Sata vuotta sitten – Samuli Paulaharjun valokuvia

Alkupäivämäärä:
20. toukokuuta 2019, 00:00
Loppupäivämäärä:
11. lokakuuta 2019, 23:59
Sijainti:
Kierikkikeskus, Pahkalantie 447
Tapahtumapaikka Kierikkikeskus

Pohjois-Pohjanmaan museon ja Oulun taidemuseon yhdessä tuottama historianäyttely esittelee Oulun pohjoispuolen elämää ja alueita sata vuotta vanhoissa Samuli Paulaharjun ottamissa valokuvissa.

Samuli Paulaharju (s. 1875 Kurikka, k. 1944 Oulu) muistetaan parhaiten perinteen kerääjänä, jolla oli taito löytää ja kerätä aineistoa, joka muilta jäi huomaamatta. Yli neljän vuosikymmenen aikana tehdyt pitkät keruumatkat kartuttivat aineiston, joka on yhä määrällisesti ylittämätön.

Paulaharjulla oli 1910-luvulla kesäpaikka Oulun seudulla Kiimingissä, josta hän teki kansanperinteen kuvaus- ja keruumatkoja lähiseuduille, kuten Haukiputaalle ja Iihin. Pohjois-Pohjanmaan museon omistukseen kuuluvassa Paulaharjun kokoelmassa on tuhansia hänen matkoiltaan ottamia valokuvia.

Näyttely antaa kurkistuksen sadan vuoden takaiseen elämään, sen ihmisiin, vanhoihin työtapoihin ja muuttuneisiin maisemiin. Näyttelyn tekstit kertovat jo osin historiaan jääneistä työmenetelmistä sekä paikallisista kansan parissa tunnetuista merkkihenkilöistä.

Näyttely on Kierikkikeskuksen ravintolan seinillä ja nähtävissä päärakennuksen avoinnaoloaikoina.

 

Alisivustot: Kierikki Tapahtumakalenteri: Näyttelyt