Tapahtumia Luupissa

Tapahtumat

< Takaisin

Kierikin akatemia 5: Rummut, kalliotaide ja shamanismi pohjoisessa

Aika: su 9.6.2019 11:00 - 17:00
Paikka: Kierikkikeskus, Kierikkikeskus, Pahkalantie 447

Seminaariohjelma:

Klo 11 Tervetulosanat.

Klo 11.10–12 Rummunteko ja niiden käyttö tänään. Rumpukurssin vetäjä artesaani Sanna Tuunainen esittelee ja kertoo rummuista.

Klo 12–12.45 Lounastauko, omakustanteinen.

Klo 12.45–15 Dr Francis Joy, Arctic Centre - Arktinen keskus: Sámi Shamanism, Cosmology and Art as Systems of Embedded Knowledge. Lecture in English and a film about Alta Rock Art.  Short break if needed.

Klo 15–15.30 Kahvitauko, omakustanteinen.

Klo 15.30–16.45 Dosentti Kaarina Kailo: Pohjoinen shamanismi nais- ja alkuperäiskansatutkimuksen valossa. Aikaa keskustelulle.  

16.45–17 Loppukeskustelu.

Luentojen sisältö:

Lapin yliopiston tutkija Dr. Francis Joy kertoo englanniksi väitöskirjansa (2018) teemoista. Laajassa tutkimuksessaan hän on tutkinut saamelaisten varhaiskulttuuria sekä Suomen ja Norjan esihistoriallisen kalliotaiteen ja saamelaisrumpujen yhteyksiä.

Rummuntekijä, muinaisartesaani Sanna Tuunainen esittelee rumpuja, kertoo niiden tekemisestä ja nykyajan käytöstä. Yleisöllä on mahdollisuus myös kokeilla rumpuja esityksen aikana. 

Ph.D., dosentti Kaarina Kailo on kokenut, kansainvälinen naistutkimuksen professori. Hän on vuosikymmeniä tutkinut naisen asemaa ja mm. shamanismia ja kertoo nyt pohjoisen shamanismista alkuperäiskansatutkimuksen lähtökohdista.

Seminaariin on vapaa pääsy.

Perinteinen kehärumpukurssi 6.-8.6.2019

Kurssilla rakennetaan perinteinen suomalainen kannus eli kehärumpu. Kaikki kurssilla käytettävät materiaalit ovat laadukkaita kotimaisia luonnonmateriaaleja. Rumpukehät ovat lehtipuista höyrytaivutetut ja rumpunahka on valkohäntäpeuran nahasta, joka värjätään kasviväreillä. Sisäkehäksi rumpuun tulee pajupunos. Rummunkehä polttokirjaillaan mieleisellään tekstillä/kuviolla. Käymme metsästä keräämässä kahva ja kapula-aihiota rumpuihin ja vahvistamme samalla omaa luontoyhteyttä. Rummunvalmistuksen kruunaa rummunsyntyseremonia, joka henkilökohtaistaa valmistuvan rummun tekijäänsä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Yhteistyössä Oulu-opisto ja Museo ja tiedekeskus Luuppi / Kierikkikeskus

Jakolinkki

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin