Hugo Simberg – Suomalainen elegia

OULUN TAIDEMUSEO | 13.5.—17.9.

Rakastetun taidemaalarin Hugo Simbergin (18731917) lähes neljänsadan teoksen graafinen tuotanto on jäänyt melko tuntemattomaksi, vaikka häntä pidetään yhtenä kotimaisen taidegrafiikan uranuurtajana. Akseli Gallen-Kallelan myötävaikutuksella grafiikkaan 1895 Ruovedellä tutustunut Simberg teki pääosin etsauksia eli viivasyövytyksiä, mutta nuoruudessaan myös puupiirroksia ja vuodesta 1906 lähtien värillisiä pehmeäpohjasyövytyksiä.

Laajaan graafiseen tuotantoon kuuluu muoto- ja henkilökuvia, maisemia ja taiteilijalle tyypillisiä kuolema- ja piruaiheita. Monet talvi- ja kesämaisemista saivat syntynsä Niemenlautan sukutilalla Viipurinlahden luoteisrannalla.

Oululaiset Ismo ja Mervi Sirén ovat keränneet taidegrafiikkaa yli 25 vuotta. Ensimmäinen Simberg hankittiin 2011. Oulu Sinfoniassa viulistina työskentelevä Ismo Sirén muistelee: ”Nuoren avioparin kodissamme ei ollut edes sohvaa ensimmäiseen viiteen vuoteen, mutta grafiikkaan kuitenkin jostain löytyi rahaa. Taide tuo kotiin levollisen tunnelman. Hyvin usein viulua soittaessani jään tuijottamaan jotakin taulua olohuoneessamme.”

Kokoelmassa on reilut parikymmentä Simbergin teosta mukaan lukien ensimmäinen graafinen teos ”Suomalainen elegia” (189596) ja viimeinen ”Kaskisavua” (1917). Ismo Sirén kertoo: ”Otan usein suurennuslasin käteeni ja tutkailen jotakin teosta tarkemmin ja hämmästelen vedoksen käsittämättömän hienoja yksityiskohtia.” Ismo Siréniä viehättää Simbergin tapa piirtää suoraan pohjustetulle laatalle ilman luonnostelua. ”Kuva-aihe hahmottui taiteilijan ajatuksissa ja siirtyi paperille, kankaalle tai levylle ja Simberg hyvin harvoin jatkoi ensimmäisen vedoksen jälkeen levyn työstämistä.”

Sirénien taidekokoelman Simbergit ovat ns. jälkivedoksia, joita on teetetty hyvin rajallinen määrä taiteilijan perikunnan toimesta. Ateneumin taidemuseon mukaan melko monista Simbergin teoksista ei ole olemassa yhtään taiteilijan itsensä tekemää vedosta. Ateneumin grafiikkakokoelman emeritus intendentti Heikki Malmen 1989 laatimassa Simbergin grafiikan teosluettelossa kartoitettiin taiteilijan koko graafinen tuotanto jälkivedoksineen. 

 

Kuva ylhäällä: Hugo Simberg, Talonpoika ja Kuolema taivaanportilla 1902. Kuva Mika Friman.

NÄYTTELYYN LIITTYVÄT TAPAHTUMAT

Su 10.9. klo 14
Suomalainen elegia -näyttelyn esittely

Su 17.9. klo 14
Näyttelyesittely