Valon ja varjon viehätys
Tiedekeskus Tietomaa

Ilman valoa olisi pimeää. Ilman valoa ei olisi värejä. Ilman valoja ei olisi meitä ihmisiä. Ilman valoa ei olisi elämää. Valoa on kaikkialla ja sen vaikutus ulottuu kaikkialle. Näyttely Valon ja varjon viehätys esittelee valoa luonnonlakien, keksintöjen, illuusioiden ja hahmopsykologian näkökulmista, mutta on silti vain pieni osa valon ihmeellisestä maailmasta. Aihetta lähestytään käyttämällä valoa taiteen keinoin tieteeseen yhdistäen.

Näyttely koostuu 14 kohteesta, joissa pääsee tutkimaan valoa niin fysikaalisena ilmiönä kuin antautumaan erilaisten valojen luomiin tunnelmiin. Näyttävä illuusio saa työläisten joukon rientämään kohti Tietomaan tornia. Outoa on myös, että kappaleet saavat eri muodon, kun niitä katsoo peilistä.

Valon ja varjon viehätys -näyttelyn suurin kohde on mahtava pikseliseinä, missä kävijät voivat tehdä kuvioita, sanoja ja numeroita asettelemalla erivärisiä akryylipaikoita seinässä oleviin reikiin. Pikseliseinän todellinen näyttävyys avautuu vasta matkan päästä tai ottamalla siitä kuvan.

Näyttely on Tietomaan omaa tuotantoa ja on esillä toistaiseksi.