Tehtäviä koululaisille – Pohjois-Pohjanmaan museo

Eläinten jäljillä

Opi tunnistamaan eläimiä ja niiden jälkiä. Opi suomalaisia sananlaskuja.

Montako tikkuria on kiihtelys? Onko sinulla oma lehmä ojassa? Nämä ja monet muut eläimiin liittyvät kysymykset ratkeavat matkan varrella Eläinten jäljillä museossa -opintopolku on tarkoitettu päiväkoti-ikäisille sekä 1-4-luokkalaisille alakoululaisille lapsille. Sekä leikkimielisille aikuisille. Kierroksen vetäjänä voivat toimia päiväkodin hoitajat tai lapsen vanhemmat. Kierros on siis omatoiminen ja museon asiakaspalvelu neuvoo teidät alkuun.

Museon perusnäyttelyyn suunnitellun oppimispolun varrella tavataan 12 eläintä, joista osa on saaliseläimiä ja osa hyöty- tai kotieläimiä. Kohdattavat eläimet ovat: hylje, hirvi, karhu, orava, kettu, lehmä, hevonen, kissa, koira, lohi, poro ja pöllö. Pysähtymiskohdat on merkitty museon näyttelyyn.

Kierroksen oheen on tehty kirja/ohjaajan opas, jossa on hyödyllistä tietoa, hauskoja loruja ja opettavaisia huomioita matkan varrella tutuksi tulevista eläimistä. On tarkoitus, että lapsiryhmä tai lapsi (ainakin pienimmät) kiertää kierroksen yhdessä ohjaajan tai vanhemman kanssa, joka lukee hänelle kirjan tekstin ja kysymykset.

Opintopolku on syntynyt yhteistyönä. Kirjan tehtävät, leikkiosuudet ja runovalinnat ovat tehneet Oulun yliopiston varhaiskasvatuksen maisterivaiheen opiskelijat Annu-Maaria Alatalo, Laura Oikarainen ja Tuuli Salo. Runoiksi on valittu useita oululaisen kirjailija Pirjo Suvilehdon yhdessä tyttärensä Pihla Suvilehdon kanssa sommittelemia runoja.

Ammattiopisto Lappian opiskelijat Annika Virtanen ja Nana Yli ovat puolestaan tehneet harjoitustyönä kirjan kuvituksessa käyteyt eläimet sekä suunnitelleet kirjan taiton. Laura, Annu-Maaria ja Tuuli testasivat muutamalla koeryhmällä, miten opintopolku toimii. Ja toimihan se.

Lataa Eläinten jäljillä kirjanen (issuu)
Tulosta värityskuvia ja lisätehtäviä
Katso myös opettajan materiaali

TEHTÄVIÄ AIHEALUEITTAIN

Suomi 100 
Esihistoria, metsästys ja maatalous (3-6 lk)
Sisustus ja asuminen (5-7 lk)
Tervanpoltto (5-7 lk)
Koulut, lelut ja kulttuuri (5-8 lk)
Rahat (lukio)
Teollisuus ja liikenne (lukio)
Talonpoikainen asuminen, käsityö ja rakentaminen
Ammattikunnat ja kultasepäntyö
Museon aarteet

Aikakaudet
Oulu 1600-luvulla
Oulu 1700-luvulla
Oulu 1800-luvulla