Tapahtumia Luupissa

Tapahtumat

< Takaisin

PERUTTU | Näyttelyesittely: Ellen Thesleff – Aurinkosuudelma ja Sijoiltaan

Aika: su 5.4.2020 14:00 - 15:00
Paikka: Oulun taidemuseo, Oulun taidemuseo, Kasarmintie 9

TAPAHTUMA ON PERUTTU. Museo- ja tiedekeskus Luupin Myllytullin vierailukohteissa eli Tiedekeskus Tietomaassa, Oulun taidemuseossa ja Pohjois-Pohjanmaan museossa perutaan kaikki kaikille avoimet yleisötapahtumat 31.5.2020 saakka koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi viranomaisten antamien suositusten mukaisesti.

Taidemuseon amanuenssin Elina Vierun johdolla tutustutaan kahteen upeaan näyttelyyn Ellen Thesleffin Aurinkosuudelmaan sekä Sijoiltaan. Näyttelyesittelyt sisältyvät taidemuseon pääsylipun hintaan (7–10 €). Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Ellen Thesleff – Aurinkosuudelma
Ellen Thesleff (1869–1954) eli taiteelleen ja hänen taiteensa elää yhtä aistivoimaisena ja vapautuneena kuin luomisensa hetkenä. Thesleff on yksi maamme ensimmäisistä ekspressionisteista ja yksi merkittävimmistä pohjoismaalaisista maalareista. Hän oli edelläkävijä aikana, jolloin naistaiteilijoiden oli vaikeampaa saada tunnustusta, olivatpa heidän teoksensa kuinka korkeatasoisia hyvänsä.

Thesleff eli aikana, jolloin moderni maailma haki muotoaan. Näyttely kertoo kiinnostavasti, miten ajan henki ja laaja kansainvälinen elinpiiri peilautuvat Thesleffin taiteessa eri vuosikymmeninä. Taiteilijan kiehtovat elämänvaiheet saavat lisävaloa tekstien, valokuvien ja arkistomateriaalien avulla. Esillä on noin 70 maalausta, runsaasti grafiikkaa, valokuvia, kirjeitä ja luonnoskirjoja.

Sijoiltaan
Sijoiltaan avaa universaaleja ja yksityisiä näkökulmia suomalaiseen sotapakolaisuuteen ja nykyiseen maasta- ja maahanmuuttoon. Sijoiltaan-näyttely on syntynyt uudenlaisessa yhteistyöprojektissa, jossa tutkijat ja taiteilijat ovat työstäneet sitä, miten toisen maailmansodan pakolaiset ja evakot ovat tulleet hyväksytyksi tai torjutuksi uusissa yhteisöissään, millainen prosessi pakolaisuus on yksilöiden ja yhteisöjen elämässä ja millaisia kertomuksia muisti niistä rakentaa.

Samana päivänä taidemuseossa on myös satuhetki Ellenin kanssa

Kuva vasemmalla: Antero Kahila valmistamassa Suistamo-sarjaansa, 2019. Kuva: Kirsi Poutanen.
Kuva oikealla: Thesleff maalaa auringon alla Muroleessa, Ruovedellä. © Svenska Litteratursällskapet i Finland.

Jakolinkki

 

LUUPPI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Siirry Luupin Facebook-sivulle Siirry Luupin instagram-sivulle Siirry Luupin Twitter-sivulle Siirry Luupin YouTube-sivulle Siirry Luupin blogiin