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | 28.2.–19.8.2018

Arabian tuotantoa yksityiskokoelmasta

Keräilykärpänen puraisi oululaispariskuntaa kuutisen vuotta sitten. Marko Laukkasen ja Susanna Hyykosken kahvikuppikokoelma käsittää tällä hetkellä satoja Arabian valmistamia kahvikuppisettejä. Ajallisesti keräilyn kohteena ovat 1960–1970-lukujen tuotteet. Nostalginen retroaika kiehtoo.

”Alkuinnostuksessa kiersimme kirpputoreja parikin kertaa viikossa ja käytiin antiikkimessuilla. Kesälomareissuilla kierrettiin myös alan liikkeissä Etelä-Suomessa. Nyt kun kokoelma on jo aika mittava, on löytöjä vaikeampi tehdä.” Kokoelmaa on laajennettu myös hankkimalla Arabian astioita netin kautta. Tosin astioiden ”kauneusvirheitä” ei näe tarkasti nettikuvien kautta. ”Alussa ei ollut niin tarkkaa, vaikka astiassa oli pieni vika.” Harrastuksen edetessä tulee tarkemmaksi ja jokainen ”virhe”, kuten astian lasituksen halkeilu eli krakelointi, pinnan tummentumat ja pienimmätkin kolot, ovat häiritseviä. Ostopäätös jää usein tekemättä. Harrastus ei kuitenkaan ole jäänyt pinnan tarkastelun asteelle, vaan tietoa on hankittu myös alan kirjoista.

Retrokahvikupeista keräilyharrastus on laajentunut kattamaan myös sarjoihin kuuluvia sokerikkoja ja kermakoita. Myös eläinaiheiset maitokannusuosikit Heluna, Perho, Lintu ja Kissakannut on kerätty yhtä kannua lukuun ottamatta täydellisinä sarjoina. Ja eihän retrompaa kuviota olekaan kuin 1960-1970 luvun Pomona-koriste. ”Varmaan joka toisesta keittiöstä 1970-luvulla on jokin Pomona-sarjan esine mahtanut löytyä.”, miettii Marko Laukkanen.

Entä mistä kaikki sai alkunsa? Pariskunnan on helppo osoittaa ensimmäinen hankinta, se oli turkoosi Pop neljän kupin sarja, jonka Susanna osti äidilleen lahjaksi Oulun antiikkimessulta. Joskus 1970-luvulla äidillä oli ollut samanlaisia kuppeja. Seuraavilta messuilta mukaan tarttui kolme turkoosin väristä retrokuppia omaan kotiin ja siitä se sitten lähti.

Entä miksi juuri kahvikupit? ”Kupit eivät vieneet paljon tilaa - silloin. Aluksi niitä ostettiin vain koristeeksi, kun ne olivat niin iloisen värisiä. Silloin niitä vielä kirpputoreilta saattoi hyväkuntoisina löytää ja erilaisia värejä ja malleja tuli vastaan viikoittain. Hieman myöhemmin ja huomaamatta niitä oli jo kymmeniä ja paluuta ei enää ollut.”, toteavat Marko ja Susanna.
 

Näyttelyssä tuodaan esille myös suomalaisten suosikkijuoman kulttuurihistoriaa.

ARABIAN TEHTAAT

Ruotsalaisen Rörstrandin tytäryhtiö Arabia perustettiin vuonna 1873 ja tuotanto alkoi  Helsingissä vuonna 1874.

Vuonna 1916 Arabia irtautui emoyhtiöstä ja itsenäistyi suomalaiseksi yritykseksi. Sata vuotta myöhemmin 2016 Arabianrannan keramiikkauunit sammutettiin, kun monialayhtiö Fiskarsin hallussa olleen yhtiön tuotanto siirrettiin pääasiassa Thaimaahan.

Keräilijäkohtaaminen

Susanna Hyykoski ja Marko Laukkanen ovat tavattavissa museolla lauantaina 14.4. kello 12-15. Voit tulla jututtamaan pariskuntaa heidän keräilyharrastuksestaan ja ihailemaan heidän kokoelmaansa. 

Museoviikolla toukokuussa Marko ja Susanna ovat niin ikään tavattavissa museolla lauantaina 19.5.