Suomen sodan nuori sotilas

POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | 23.10.2018–3.2.2019

Marraskuussa 1808 nuorella, noin 17-vuotiaalla, sotilaalla oli rankkaa. Hän oli juuri ylittänyt vaativissa olosuhteissa Oulujoen ja häntä vaivasi kulkutauti. Lopulta hän tuupertui maahan ja päätyi multiin yhdessä monen muun kohtalotoverinsa kanssa. Nyt hänen tarinansa nousee päivän valoon näyttelyssä, jossa pohditaan, millaista oli olla nuori Suomen sodan sotilas.

Projekti sai alkunsa Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmavarastosta löytyneestä laatikosta, jonka alkuperä oli vuosien saatossa unohtunut. Laatikossa oli useita tekstiilin kappaleita sekä muutamia ihmisen luita. Kävi ilmi, että laatikon sisältö oli löytynyt Toppilasta, Koskelantien varresta 1950-luvulla aidan kaivun yhteydessä. Laatikko vietiin keväällä 2016 tutkittavaksi Oulun yliopistoon, ja arvoitus alkoi ratketa. Sisältönä oli ainakin yhden nuoren sotilaan jäännöksiä ja ne pystyttiin yhdistämään Toppilassa sijaitsevaan Suomen sodan (1808–1809) sotilaiden muistomerkkiin.

Näyttelyssä perehdytään 1800-luvun alun nuoren sotilaan elämään. Millaista taistelukentällä oli, miten sotilas oli haudattu ja millainen vaatetus hänellä oli. Univormun rippeiden perusteella tutkijat ovat selvittäneet, kenen joukoissa sotilas taisteli ja mistä päin Suomea hän oli kotoisin. Säilyneet luut puolestaan kertovat sotilaan iän sekä mielenkiintoista tietoa hänen elämätavoistaan.

Nykyajan tutkimusmenetelmillä löydöstä on saatu tarkempaa tutkimustietoa kuin sen löytöaikana 1950-luvulla olisi ollut mahdollista. Näyttelytyöryhmä haluaa nostaa esille myös museoalalla viime vuosina keskusteluttaneen eettisen kysymyksen: onko ihmisluiden paikka museossa? Näyttelyssä on esillä tutkijoiden haastatteluita.

Näyttely on koottu yhteistyössä Oulun yliopiston arkeologian tutkimusyksikön kanssa.

Näyttelyesineet ovat peräisin Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista sekä Kansallismuseosta.
Kirja- ja mitalilainat ovat oululaiselta yksityishenkilöltä.

Näyttelytekstit ovat myös englanniksi.

 

Työryhmän jäsenet

Museo- ja tiedekeskus Luuppi: tutkija Eija Konttijärvi, tutkija-konservaattori Marja Halttunen, museomestari Paavo Hiltunen, visualisti Juri Kovaljeff, museolehtori Arja Keskitalo, tutkija-valokuvaaja Mika Friman.

Oulun yliopisto, Arkeologia: akatemiatutkija Sanna Lipkin, yliopistonlehtori Heli Maijanen, konservaattori Jari Heinonen, FT, arkeologi Tiina Kuokkanen, opiskelija Susanna Kuokkanen, Fulbright fellow Erika Ruhl.

 

Pienoisnäyttelyyn museon ala-aulan infotilassa on yleisöllä vapaa pääsy.

 

Yksityiskohtakuva sotilaan säärystimen kappaleesta. Kuva: Sanna Lipkin.

Yksityiskohtakuva: sotilaan vyön solki.
Kuva: Sanna Lipkin.

Lataa tästä Suomen sodan nuori sotilas -näyttelyn juliste (PDF)

Blogikirjoitukset

Näyttelytyöryhmän jäsen Susanna Kuokkanen on kirjoittanut aiheeseen liittyen blogikirjoituksia, joihin pääset tutustumaan Luupin blogisivustolla.


Sotilaan luut

Museon mysteerilaatikosta löytyi Suomen sodan sotilas