Toikan linnut

POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | 5.6.–2.9.2018

Pienoisnäyttely
Vapaa pääsy

 

"En minä suinkaan rakasta lintuja yli kaiken. Linnut ovat toki mahtavia mutta onhan muitakin eläimiä." - Oiva Toikka


Oiva Toikka syntyi vuonna 1931 Viipurin maalaiskunnassa maanviljelijäperheen nuorimmaiseksi. Hän opiskeli Helsingissä Taideteollisessa oppilaitoksessa keraamikoksi ja kuvaamataidonopettajaksi. Elämänuransa Toikka löysi vuonna 1963 aloittaessaan Nuutajärvellä lasitaiteilijana. Hän jakoi työhuoneen vanhemman polven mestarin Kaj Franckin (1911–1989) kanssa. Esimerkillään Franck opetti Toikalle rohkeutta suunnittelussa, mutta myös samalla yksinkertaisuuden kauneutta.

Alusta asti Toikka suunnitteli sekä käyttölasia että uniikkiesineitä. Pioni-astiasarjan vastapainoksi hän halusi tehdä jotain muuta – lintuja! Ensimmäiset Siepot Toikka oli muotoillut jo 1970-luvun alussa ja ne pääsivät Kiikkurin kanssa mukaan Nuutajärven uuteen Art-kokoelmaan. Vuonna 1981 Nuutajärvi juhlisti Suomen lasiteollisuuden 300-vuotisjuhlaa Pro Arte Vitrea -kokoelmalla, jonka osana sarjatuotantoon tulivat Alli, Fasaani, Kiiruna ja Riekko. Vuosikymmenen lopulla linnut olivat saavuttaneet keräilijöiden suosion ja uusia lintuja syntyi tiheään tahtiin.

Toikka ei suunnittele lintuja kynällä ja paperilla, vaan lasihytissä lasinpuhaltajien kanssa kokeilemalla. Monet linnut ovat helposti tunnistettavia, luonnollisten lintulajien pelkistettyjä tyylitelmiä, mutta toiset ovat saaneet mielikuvituksellisen värityksen ja nimen. Kaikki Toikan linnut on tehty käsityönä puhaltamalla. Suosituimpia malleja on valmistettu neljällä vuosikymmenellä, joitakin vain yhtenä vuonna, ja suurimpia lintuja tehtiin numeroidut sarjat.

Nuutajärven lasitehdas toimi vuodesta 1793 lähtien vuoteen 2014 asti, jolloin tehtaan tuotanto siirrettiin Iittalaan. Nuutajärvi oli lähes sadan vuoden ajan Suomen vanhin toiminnassa oleva lasitehdas. Toikka hyödynsi linnuissaan kaikkea tehtaassa kertynyttä osaamista, kuten filigraanilasitekniikkaa. Lasilinnut kantavat modernisti muotoilluissa höyhenissään vuosisataista lasinpuhalluksen perintöä.

Toikan linnut ovat päätyneet suomalaisiin koteihin ja maailmalle monella eri tavalla. Lintuja alettiin valmistaa sarjatuotantona 1980-luvun alussa. Varsinaisten Nuutajärven myyntituotteiden lisäksi lintuja valmistettiin runsaasti tilaustöinä yrityksille. Erikoislintuja on myyty myös postimyynnissä ja tehtaanmyymälöissä. Toikan vuosilintuperinne sai alkunsa vuonna 1993 ja seuraavana vuonna Toikan lintukokoelma sai kansainvälisyyttä palvellen nimen Birds by Toikka. Pian kokoelma laajentui vuosimunilla. Kolmisenkymmentä lintulajia on valmistettu suoraan ulkomaanvientiin. Toikan lintuja on syntynyt jo yli 400 lajia.

Pienoisnäyttelyn linnut ovat pääosin lainassa yksityiskokoelmasta.
Esillä on myös muutamia lintuja Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmasta.

 

"Lintujen muodot sopivat lasiin." - Oiva Toikka