Ajankohtaista

< Takaisin

Aurinkokeräimien rakentamista Oulu-opistolla

Oulu-opiston kevään 2018 opinnoissa uusinta uutta on mahdollisuus rakentaa aurinkokeräimiä. Samalla tutustutaan aurinkoenergian hyödyntämiseen erityisesti käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmissä. Kurssilla rakennetaan oma aurinkokeräin, jonka materiaalikustannukset ovat 430 €.

Kurssilla käydään läpi aurinkoenergian perusteet, niin sähkön- kuin lämmöntuotannon suhteen. Lisäksi kurssilla on mahdollisuus rakentaa oma aurinkolämpökeräin, jolla voi tuottaa lämmintä vettä haluamaasi kohteeseen oli se sitten omakotitalo, yrityksen toimitila tai vaikkapa maatila.

Aurinkolämpökeräin säästää sähköä ja kesällä vähentää käyttöveden lämmittämiseen tarvittavaa puiden polttamista. Kurssilla rakennettavat keräimet ovat malliltaan tasokeräimiä. Niitä tarvitaan kohteesta riippuen eri määrä, mutta asuinrakennusten yhteydessä sopiva määrä on 1 keräin/asukas.

Keräimen rakennustarvikkeiden hinta on 420 € (sis. 24 % alv). Keräimen lisäksi tarvitaan kohteesta riippuen aurinkovaraaja tai lämmönvaihdin ja pumppuyksikkö. Pumppuyksikkö maksaa n. 400 €, lämmönvaihdin 130 €, kiertovesipumppu 150 € ja aurinkovaraaja 900 €.

Kurssi on 4 - päiväinen ja järjestetään 10.-25.2.2018 kahtena viikonloppuna Pohjankartanossa Oulussa. Ensimmäisenä kurssipäivänä käydään läpi aurinkoenergian teoriaa ja kolmena seuraavana päivänä aletaan rakentamaan itse keräimiä.

Kurssin asiantuntijana ja opettajana on MMM Mikko Posio. Mikko Posio työskentelee projektisuunnittelijana Oulun ammattikorkeakoulussa Luonnonvara-alan osastolla.

Aurinkokeräimen rakentaminen ja aurinkoenergia käytännössä –kurssin ohjelma:
La 10.2. klo 9-16 Teoriaa aurinkoenergiasta ja sen hyödyntämisestä Suomessa
Su 11.2.klo 9-16 Aurinkolämpökeräimen rakentamista
La 24.2. klo 9-16 Aurinkolämpökeräimen rakentamista
Su 25.2. klo 9-16 Aurinkolämpökeräimen rakentamista

Kurssimaksu on 49 € ja kurssille voi ilmoittautua tästä linkistä: https://opistopalvelut.fi/oulu/course.php?l=fi&t=22674# 

Kuvan aurinkokeräimen koko on noin 1 x 2 m. Kuva: Mikko Posio.

 

Jakolinkki

Oulu-opisto Facebookissa