Tiedekeskus Tietomaan näyttelyt

Parasta aikaa!
TIEDEKESKUS TIETOMAA | Tietomaan 30-vuotisjuhlanäyttely Parasta aikaa! täyttää koko tiedekeskuksen neljännen kerroksen. Näyttelyssä pääsee pelaamaan, kisaamaan ja testaamaan yksin tai joukolla monenlaisia eri lajeja ja laitteita.

Mekaniikkalinna

Mekaniikkalinna on ajatuksia herättävä näyttelykohde, jossa13 eri hahmon avulla voi tutkia, miten mekaniikkaa on kaikkialla ympärillämme,vaikka emme sitä näin sähköisen todellisuuden aikana aina huomaisikaan.

Mekaniikkalinnassa tulevat tutuiksi hammasrattaat, vivut, työntötangot, epäkeskotja kammet hauskalla ja kiinnostavalla tavalla.  

X vai Y

Hauska testikokonaisuus naisten ja miesten väitetyistä eroavaisuuksista. Kirjaudu sisään kohteisiin henkilökohtaisella viivakoodillasi ja ota selvää, pitävätkö erilaiset väittämät miesten ja naisten välisistä taidollisista ja muista eroista paikkaansa.

Kun olet tehnyt haluamasi määrän testejä, voit tulostaa lomakkeen, jossa voit verrata omia suorituksiasi kaikkien näyttelyssä käyneiden miesten ja naisten keskiarvotuloksiin. 

Tulostilanne netissä

 

Dinola

Tietomaan dinosaurushahmot ovat saaneet uuden kodin tiedekeskuksen toisesta kerroksesta, jonne on avattu Dinola.

Tuttujen dinosaurusten lisäksi tunnelmallisessa Dinolassa on neljä uutta saurusta, jotka liikkuvat ja juttelevat suomeksi dinoasioita. Dinola sopii myös perheen pienimmille. 

Encore

Encore keskittyy musiikkiin ja ääneen. Luvassa on monenlaisia toiminnallisia kohteita, joissa saa itse tutustua ääneen ja äänen aistimiseen fysikaalisena ilmiönä. Näyttelyn pääpaino on kuitenkin musiikissa: sen tuottamisessa, siitä nauttimisessa ja siihen tutustumisessa.

Encore - yleisön pyynnöstä -näyttelyssä on yli kaksikymmentä kiinnostavaa kohdetta.

MOB - Mies yli laidan

Näyttelyssä keskitytään tarkastelemaan meren ja ihmisen vuorovaikutusta, ja sukelletaan kirjaimellisesti pinnan alle ottamaan selvää ihmisen toiminnasta merten äärellä ja niiden virroissa.

Esillä on monipuolinen joukko kohteita, jotka kertovat merestä ja vesistöistä, merenkäynnin historiasta ja nykyisyydestä ja aihealueeseen liittyvistä tieteellisistä ilmiöistä. Voit esimerkiksi ottaa selvää, miltä kotikaupunkimme Oulu näyttäisi merenpinnan noustessa, tai tutkia Suomen saaristoja venesimulaattorin avulla.

Historiasta kiinnostunut voi tutustua vuonna 1859 Oulun edustalle uponneen Sophia Marian tarinaan ja käsistään kätevä voi rakentaa pienen purjeveneen ja testata luovimistaitojaan ystäviensä kanssa.

Näyttely on Tietomaan omaa tuotantoa. MOB tulee englanninkielisestä ilmauksesta Man overboard - mies yli laidan.   

Mikromaailma

Grant4Com Mikromaailma -näyttely tutustuttaa katsojansa tuttuihin aiheisiin aivan uudesta näkökulmasta. Oletko koskaan todella kokeillut, miltä arkiset asiat näyttävät suurennuslasin läpi? Entä jos suurennuslasilla näkisikin hammasharjan likaisuuden tai leivän pilanneen homeen itiöt?

Kun arjen asiat kohtaa 10 000-kertaisella suurennoksella, voi vain hämmästellä ja ihastella maailman kauneutta ja sen kauheutta.

Joko kutiset? Meneekö hammasharja heti vaihtoon? Pyyhkäisyelektronimikroskooppi tuo lähes kiusallisen terävästi näkyviin paljon sellaista, mistä silmämme eivät tiedä mitään. Näyttelyn kuvat on otettu Grant4Comin pyyhkäisyelektronimikroskoopilla Oulussa.

dinola.jpg
dinola.jpg
encore.jpg
encore.jpg
Ikuisuuspeili_tytto.jpg
Ikuisuuspeili_tytto.jpg
kuukeinu.jpg
kuukeinu.jpg
mekaniikkalinna.jpg
mekaniikkalinna.jpg
mob.jpg
mob.jpg
robottikasi.jpg
robottikasi.jpg
tahtitiede.jpg
tahtitiede.jpg
2hiekkalaatikko.jpg
2hiekkalaatikko.jpg
2tytot.jpg
2tytot.jpg
x-vai-y-2.jpg
x-vai-y-2.jpg
3d_skannaus.jpg
3d_skannaus.jpg
puinen-pyora.jpg
puinen-pyora.jpg
venesimulaattori.jpg
venesimulaattori.jpg