Tapahtumia Luupissa

Tapahtumat

< Takaisin

Yrjö Hailan luento: Luonto taiteen aineistona ja innoittajana

Aika: su 21.10.2018 14:00 - 15:00
Paikka: Oulun taidemuseo, Oulun taidemuseo, Kasarmintie 9

Ympäristöpolitiikan professori emeritus Yrjö Haila pureutuu luennolla luontoon toisaalta taiteen aineistona mutta samalla myös innoittajana. Taide ja luonto vaikuttavat keskenään ristiriitaisilta käsitteiltä: Taide on ihmislähtöisen kulttuurin äärimmäinen ilmentymä, kun taas luonto on syntynyt itsestään. Mutta onko ristiriita todellinen? Eikö taiteellinen toiminta itse asiassa ole ihmisen luontaisten kykyjen hienoin osoitus eikä siis lainkaan luonnollisuuden vastakohta; ja eikö luonto ole taiteellisen toiminnan sisäinen voima eikä pelkkä ”ulkoinen” kohde?

Taiteen ja luonnon suhteita luonnehtii ambivalenssi, tulkinnan kaksitahoisuus. Tällaisesta kaksitahoisuudesta Anni Rapinojan taide saa voimansa. Rapinojan näyttelyn avulla Haila tutkii ja esittelee luennossaan taiteen ja luonnon keskinäisten suhteiden moniulotteisuutta käyttäen myös muiden taiteilijoiden töitä esimerkkeinä. Olennaisia piirteitä ovat herkkyys luonnon ja kulttuurin yksityiskohdille (tilannetaju). Taideteokset eivät esitä vaan luovat: ne ovat toimijoita siinä mielessä, että ne muuttavat sekä tekijänsä että kokijoidensa (katsojien) maailmoja. Haila erittelee asetelmaa käyttäen tukenaan antropologi Alfred Gellin taidenäkemystä (teoksessa Art and Agency. An Anthropological Theory (1998)).

Luento sisältyy pääsylipun hintaan.

Kuva: Justin Yockney 

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin