Videoinstallaatio: Siivoojat – The Cleaners
Post Theatre Collective
Oulun taidemuseo 7.–19.3.2023

"Minä imuroin, minä pyyhin, minä desinfioin. Liike, toisto, rutiini. Siivoan kotisi tai toimistosi, sairaalan, jossa paranit, ruokakaupan, jossa teet ostoksia, laivan, jolla matkustat, hotellin, jossa nukut ja rentoudut. Saavun, teen työtä ja lähden. Huomaatko minut? Luotatko minuun? Oletko koskaan ajatellut, mistä siivoojasi haaveilee?

Useimmiten olen tyytyväinen elämääni. Tulevaisuudessa haluaisin saada työtä, johon minulla on pätevyys - olenhan suorittanut maisterin tutkinnon. Toivoisin, että perheeni voisi asua Suomessa ja että meillä olisi kesämökki. Inhoan tuntikausien työmatkoja, enkä pidä siitä, että minua ei huomata ja työtäni aliarvioidaan."

The Cleaners on teatterillinen videoinstallaatio, joka perustuu Post Theatre Collectiven esitykseen The Cleaners. Esitys sai ensi-iltansa Aleksanterin Teatterissa vuonna 2021 ja sen on ohjannut David Kozma. The Cleaners käsittelee dokumenttiteatterin ja fiktiivisen tarinankerronnan keinoin siivoojina työskentelevien maahanmuuttajien kokemuksia ja yhteiskunnallista asemaa Suomessa. Installaation keskiössä ovat haastattelujen kautta kerätyt siivoojien näkymättömät tarinat, ja koreografia on inspiroitunut heidän työstään ja siihen liittyvistä liikkeistä. Teos tutkii yhteiskunnan valtarakenteita siivoojien näkökulmasta.

Siivoojat on David Kozman ohjaaman, Näkymätön Suomi -trilogian kolmas ja viimeinen osa. Teokset tutkivat kenen tarinoita kerrotaan suomalaisissa teattereissa ja kenet päästetään lavalle.

Työryhmä: David Kozma, Mara Jelinko, Mikko Lampinen, Eino Antonio, Toni Tikkanen, Pietu Pietiäinen, Lauri Wuolio, Anna Suoninen, Irina Ananeva-Riashchenko, Robert Prokopowicz, Bita Razavi

Esiintyjät: Angela Aldebs, Giorgio Convertito, Salla Kozma, Gody Otieno, Njara Rasolo, Yuko Takeda, Anastasia Trizna.

Kesto: noin 18 min

 

New Theatre Helsinki 

New Theatre Helsinki on esittävän taiteen kentän yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden kehittämishanke, jonka päätavoitteena on nostaa esille Suomen esittävän taiteen kentän kulttuurinen ja kielellinen moninaisuus sekä toimia siltana eritaustaisten katsojien, kokijoiden ja esittävän taiteen ammattilaisten välillä.

Hankkeen aikana luodaan konsepti, jolla kulttuurisesti ja kielellisesti moninainen esittävä taide tulee näkyväksi osaksi Suomen taidetarjontaa Helsinkiin perustettavassa uudessa esityskeskuksessa sekä verkostojen kautta koko Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

Hanke ajoittuu vuosille 2020–2023 ja sen vastuullisina vetäjinä toimivat Post Theatre Collective ja Teatteri Metamorfoosi. Huhtikuussa 2022 perustettu House of New Theatre ry (yhdistys) vakiinnuttaa hankkeessa aloitetun kehittämistoiminnan pysyviksi toiminnoiksi. House of New Theatre ry suunnittelee Helsinkiin uuden kulttuuriselle ja kielelliselle moninaisuudelle omistetun esityskeskuksen sekä käynnistää sen toiminnan.

Kehittämishankkeen tavoitteena on nostaa esille ja edustaa niitä moninaisia esittävän taiteen ammattilaisia, yleisöjä ja yhteisöjä, jotka asuvat Suomessa, mutta jotka eivät vielä näy Suomen teatteri-instituutioissa ja niiden lavoilla. Samalla etsitään ja testataan interaktiivisuuteen perustuvia tapoja yleisötyölle, jotka laajentavat yleisöjä ja yhdistävät eri taustoista tulevia esittävän taiteen katsojia ja kokijoita. Hanketta rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen Edistämiskeskus ja Helsingin kaupunki.

Maaliskuussa 2023 New Theatre Helsinki rantautuu Oulun Teatterille ja Oulun taidemuseoon pop up -ohjelmakokonaisuuden muodossa. Tervetuloa mukaan!

 

Pop Up Oulun teatterissa: Sivullinen – The Stranger
New Theatre Helsinki