Uuno Laukka Oulun ja oululaisten kuvaajana

 

Uuno Laukka syntyi Oulussa 20.3.1914 ja kuoli 64-vuoden iässä Oulussa 31.5.1978. Laukka aloitti työuransa sanomalehti Kalevan juoksupoikana vuonna 1930. Myöhemmin hän siirtyi lehden kemigrafi-osastolle. Kemigrafit olivat kuvalaatta-osastolla toimineita syövyttäjä, jotka toimivat sivutoimisina kuvaajina. Sieltä Uuno Laukka siirtyi edelleen valokuvaaja Eero Trobergin oppiin. Hän työskenteli Kalevassa vuoteen 1945 saakka.

Uuno Laukka ennen Kalevasta lähtöä työpöydän ääressä istumassa vuonna 1945.

 

Jatkosodan aikana Laukka toimi TK-kuvaajana eli tiedustelukomppanian kuvaajana Uhtuan ja Kiestingin rintamasuunnilla sekä myös Kannaksella. Tämän vuoksi Laukka tunnettiin sotien jälkeen – kirjailija Atte Kalajoen mukaan – ”Teekoo Laukkana”.

Sotien jälkeen Uuno Laukka ja Väinö Ukura perustivat yhdessä valokuvaamon Pohjan Kuva Oy. Miesten tiet kuitenkin erkanivat ja kumpikin jatkoi omalla tahollaan valokuvaajana. Uuno Laukka perusti valokuvaamonsa Sarjakuva Laukan vuonna 1953. Se toimi osoitteessa Kirkkokatu 11, (2. kerros) vuoteen 1978 saakka.

 

Valokuvaamo Laukan kyltti nousee ylös seinälle vuonna 1953.

 

Uuno Laukka kuului pitkän aikaa Suomen Valokuvaajain Liiton Pohjois-Suomen liiton yhdistyksen johtokuntaan toimien myös sen puheenjohtajana. Kutsu tuli niin ikään Helsingin vuoden 1952 olympialaisten valikoituun kuvaajajoukkoon. Ansioistaan valokuvaajana Uuno Laukka palkittiin useissa alan näyttelyissä.

Vuonna 1951 julkaistiin Uuno Laukan kuvateos Oulu koskien kaupunki (WSOY). Se oli vasta toinen Oulua esittelevä valokuvakirja. Teos tallensi ansiokkaalla tavalla jo katoamassa olevaa vanhaa Oulua jälkipolville. Teoksesta otettiin uusintapainos vuonna 1956.

Laukka toimi myös ”hovikuvaajana” vuonna 1945 perustetussa, Atte Kalajoen luotsaamassa kulttuurilehti Kaltiossa. Hän oli muun muassa ikuistamassa, kun kirjailija Ilmari Kianto saapui Kaltion toimitukseen haastateltavaksi.

Uuno Laukka asettamassa rakennuksen pienoismallia kuvattavaksi vuonna 1966.

 

Oulun kaupunki on ostanut Uuno Laukan kuvakokoelmat perikunnalta ja kuvien tekijänoikeudet ovat Pohjois-Pohjanmaan museolla.

Tiedustelut: arkistonhoitaja Meeri Rauhala meeri.rauhala(at)ouka.fi tai p. 044 703 7160.

 

Nettiin on ladattu noin 8 000 Uuno Laukan ottamaa valokuvaa.

Tutustu kuviin tästä linkistä. 

Esitys on tehty vuonna 2009 Pohjois-Pohjanmaan museossa esillä olleeseen näyttelyn Uuno Laukka Oulun ja oululaisten kuvaajana yhteyteen. Vuoden 2009 kuvat on ottanut Pohjois-Pohjanmaan museon tutkija-valokuvaaja Jarmo Koponen, joka on myös editoinut filmin.