Tiedekeskus Tietomaan näyttelyt

7.2.2017–11.3.2018
Ihminen ja eläin – kykyjen koitos
TIEDEKESKUS TIETOMAA | Vauhdikkaassa näyttelyssä yleisö pääsee kokeilemaan omia fyysisiä kykyjään monissa hauskoissa laitteissa, jotka esittävät tulokset erilaisten eläinten näkökulmasta.

Mekaniikkalinna

Mekaniikkalinna on ajatuksia herättävä näyttelykohde, jossa13 eri hahmon avulla voi tutkia, miten mekaniikkaa on kaikkialla ympärillämme,vaikka emme sitä näin sähköisen todellisuuden aikana aina huomaisikaan.

Mekaniikkalinnassa tulevat tutuiksi hammasrattaat, vivut, työntötangot, epäkeskotja kammet hauskalla ja kiinnostavalla tavalla.  

X vai Y

Hauska testikokonaisuus naisten ja miesten väitetyistä eroavaisuuksista. Kirjaudu sisään kohteisiin henkilökohtaisella viivakoodillasi ja ota selvää, pitävätkö erilaiset väittämät miesten ja naisten välisistä taidollisista ja muista eroista paikkaansa.

Kun olet tehnyt haluamasi määrän testejä, voit tulostaa lomakkeen, jossa voit verrata omia suorituksiasi kaikkien näyttelyssä käyneiden miesten ja naisten keskiarvotuloksiin. 

Dinola

Tietomaan dinosaurushahmot ovat saaneet uuden kodin tiedekeskuksen toisesta kerroksesta, jonne on avattu Dinola.

Tuttujen dinosaurusten lisäksi tunnelmallisessa Dinolassa on neljä uutta saurusta, jotka liikkuvat ja juttelevat suomeksi dinoasioita. Dinola sopii myös perheen pienimmille. 

Encore

Encore keskittyy musiikkiin ja ääneen. Luvassa on monenlaisia toiminnallisia kohteita, joissa saa itse tutustua ääneen ja äänen aistimiseen fysikaalisena ilmiönä. Näyttelyn pääpaino on kuitenkin musiikissa: sen tuottamisessa, siitä nauttimisessa ja siihen tutustumisessa.

Encore - yleisön pyynnöstä -näyttelyssä on yli kaksikymmentä kiinnostavaa kohdetta.

MOB - Mies yli laidan

Näyttelyssä keskitytään tarkastelemaan meren ja ihmisen vuorovaikutusta, ja sukelletaan kirjaimellisesti pinnan alle ottamaan selvää ihmisen toiminnasta merten äärellä ja niiden virroissa.

Esillä on monipuolinen joukko kohteita, jotka kertovat merestä ja vesistöistä, merenkäynnin historiasta ja nykyisyydestä ja aihealueeseen liittyvistä tieteellisistä ilmiöistä. Voit esimerkiksi ottaa selvää, miltä kotikaupunkimme Oulu näyttäisi merenpinnan noustessa, tai tutkia Suomen saaristoja venesimulaattorin avulla.

Historiasta kiinnostunut voi tutustua vuonna 1859 Oulun edustalle uponneen Sophia Marian tarinaan ja käsistään kätevä voi rakentaa pienen purjeveneen ja testata luovimistaitojaan ystäviensä kanssa.

Näyttely on Tietomaan omaa tuotantoa. MOB tulee englanninkielisestä ilmauksesta Man overboard - mies yli laidan.   

Mikromaailma

Grant4Com Mikromaailma -näyttely tutustuttaa katsojansa tuttuihin aiheisiin aivan uudesta näkökulmasta. Oletko koskaan todella kokeillut, miltä arkiset asiat näyttävät suurennuslasin läpi? Entä jos suurennuslasilla näkisikin hammasharjan likaisuuden tai leivän pilanneen homeen itiöt?

Kun arjen asiat kohtaa 10 000-kertaisella suurennoksella, voi vain hämmästellä ja ihastella maailman kauneutta ja sen kauheutta.

Joko kutiset? Meneekö hammasharja heti vaihtoon? Pyyhkäisyelektronimikroskooppi tuo lähes kiusallisen terävästi näkyviin paljon sellaista, mistä silmämme eivät tiedä mitään. Näyttelyn kuvat on otettu Grant4Comin pyyhkäisyelektronimikroskoopilla Oulussa.