Ajankohtaista

< Takaisin

Monipuolista työtä lukutaitojen parissa Oulussa

Vuosi 2019 on ollut Oulu lukee! -vuosi. Oulun kaupunginkirjasto ja Oulun koulukirjastot haastoivat kaikki oululaiset lukemaan. Vuoden aikana kirjastoissa ja kouluilla on ollut lukutapahtumia, lukujuhlia ja erilaisia lukuhaasteita. Kirjaston vinkkarit ovat vinkanneet ahkerasti luettavaa sekä lapsille että aikuisille. Kirjaston Lukuoppaan palvelut on löydetty hyvin. Kouluilla on rakennettu ihastuttavia lukumajoja, joissa oppilaat ovat rentoutuneet hyvän kirjan parissa. Lukemisen ilosanomaa on viety eteenpäin monin voimin. Kampanjan aikana syntynyt 300 minuutin lukuhaaste on levinnyt ympäri Suomea.

Yksi kampanjaan osallistuneista kouluista on Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukio eli OSYK. Oulun kaupunginkirjasto haluaa kiittää OSYKin lukion opettajia aktiivisesta nuorten lukemisen edistämisestä. Erityisesti kirjasto huomioi OSYKin lukion toiminnan Instagramissa, jossa lukutaidoille ja lukemisen ilolle saadaan näkyvyyttä nuorten parissa. Kirjasto on huomioinut OSYKin opettajia ja opiskelijoita pienellä lahjalla.

OSYKin lukion äidinkielen opettajat ovat ottaneet tavoitteekseen tänä vuonna edistää lukemista ja tehdä sitä näkyväksi. Lukiolla on luettu yhdessä ahkerasti ja osallistuttu moniin kampanjoihin: Oulu lukee!, Read Hour ja Syysloma on lukuloma. Äidinkielen tunneilla on pidetty lukutunteja. Lukion aulasta löytyy kirjojen kierrätyskaappi, josta voi löytää luettavaa. Koulun ympäristötyöryhmä toteutti Unesco-viikolla lukion Kirjakirppis-kahvilan sekä opiskelijoiden lukumatkan, joka on vienyt opiskelijat tarinoiden matkassa jo yli sataan maahan. Kestävän kehityksen periaatteet on siis huomioitu. Lukion ryhmät ovat osallistuneet aktiivisesti kirjavinkkauksiin ja tiedonhaun opetuksiin Oulun kaupunginkirjastolla.

Oulun kaupunginkirjasto on tiivistänyt yhteistyötä lukiokoulutuksen kanssa ja lukioiden kirjastopalveluita kehitetään yhdessä Oulun lukioiden opettajien kanssa. OSYKin kanssa yhteistyö jatkuu 300 minuutin lukuhaasteen nro 3 suunnittelulla. Lisäksi lukion opiskelijat tulevat osallistumaan keväällä Oulun teatterilla ja pääkirjastolla pidettävän suuren Luetaan! -lukuiloa liikkeellä -tapahtuman sisältöjen toteuttamiseen.

Ritaharjun, Pateniemen, Hönttämäen ja Ylikiimingin koulut ovat jakaneet useampia oululukee-postauksia somessa. Voit tutustua kampanjavuoden tapahtumiin Instagramissa tunnisteella #oululukee.

Myös kirjaston asiakkaat ovat innostuneet jakamaan #oululukee-vinkkejä. Oulun kaupunginkirjasto haluaa nostaa esiin muutamat IG-tilit, jotka ovat jakaneet vuoden aikana yhteensä yli 250 lukuvinkkiä Instagramissa: @lukemattomienkirjojenkerho, @kirjahampaan_kolotus, @kati_kooo, @kirjahorros ja @parikirjaa.

Oulun kaupunginkirjasto kiittää kaikkia Oulu lukee -kampanjaan osallistuneita! Kampanjavuosi päättyy, mutta yhteiset lukutaitotalkoot jatkuvat ja Oulu lukee -teema elää edelleen.

Oulu lukee -materiaalit löytyvät verkkosivuilta ouka.fi/oululukee.

Jakolinkki