Siirry suoraan sisältöön

Oulu-opistolla voi tänä syksynä opiskella saamelaiskäsitöitä kielikylvyn kera

5.9.2022

Oulu-opiston kurssitarjottimella on tänä syksynä ollut entistä enemmän saamen kieleen ja kulttuuriin liittyviä opintoja. Kielikurssit ovat kärsineet osallistujapulasta, mutta saamelaiskäsitöitä voi opiskella harvinaislaatuisesti alkuperäiskielisellä opetuksella, suomeksi avustettuna.

Oulu-opiston syksyn opetusohjelmaan on suunniteltu huomattava saamelaisopintojen valikoima. Käsitöissä voi opetella esimerkiksi nahkatöitä, ompelua ja saamelaisten lapasten ja sukkien tekoa. Kielikursseista tarjolla on pohjoissaamen jatkokurssi, ja suunnitteilla on uusi koltansaamen kurssi, jolle etsitään nyt opettajaa.

”Olemme valtavan iloisia ja ylpeitä näistä opintokokonaisuuksista”, Oulu-opiston rehtori Outi Lohi sanoo, mutta muistuttaa myös, että kursseille tarvitaan riittävä määrä ilmoittautuneita, jotta ne toteutuvat.

Oulu-opisto oli varautunut järjestämään myös pohjoissaamen alkeiden kurssin sekä inarinsaamen alkeiden jatkokurssin, mutta niihin ilmoittautuneiden määrä jäi liian pieneksi, jotta kurssit olisi voitu järjestää. Lohi toivookin, että uudesta koltansaamen kurssista kiinnostuneet tarttuisivat tilaisuuteen, jos se avautuu myöhemmin tänä vuonna.

Lohen mukaan valtakunnallisesti on ollut havaintoja siitä, että nimenomaan kieliopintoihin on korona-aikana ilmoittauduttu entistä vähemmän, joten toiveissa on, että opiskeluinto saataisiin elvytettyä.

Oulu-opiston saamelaiskäsitöiden kursseilla saa saamelaisen kielikylvyn, sillä Inka Guttormin antama opetus on pohjoissaamenkielistä, ja suomi on apukielenä. Opetuspaikkoina ovat Oulu-opiston keskustan Käsityökulma, Rajakylän koulu sekä opiston taitotila Haukiputaalla.

Rehtori Lohi kertoo, että Oulu-opisto on saanut Opetushallitukselta opintoseteliavustusta saamenkieliseen käsityöopetukseen osallistuville. Opintoseteliavustuksilla voidaan korvata aikuisopiskelusta perittäviä maksuja vapaan sivistystyön tutkintoon johtamattomassa koulutuksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa saamelaiskäsityökurssien osallistujille 25 euron alennusta, joka on huomioitu kurssimaksussa.

Ilmoittautuminen saamelaisen ompelun ja nahkatöiden kursseille sekä pohjoissaamen kielikurssille on käynnissä nyt: https://www.opistopalvelut.fi/oulu/index.php?l=fi

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulu-opistolla voi opiskella saamelaiskäsitöitä pohjoissaamenkielisellä opetuksella. Kuva: Mostphotos

Lue myös

Lue lisää aiheesta