Siirry suoraan sisältöön

Tuiran saunalautta avasi ovensa saunojille

28.6.2020

Kesän Sauna -saunalautta Tuiran rannassa on taas auki. Lautta joutui poikkeuksellisesti avaamaan ovensa kuukautta myöhemmin kuin edeltävinä vuosina koronarajoitusten takia.

Markku Seppänen on ollut mukana Kesän Saunan toiminnassa alusta asti. Oulun rantasaunaseuran puheenjohtajana toimiva Seppänen kertoo saunalautan olleen toiminnassa jo seitsemän kesän ajan.

Saunan konsepti on yksinkertainen. Joko pientä kertamaksua tai sarjalippua vastaan pääsee saunomaan. Varauksia ei tehdä etukäteen, vaan halukkaat saunojat tulevat rantaan jonottamaan, josta heidät otetaan sisään sitä mukaan, kun saunaan mahtuu.

Seppänen kertoo, että saunalauttaa pyritään varaamaan mahdollisimman vähän yritysten virkistysiltojen käyttöön, jotta periaate kaikille avoimesta ja yhteisestä saunasta jatkuisi.

Markku Seppänen käy itse muutaman kerran viikossa saunomassa lautalla. 

Saunomaan tullaan pitkän matkankin päästä

Asiakaskunta on Seppäsen mukaan vaihtuvaa, mutta noin neljäsosa heistä on vakituisia asiakkaita. Jotkut saattavat jopa tulla ympäröivästä naapurustosta saunatakki päällä suoraan saunaan.

Asiakkaita tulee myös paljon kauempaakin.

”Viime kesänä kävi useamman kerran sellainen porukka, joka tuli vain saunomista varten Helsingistä asti”, kertoo myös seuran hallitukseen kuuluva Harri Junttila. ”He tulivat aamujunalla tänne, kävivät saunassa, ja lähtivät yöjunalla takaisin kotiin.”

Poikkeuksellinen kevät toi kesälle kovan työurakan

Kuluva kesä on monella tapaa poikkeuksellinen ja rajoitukset ovat vaikuttaneet saunankin aukioloihin.

”Parhaimpina vuosina olemme olleet jo vappuna vesillä”, Seppänen kertoo. ”Mutta kylmää hommaahan lautan kasaaminen sinne vappuveteen on.”

Koska korona toi mukanaan kokoontumisrajoituksia, ei perinteisiä talkoita lautan avaamiseen ja remontoimiseen pystytty järjestämään. Suurin osa työstä tehtiin kesäkuussa, kun rajoitukset alkoivat helpottaa.

”Kesäkuun aikana on ehtinyt tulla varmaan tuhat työtuntia talkootöitä”, sanoo Seppänen.

Liisa Pietikäinen nauttii testisaunan löylyistä. 

Sauna lämpiää vapaaehtoisten avulla

Ennen virallista avauspäivää järjestettiin Kesän Saunalla testisauna. Samaan aikaan käynnissä oli lämmittäjäkurssi, jossa vapaaehtoiset perehdytettiin saunan lämmitykseen. Sauna lämpiääkin aina talkoovoimin.

Tiina Oikarinen tuli testisaunaan ystävänsä houkuttelemana. He olivat aikaisemmin päivällä tavanneet jäätelötreffien merkeissä, kun ystävä oli ehdottanut testisaunaan menemistä. Hän on lautalla ensimmäistä kertaa, mutta on jo aikaisemmin suunnitellut tulevansa testaamaan minkälaiset löylyt Kesän Saunalla saa.  

”Ihan todella hyvät löylyt, suosittelen kaikille”, hän naurahtaa.

 

Kesäsauna Tuirassa kuvat

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Lautalla seisova mies vetää köyttä.
Tri Tai Nguyen auttaa saunojia pääsemään vedessä kelluvalle saunalautalle. Kuvat: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta