Suomen taiteen tarina – Ateneumin kiertävä kokoelma

OULUN TAIDEMUSEO | 13.5.–17.9.

Ateneumin taidemuseon kansallisaarteet jalkautuvat useisiin maakuntien taidemuseoihin Suomen juhlavuoden kunniaksi. Suomen taiteen tarina -kiertonäyttelyn vanhimmat teokset ovat Venäjän vallan alkutaipaleelta 1810-luvulta ja nuorin teos, Hannele Kylänpään veistos, vuodelta 1985. Liki 90 teoksen kokonaisuus painottuu 1800-luvulle ja 1900-luvun ensivuosikymmeniin. Mukana on klassikoiksi nousseita, omana aikanaan kohauttaneita teoksia ja harvinaisempia poimintoja nimekkäiltä taidemaalareilta ja kuvanveistäjiltä. Näyttelyä tähdittävät mm. Wäinö Aaltosen, Fanny Churbergin, Beda Stjernschantzin, Albert Edelfeltin, Magnus Enckellin, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen, Eero Järnefeltin, Aimo Kanervan, Anitra Lucanderin, Vilho Lammen, Tyko Sallisen ja Maria Wiikin teokset.

Kuuteen teemaan jakautunut näyttely kertoo ihmis- ja henkilökuvauksesta, maisemamaalauksesta sekä aikakauden keskeisistä kuvataideilmiöistä, kuten 1800- ja 1900-luvun vaihteen symbolismista, Pariisin merkityksestä ja modernismista ennen ja jälkeen sotien. Suomen taiteen tarina kytketään taidemaailman kansainvälisiin virtauksiin ja muuhun yhteiskunnalliseen kehitykseen.

Kansallisgalleriaan kuuluvalla Ateneumin taidemuseolla on maamme vanhin ja laajin taidekokoelma, jossa on yli 40 000 teosta. Kokoelman alkuvaiheet liittyivät 1846 perustettuun Suomen Taideyhdistykseen ja ensimmäinen teos hankittiin 1847. Ateneum-rakennus avautui yleisölle 1888 ja on parhaimmillaan 2000-luvulla vetänyt yli 400 000 kävijää vuodessa.

Ateneumin taidemuseon/Kansallisgallerian tuottama kiertonäyttely avautui tammikuussa Rovaniemen taidemuseossa ja Oulusta kokonaisuus jatkaa syksyllä Kuopion taidemuseoon. Kiertonäyttely noudattelee Ateneumissa samanaikaisesti esillä olevan laajemman Suomen taiteen tarina -näyttelyn teemoja.  Ateneumin ”emonäyttely” on avoinna vuoden 2020 loppuun saakka.

Kiertonäyttelyn kuraattori on amanuenssi Anu Utriainen Ateneumin taidemuseosta.

Näyttely on esillä Oulun taidemuseon 2. kerroksessa.

 

Kuva ylhäällä: Pekka Halonen, Tomaatteja,1913. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, Antellin kokoelmat.
 Kuva Hannu Pakarinen.

Tyko Sallinen, Pyykkärit, 1911. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, Hovingin kokoelma. Kuva Hannu Aaltonen.
 

Fanny Churberg, Kaski, maisema Uudeltamaalta (1872). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, 
Ahlströmin kokoelma.  Kuva Kansallisgalleria/Yehia Eweis

NÄYTTELYYN LIITTYVÄT TAPAHTUMAT

Pe 8.9. 13
Twiittejä tulevaisuuteen – taidetta, tunteita, teknokogiaa -tapahtuma 

Su 17.9. klo 14
Näyttelyesittely