Tapahtumia Luupissa

Tapahtumat

< Takaisin

Tiedebrunssi: Lapin kaivoskiistat ja niiden hallinta

Aika: su 14.4.2019 11:00 - 15:00
Paikka: Tiedekeskus Tietomaa, Tiedekahvila, Tiedekeskus Tietomaa, Nahkatehtaankatu 6

Vesa-Pekka Herva, professori, Historian, kulttuurin ja viestintätieteiden tutkimusyksikkö (HuTK) tutkii nykyiseen kaivostoimintaan liittyvien ristiriitojen historiallisia juuria ja kaivostoiminnan kulttuurisia vaikutuksia pitkällä aikavälillä ja poikkitieteellisestä näkökulmasta.

Kaivostoiminta ja mineraalivarantojen hyödyntäminen pohjoisen Fennoskandian alueella ovat herättäneet runsaasti keskustelua ja ristiriitoja, jotka puolestaan kietoutuvat esimerkiksi luonnonsuojelua ja alkuperäiskansojen oikeuksia koskeviin laajempiin kysymyksiin. Ristiriidat heijastavat monin osin pohjoisiin alueisiin liittyviä nykypäivän intressejä, mutta niiden taustalla vaikuttavat erilaisista maailmankuvista ja ympäristösuhteista nousevat jännitteet. Nämä jännitteet juontuvat ainakin 1600-luvulta ja liittyvät Lapin kolonialistiseen historiaan sekä tämän historian monimuotoisiin kulttuurisiin ilmentymiin ja kulttuuriperintöön. 

Luento alkaa kello 12.30 (kesto n. 30 min).

Tiedebrunssi on tarjolla kello 11–15. Brunssin hinta on 19 € henkilöltä. Luento kuuluu brunssin hintaan.

Tiedebrunssin menu:

Vihersalaattia ja salaatinkastiketta
Savulohi- pastasalaattia
Marinoituja kasviksia
Pinaattimunakasta
Paistettuja nakkeja sekä kasvisruokailijoille Falafel-pyöryköitä
Yrttidressing
Maustamatonta jogurttia ja marjoja
Mysliä
Kinkkua ja juustoa
Tomaattia ja kurkkua
Croisantteja
Talon tuoretta Ciabattaa/Luomu ruisleipää
Voita ja levitettä
Kahvia ja haudutettua teetä
Tuoremehua sekä vettä
Hedelmävalikoima
Keksejä
Suklaapiirakkaa

Tiedebrunssit järjestetään yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa. Brunssin menun toteutuksesta vastaa Tiedekahvilan palvelutoimittaja Kanresta Oy.

Tiedebrunssille mahtuu 60 ruokailijaa. Tiedebrunssin ennakkovarauksen voi tehdä Kanrestalle p. 050 440 2018 tai paikan päällä Tiedekahvila Tietomaassa. Ennakkovaraus on käytävä maksamassa Tiedekahvila Tietomaahan viimeistään brunssia edeltävänä torstaina. Muutoin varaus raukeaa.

Seuraavat Tiedebrunssi-luennot:

19.5. Anna Vatanen: Myytti hiljaisista suomalaisista murtuu

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin