Museo- ja tiedekeskus Luuppi

 

Museo- ja tiedekeskus Luuppi on omaperäinen historian, taiteen ja tieteen kokonaisuus. Luupin keräämät ja vaalimat pohjoiset tarinat kerrotaan eteenpäin yleisölle historian, tieteen ja taiteen keinoin yhdeksässä käyntikohteessa. Monipuoliset näyttelyt ovat elämyksellisiä kokonaisuuksia, joissa huomioidaan tapauskohtaisesti myös toiminnallisuus ja vuorovaikutteisuus. Monenlaiset isot ja pienemmät tapahtumat ammentavat ideansa näyttelyiden aiheista ja sisällöistä.

Museo- ja tiedekeskus Luuppiin kuuluu yhdeksän kaupunkilaisten ja matkailijoiden suosimaa käyntikohdetta Oulussa. Kokonaisuuteen kuuluvat suurimpina Pohjois-Pohjanmaan museo, Oulun taidemuseo, Tiedekeskus Tietomaa, Turkansaaren ulkomuseo ja Kierikkikeskus. Kesäisin avoinna olevia pienempiä erikoismuseoita ovat Oulunsalon kotiseutumuseo, Merimiehenkotimuseo, Pateniemen sahan museo ja Oulun linnan kellari.

Luuppi ilahduttaa ja yllättää vieraansa omintakeisilla oivalluksilla ja elämyksillä. Luuppi on monipuolinen suurennuslasi, jonka avulla jokainen voi tutkia pohjoisen elämän ilmiöitä ja esineitä lähempää. On elämys löytää niistä yhtymäkohtia vaikka omien teinivuosien ilmiöihin tai mummolan pihapiiriin. Tai havaita tuttu pohjoisuus taideteoksessa, joko sen aiheessa tai värimaailmassa. Luuppi antaa uuden, mielenkiintoisen näkökulman kaikkeen siihen, mitä on olla pohjoinen ihminen. Luuppi antaa mahdollisuuden katsoa syvälle historiaan, visioida tulevaa ja inspiroitua näkemästään.

Museo- ja tiedekeskus Luuppi kerää, vaalii ja kertoo pohjoisia tarinoita. Erilaiset tarinat ovat löydettävissä kaikkien yhdeksän Luupin käyntikohteen näyttelyissä, museoiden kokoelmissa ja tiedekeskuksen tallentamissa ilmiöissä. Myös Luupin kohteiden rakennukset ovat merkittävä osa pohjoista historiaa ja oululaista arkea. Rakennuksissa ovat muun muassa nahkatyöläiset tienanneet leipäänsä ja oululaiset käyneet kirjastossa.

Kävijämäärät

2015                    134 473 henkilöä
2016                    134 469 henkilöä
2017                    149 419 henkilöä
2018                    167 232 henkilöä
2019                    201 387 henkilöä