Vilho Lampi

OULUN TAIDEMUSEO | 18.6.–4.8.2019

Vilho Lammen Liminka -panoraamamaalaus lahjoituksena Oulun taidemuseoon

Oulun taidemuseossa on Suomen merkittävin Pohjois-Pohjanmaan ja lakeuksien kuvaajana arvostetun taidemaalarin Vilho Lammen (1898–1936) maalausten kokoelma. Se vahvistui NCC Suomi Oy:n lahjoittamalla kookkaalla panoraamamaisemalla vuonna 2018.

Pienoisnäyttelyssä 18.6.–4.8.2019 on esillä myös Senta Teräsalmen Vilho Lampi -lahjoituskokoelman akvarelleja ja tänä vuonna Oulun taidemuseon kokoelmaan hankittu Sisarukset-maalaus (1934). Kaari-tilassa on nähtävänä kaikkiaan kuusi Vilho Lampi -kokoelmaan viimeksi hankittua maalausta ja akvarellia sekä taiteilijan muotokuva.

Ekspressiivinen Liminka (1925–27) kuvaa laskevan auringon värittämää iltahetkeä lakeudella. Keltaisen, punaisen, vihreän ja sinisen eri sävyihin värjäytynyt maalaismaisema on samanaikaisesti myös mielenmaisema. Horisontissa esille kohoavasta Limingan meijerin piipusta taivaalle tupruaa muhkea savupilvi, joka levittäytyy kylän ylle. Etualalla mutkitteleva Liminganjoki kaareutui aivan Vilho Lammen sukutilan, Matinlaurin läheisyydessä, joten todennäköisesti taidemaalari työsti näkymän kotinsa lähistöltä. Hän saattoi joskus muuttaa tarkoituksellisesti maiseman, miljöön tai rakennusten sijaintipaikkoja ja niiden mittasuhteita toisiinsa nähden luodakseen haluamansa vaikutelman tai tunnelman. Kasvu- ja satokausina taiteilijan päivät kuluivat maatilan töissä, mutta leutoina, valoisina kesäöinä oli mahdollista vielä lähteä maalausretkille.

Liminka-panoraamassa ei ole valmistumisvuotta, mutta maalaustekniikkansa ja -tyylinsä perusteella sen on arvioitu valmistuneen vuosina 1925–1927. Jossakin vaiheessa maalaus on vaihdettu alkuperäistä pienempään kiilakehykseen. Kankaan kääntövarassa on nähtävissä vanhoja naulanreikiä ja oikeassa reunassa on saksilla tehty siisti leikkausjälki, joka katkaisee kiilakehyksen ylitse kulkevat siveltimenjäljet. Historiallisilla taideteoksilla on yksilöllinen omistus- ja tapahtumahistoriansa, eivätkä ne tämän NCC Suomi Oy:n kokoelmaan aikoinaan yritysjärjestelyiden kautta päätyneen maalauksen osalta ole yksityiskohtaisesti tiedossa. Maalaus on konservoitu ja kunnostettu Oulun taidemuseossa.
 

Kuva ylhäällä: Vilho Lampi, Liminka, öljymaalaus säkkikankaalle, arvioitu 1925–1927. Kuva: Mika Friman.

Vilho Lampi, Raita, vesiväri paperille,
Senta Teräsalmen kokoelma, 1925. Kuva: Mika Friman.

Vilho Lampi, Kaksi latoa, vesiväri paperille,
Senta Teräsalmen kokoelma, 1926. Kuva: Mika Friman.

Vilho Lampi, Sisarukset, öljymaalaus vanerille, 1934.
Kuva: Mika Friman.