Siirry suoraan sisältöön

Kolmen joen kaupunni - Pohjoisen Kulttuurivirran talk show vetten päällä

6.10.2021

Saunapaneelissa pohditaan Oulun seudun kolmen suuren joen, Iijoen, Kiiminkijoen ja Oulujoen, merkitystä alueen luonnolle, asukkaille ja elinkeinoelämälle. Keskustelu virtaa pohjaeläimistä ja jokihelmisimpukoista aina jokimatkailuun ja taiteen merkitykseen ajattelutapojen muutoksessa. Ohjelma taltioitiin viime elokuussa Kesän Saunalla Tuirassa.

Seitsemää asiantuntijaa Kesän Saunan paneelissa yhdistävät vaelluskalat, joiden kanta on romahtanut jokirakentamisen myötä, ja joilla on keskeinen rooli luonnon monimuotoisuuden ja kulttuurin näkökulmasta. Elokuussa taltioidussa tilaisuudessa he pohtivat, mitä kaikkea tapahtuu, kun vaelluskalat palaavat jokeen. Mikä on vaelluskalojen ja raakun merkitys jokiekosysteemissä tai miksi valuma-alueella ja pienissä puroissa tehtävät toimenpiteet ovat erityisen tärkeitä veden laadun parantamiseksi.

Lisäksi tärkeisiin luontoseikkoihin yhdistettiin kulttuuri ja miten esimerkiksi autenttista, elävää ja jokeen liittyvää kulttuuria voisi olla osana Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta. Entä miten vaelluskalojen ja jokimaiseman menettämistä koskevia traumoja tulisi käsitellä, vai onko traumoista jo toivuttu? Lopuksi panelistit visioivat, mikä on jokiemme tila 30 tai 50 vuoden päästä.

Keskustelu taltioitiin kirjaimellisesti Oulujoella, Tuirassa Kesän Saunan saunalautalla. Keskustelua juontaa ympäristösosiologi, Iijoen kehittämiskoordinaattori Lauri Rantala. Musiikista sekä kulttuurin ja taiteen puolesta puhumisesta vastaa muusikko Jukka Takalo.

Keskustelijoina saunalautan lavereilla ovat kehittämispäällikkö Seppo Hellsten, erikoistutkija
Pauliina Louhi, vesistökunnostaja Pentti Marttila-Tornio, professori Timo Muotka, asiakkuuspäällikkö Petri Sirviö, dosentti Kaarina Tervo-Kankare sekä toiminnanjohtaja Leena Vuotovesi.

Tapahtuman järjestivät Arvovesi-projekti, Iijoki-sopimus ja Pohjoinen Kulttuurivirta. Keskustelutilaisuuden taltioi HaukiMedia Oy.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös

Lue lisää aiheesta