Valoa oululaisille – Hammarin Sähkö Oy 110 vuotta

POHJOIS-POHJANMAAN MUSEO | 19.11.2019–5.1.2020

Hammarin Sähkö Oy on ilahduttanut vuosikymmeniä tuotevalikoimillaan, palveluillaan ja näyteikkunoillaan. Yritys onkin Suomen vanhin yhtäjaksoisesti ja saman suvun omistuksessa oleva sähköliike.

Hammarin Sähkö Oy sai alkunsa, kun 29-vuotias insinööri Gunnar Hammar perusti joulukuun alussa vuonna 1909 Oulun Uuden Sähköliikkeen Kansallis-Osake-Pankin taloon. Etelästä Ouluun aluksi AEG:n sivuliikkeen palvelukseen tullut Gunnar näki erinomaista potentiaalia sähköalan markkinoilla, sillä kaupungit, kylät ja maaseudut odottivat sähköistämistään. Gunnarin perustama yritys kasvoikin ja laajensi toimintaansa edelläkävijänä monille sähköalan palveluille. Tuotevalikoimiin kuuluivat laadukkaimmat sähkötarvikkeet sekä uusimmat kulutustavarat valaisimista radioihin.

Yrityksellä oli myös muun muassa Pohjois-Suomen ensimmäinen auto- ja venemoottoreiden sähkölaitteiden korjaus- ja tarkistusasema, Bosch-huolto. Lisäksi yritys tarjosi auto- ja radiopattereidenhuoltoa. Sähköurakointia ja asennustöitä tehtiin niin oululaisilla rakennuksilla kuin myös Lapin kirkoilla. Yrityksen nimikin vaihtui pariin otteeseen vuosien saatossa.

Yrityksen pitkän historian varrelle mahtuu myös sivumyymälöitä Oulussa ja lähikuntien myymälöitä. Yritys on järjestänyt vuosien varrella radio- ja joulunäyttelyitä liikkeissään ja myymälöissään unohtamatta messuja ja tapahtumia. Nykyisin täyden palvelun Sähkötalo palvelee vahvalla asiantuntemuksella Oulun Limingantullissa neljännessä sukupolvessa – ja tietenkin sähköisesti verkkokaupan kautta.

Valoa oululaisille – Hammarin Sähkö Oy 110 vuotta -pienoisnäyttely tuo valoa pimenevään alkutalveen. Hammarin Sähkö Oy:n ja Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista on koottu kurkistus yrityksen toimintaan yli sadan vuoden aikana. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa eri vuosikymmenten kattovalaisimiin ja 1950-luvun Hammarin Sähkön liiketilan joulunäyttelyyn. Tietenkin mukana on yrityksestä ostettuja tuotteita sekä kuuluisa Hammarin joulupukki, joka on jo lähes 80 vuoden ajan somistanut Hammareiden näyteikkunaa tai liikettä. Esillä myös on radioita Hammarin Sähkö Oy:n kattavasta radiokokoelmasta ja valikoima valokuvia yrityksen historiasta heidän itsensä tallentamana.

Pienoisnäyttely on tehty yhteistyössä Hammarin Sähkö Oy:n kanssa.

Pienoisnäyttelyyn on vapaa pääsy.
 

Kuva ylhäällä: ULA-radionäyttely Ynnillä 17.–19.10.1958. Kuvaaja Uuno Laukka. Hammarin Sähkö Oyn kokoelmat.

Hammarin Sähkön asentajat Kauno Kemppainen ja Väinö Böök. Hammarin Sähkö Oyn kokoelmat.

Yrityksen perustaja Gunnar Hammar tarkastelemassa korjattavaa muuntajaa 1930-luvulla. Hammarin Sähkö Oyn kokoelmat.

NÄYTTELYN TAPAHTUMIA

22.–24.11. Pienoisnäyttely avoinna Lumo-valofestivaalien aikaan

26.11. klo 13–14 Luupin senioriklubin näyttelyesittely 

Kevättä ja kaupankäyntiä vuonna 1958. Hammarin Sähkö Oyn kokoelmat.