Tapahtumia Luupissa

Tapahtumat

< Takaisin

Ihmejuttuja ja oikeenlaista kemiaa

Aika: la 26.10.2019 11:00 - 17:00
Paikka: Tiedekeskus Tietomaa, Tiedekeskus Tietomaa, Nahkatehtaankatu 6

Pohjois-Suomen Kemistiseura ry järjestää yhdessä Tiedekeskus Tietomaan kanssa syyslomaviikon lauantaina  koko perheelle suunnatun tapahtuman, jossa yleisöllä on näyttelyn lisäksi mahdollista osallistua kemia-aiheisiin työpajoihin. Eri-ikäisille suunnatuissa työpajoissa opitaan, miten keihästetään ilmapallo, tehdään maalauksia luonnonaineilla hyödyntäen pH-reaktioita sekä tehdään omia hajuvesiä.

Tietomaan ala-aulassa on päivän aikana esillä mielenkiintoisia esittelypisteitä, joissa voi tutustua kemiaan ja sitä hyödyntäviin aloihin ja sovelluksiin. Päivän aikana järjestetään kaksi avointa yleisöluentoa Tietomaan auditoriossa, joihin yleisölle on maksuton sisäänpääsy. Auditorioon mahtuu 210 kuulijaa. Näyttelykerroksissa oleviin työpajoihin pääsevät Tietomaan näyttelylipun lunastaneet.

Klo 13 Yleisöluento
Lasse Rautio: Paristoista lannoitteita, joulukinkusta polttoainetta ja muita kemian erikoisuuksia arjessamme
Tracegrow Oy valmistaa vanhoista paristoista lannoitetta. Tuotepäällikkö, kemisti Lasse Rautio kertoo miksi, mutta ennen kaikkea: mitä kaikkia hyvinkin kummallisia kemian erikoisuuksia arjestamme löytyykään? Vapaa pääsy.

Klo 15 Yleisöluento
Esko Herrala: Taiteen ja arkeologian piilotetut salaisuudet ja kuinka ne paljastetaan
Miltä tuhansia vuosia vanha kuvio on alun perin näyttänyt? Onko mestariteos aito? Spektrikuvantaminen on mahdollistanut taiteen ja historian tutkimisen tieteen keinoin tavalla, johon ei suurennuslasin avulla tai ilman kohteeseen kajoamista ole aiemmin pystytty. Fyysikko Esko Herrala kertoo, miten spektrikuvantamisen avulla paljastetaan salaisuuksia Hossan kalliomaalauksista, Sibeliuksen käsikirjoituksista ja vanhoista pergamenteista. Vapaa pääsy.

Teemapäivän alennetut lipunhinnat ovat 12 € aikuinen, 7 € lapsi ja perhelippu 30 €. Tietomaa on avoinna kello 10–18 ja ohjattua ohjelmaa on kello 11–17.

Tapahtuma on osa Kemia 100 -juhlavuotta.

Jakolinkki

 

 

Siirry Luupin Facebook-sivulle

 

 

 

Siirry Luupin instagram-sivulle

 

 

Siirry Luupin Twitter-sivulle

 

 

Siirry Luupin YouTube-sivulle

 

 

Siirry Luupin blogiin