Vilho Lampi, väkevä lakeus
Oulun taidemuseo 13.11.2021–28.8.2022

Vanhalla merenpohja-alueella, viljavalla Limingan lakeudella on avaraa ja valoista. Nämä tummien latorivistöjen rytmittämät pellot ja Liminganjokivarren raitit olivat taidemaalari Vilho Lammen (1898–1936) asuin- ja sielunmaisema. Kotikylässään hän maalasi omakuvia, tilojen lapsia, tupien interiöörejä ja lakeuden maisemia. Lyhyeksi jääneen noin 15 vuotta kestäneen uransa aikana hän ehti kokeilla monia maalaustyylejä ronskista ekspressionismista uusasiallisuuteen ja lopputuotannon herkkään pointillismiin.

Vilho Lampi tasapainoili koko elämänsä vahvan taiteilijakutsumuksensa ja sukutilansa Matinlaurin töiden välillä. Illat ja yöt kuluivat maalaten. Kesäisistä maisemista välittyy myöhäisillan ja yöttömän yön hämäryys. Sankarikauden suurikokoiset voimamaalaukset kuvaavat ihmiset kovina, ylpeinä ja jopa hyökkäävinä. Pariisin matkan 1931 jälkeen sileällä maalaustekniikalla tehdyt asetelmat puolestaan korostavat taiteilijan omaa havaintoa ja esineiden merkityksellisyyttä. 

Näyttely esittelee Vilho Lammen keskeistä tuotantoa 1920–30-luvuilta. Oulun taidemuseon kokoelmaa täydentävät museo-, yksityis- ja yrityskokoelmalainat. Lisättyä todellisuutta, Augmented Reality (AR) hyödyntävät virtuaaliteosmallinnukset ja äänimaailma ovat Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Tiina Wallinin, Otso Ritonummen ja Saku Vääräniemen toteuttamia.  

 

Keskusteluoppaat

Kesä-elokuussa vaeltavat keskusteluoppaat ovat tavattavissa näyttelysaleissa ti–su klo 10–11 ja 17–18. Keskusteluoppaan kanssa voit jutella näyttelyistä tai kysyä niihin liittyviä kysymyksiä. Heidät tunnistaa rintamerkistä.

 

Vilho Lampi -virtuaalityöpaja

Kokonaisuus sisältää tietoa Vilho Lammen elämästä ja taiteesta kuvien ja äänitiedostojen muodossa. Loppuosassa on myös ohjeistus taidepajaan, jonka voi toteuttaa helposti kotoa löytyvillä materiaaleilla. Työpaja on suunnattu aikuisille. Siirry virtuaalityöpajaan tästä linkistä.

 

Näe ja koe näyttely lapsen kanssa

Muksuboxit on suunniteltu perheiden, päiväkotien ja alkuopetuksen ryhmien käyttöön teostarkastelun innoittajaksi museovierailulle. Muksuboxit löytyvät Oulun taidemuseon 2. kerroksesta ja sen saa ottaa maksutta mukaansa kierrokselle. Muksuboxeja on taidemuseolla kolme ja voit halutessasi varata ne käyttöösi (esim. päiväkotiryhmän tullessa vierailulle) asiakaspalvelustamme.

Tulostettavat materiaalit / Printable materials (pdf)

Muksuboxi, ohjeet ja tehtävät
Children’s activity box, instructions and assignments

 

Kuva bannerissa ja ylhäällä: Vilho Lampi, Omakuva, 1933, öljymaalaus vanerille. Teoskuva: Mika Friman.

Vilho Lampi, Omakuva, 1929, öljymaalaus vanerille. Teoskuva: Mika Friman.

Vilho Lampi, Meijeritie, 1930, öljymaalaus vanerille. Teoskuva: Mika Friman.

Vilho Lampi, Viljamakasiini, 1929, öljymaalaus vanerille, 
Senta Teräsalmen kokoelma. Teoskuva: Mika Friman.