Museolaukku on päiväkotien käyttöön tarkoitettu matkalaukku, jossa on historiaan liittyvää tekemistä ja toimintaa viikon ajaksi. Museolaukussa on Opettajan kirja, jossa on opettajalle informaatiota ja toimintaideoita kuhunkin teemapäivään liittyen.
Opettajan rooli on keskeinen museolaukkua käytettäessä. Museolaukun kanssa ei tarvitse noudattaa tiettyä kaavamaista toimintamallia koko viikon ajan, vaan opettaja voi muokata ja valita toimintoja juuri omalle ryhmälleen sopiviksi.
Museolaukku antaa ideoita käsitellä lasten kanssa kulttuuriperintöä ja historiaa. Museolaukkua suunniteltaessa on huomioitu lapsilähtöisyys. Lapset voivat myös itse vapaasti tutustua laukkuun ja sen esineisiin päiväkodissa.
Laukussa on mukana lasten puuhakirja, josta voi vapaasti kopioida tehtäviä ja värityskuvia omaan käyttöön. Laukussa on esineitä, pelejä, kirja, CD-levy, paperinukkeja, sorminukkeja ja valokuvia, joita voi tutkia.
Aiheena museolaukussa on lapsen kokemusmaailmaa lähellä oleva "Koti ja perhe ennen". Tämä on jaettu viiteen teemapäivään:
1. Kurkkaa Museoon!
2. Kyläillään entisajan kodissa
3. Leikitään vanhoilla leluilla
4. Miten ennen pukeuduttiin?
5. Vanhan ajan töissä
Kuvassa museolaukun sisällöstä vastaavat varhaiskasvatuksen opiskelijat Kirsi Peltola, Minttu Moilanen ja Laura Schutskoff.
Tutustu myös lauran pro gradu -tutkimukseen Museolaukku luukkuna menneeseen aikaan: lastentarhanopettajan ja esikoululaisen kokemuksia museolaukun käytöstä. Oulun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta 2016. Tässä linkki tutkimukseen.
