Haluatko harrastaja-arkeologiksi? Nyt se on mahdollista Oulu-opiston kurssilla - Ajankohtaista - Oulu-opisto - Oulu-opisto - Oulun kaupunki

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Haluatko harrastaja-arkeologiksi? Nyt se on mahdollista Oulu-opiston kurssilla

Arkeologia ei ole vain ryppyotsaista  tiedettä tai Indiana Jonesia. Se voi olla myös jokaisen luonnosta ja menneisyydestä kiinnostuneen elämänikäinen harrastus. Monet harrastajat ovat antaneet arkeologialle pikkusormensa ja se on johtanut elämänikäiseen harrastukseen luonnossa liikkumisen, löytämisen ilon, kaivaustyön ja "bongausmatkojen" lisäksi. Arkeologia onkin vienyt heidät kirjaimellisesti löytöretkelle  lähiseudun ja kauempienkin alueiden rikkaaseen menneisyyteen ja ennen tuntemattomien, hyvinkin merkittävien, muinaisjäännösten löytämiseen. Muinaisjäännöksiähän riittää kaikkialla, ja todella paljon myös Pohjois-Suomessa. 

Tammikuussa alkaa Oulun kaupungissa toimivien kansalaisopistojen historian ensimmäinen ja Suomessakin harvemmin järjestetty 10 luennon kurssi esihistorian tutkimuksesta vasta-alkajille. Kurssi läpikäy Suomen ja erityisesti Pohjois-Suomen rikkaan esihistorian kivikaudesta historialliseen aikaan. Samalla esitellään kunkin aikakauden tärkeimmät muinaisjäännös- ja esinetyypit. Mukana on perustietoa arkeologiasta tieteenä ja harrastuksena mm. metallipaljastimen käytöstä ja jokamiehenoikeudesta. Kurssin kruunaa maastoretki toukokuun lopulla. Kurssin voi suorittaa myös lukiokurssina ja se korvaa osan historian opinnoista.

Luennoitsijat ovat oululaisia arkeologeja yliopistosta, Kierikistä ja Pohjois-Pohjanmaan museosta. Luennoimaan on saatu mm. FL Eero Muurimäki Hyvinkäältä, joka luennoi kivikaudesta ja hän on Suomen ylivoimaisesti kokenein harrastajakurssien vetäjä.  Muut luennoitsijat ovat FT Tiina Äikäs, museolehtori Sami Viljamaa, arkeologi Mika Sarkkinen, intendentti Leena Lehtinen, arkeologi Joni-Pekka Karjalainen ja tohtorikoulutettava Ville Hakamäki.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Kierikkikeskuksen kanssa. Luentopäivät: 27.1., 3.2., 17.2., 2.3., 23.3., 6.4., 27.4., 4.5. ja 11.5.. Lisäksi erillinen maastoretki toukokuussa.

Kurssille pääsee ilmoittautumaan tämän linkin kautta.


Oulu-opisto Facebookissa