Ajankohtaista

< Takaisin

Leipäjonoballadia esitetään Haukipudaspäivillä ja Ylivieskassa

Oulu-opiston teatteriryhmät Ulostulo ja Uusi teatteri esittävät uusintana näytelmän kasvavista tuloeroista Suomessa Haukipudaspäivillä

lauantaina 9.11.2019 klo 18 ja sunnuntaina 10.11.2019 klo 16  Teatterikuopalla (Revontie 45 Haukipudas).

Näytelmä on valittu Pohojonen Pöllyytys harrastajateatterikatselmukseen Ylivieskaan ja näytelmä on osa Haukipudaspäivien ohjelmaa

Oulu-opistossa syksyllä 2016 aloittanut Teatteri Ulostulo ja syksyllä 2018  aloittanut Uusi teatteri, päättivät tehdä yhteistyöproduktion. Tekstiksi valikoitui E. L. Karhun (Emilia Pöyhönen) Leipäjonoballadi vuodelta 2009. Ensi-ilta oli oli viime kevään Teatterikuopalla. Näytelmätekstin ajankohtaisuutta tuskin tarvitsee alleviivata kymmenen vuotta tekstin kirjoittamisen jälkeen kasvavien tuloerojen Suomessa. Tekstivalinnalla kysymme, minkälainen hintalappu lätkäistään lapsuudelle, köyhän elämälle tai arvokkaalle kuolemalle. Entä mitä kätkeytyy sanan köyhyys taakse? Häpeää, epäluuloa, epävarmuutta, apatiaa ja nälkää. Leipäjonossa risteävät sadat yksittäiset tarinat ja ihmiskohtalot. Leipäjonoballadi yhdistää absurdin ja realismin synkeän hauskalla ja villin mielikuvituksellisella tavalla.

Näytelmän tekotapa on tavallisesta poikkeava: Teatteriryhmät eivät jakaneet näytelmää tasan puoliksi, vaan kumpikin ryhmä vetäytyi luomaan ohjaajansa kanssa omaa näkemystään nälästä, köyhyydestä ja häpeästä teemaan sopivalla estetiikalla: köyhää teatteria köyhyydestä.

Näytelmän toteutustavan vuoksi Leipäjonoballadi havainnollistaa, kuinka sama teksti voi taipua hyvin erilaiseksi esityksesi riippuen siitä, millaisia dramaturgisia tai näyttelijäntyöllisiä valintoja ohjaaja työryhmänsä kanssa tekee.

Näytelmä on fragmentaarinen ja moniääninen: Näyttämölle on luotu katsojalle ikään kuin kurkistusakkoja, joista voi tarkastella näytelmän maailmaa monesta erin näkökulmasta.

Teatteri Ulostulo, ohjaus Jenni Mattila. Rooleissa: Suvi Eerola, Päivi Juho, Marja-Leena Maikkola, Maria Parkkila, Annu Pääkkölä, Reeta-Tiina Rytilahti, Janne Säkkilä, Tuulikki Tuunila, Jenni Jurmu ja Justiina Mäkäräinen.

Uusi Teatteri, ohjaus Ilona Ruohomäki. Rooleissa: Naava Aitto-oja, Suvi Aitto-oja, Jonna Heikkilä, Oili Jokela, Inka Kauppinen, Krista Kiviniemi, Merja Kosamo, Joonas Koskela, Jarno Mattila, Julia Olkoniemi, Iida Vaarapuro, Katriina Viljamaa ja Matti Vähäkuopus.

Pohojonen pöllyytys harrastajateatterikatselmus Ylivieskassa 15.-17.11.2019

Pohojonen pöllyytys on joka toinen vuosi järjestettävä harrastajateatterikatselmus, joka kokoaa yhteen teatterin harrastajat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelta. Katselmus on alun perin käynnistynyt Oulun läänintaiteilijan Jouni Rissasen aloitteesta. Katselmuksen tarkoituksena on antaa harrastajille paitsi esiintymiskokemusta ja ammattilaispalautetta, myös tuoda näkyvyyttä oppilaitoksille ja yhdistyksille, jotka antavat teatteritaiteen opetusta tai mahdollistavat taiteen tekemisen harrastajille.  Katselmus kokoaa yhteen paitsi harrastajat, myös teatterin opettajat ja ohjaajat. Tavoitteena on verkostoitua, kohdata toisia ohjaajia ja opettajia, antaa koulutusmahdollisuuksia harrastajille, teatteriopettajille ja teatterista kiinnostuneille. Osallistuminen tuo näkyvyyttä sekä harrastuksen järjestäjille että osallistuville ryhmille. Katselmukset ovat teatterialalla sama kuin mitä monella muulla alalla ovat messut, joilla tähdätään myös näkyvyyteen, kohtaamiseen ja osaamisen kehittämiseen.

Vuonna 2017 katselmus järjestettiin Oulu-opiston Teatterikuopalla. Tänä vuonna Katselmus järjestetään Ylivieskassa YTY-teatterilla yhteistyössä Ylivieskan kansalaisopiston kanssa 16.-17.11.2019. Oulu-opistosta mukana on siis Teatteri Ulostulo ja Uusi teatteri, jotka tekivät yhdessä produktion Leipäjonoballadi keväällä 2019. Esityksen suurin ansio on siinä, että ryhmissä on mukana paljon uusia harrastajia ja vasta-alkajia, jotka ovat vasta hiljattain löytäneet tiensä Oulu-opistoon ja rohkaistuneet heittäytymään ja oppimaan uutta niin itsestään kuin taiteen harrastamisesta.

Liput Teatterikuopan esitykseen on 10 € ja  niitä saa tuntia ennen ovelta. Ennakkoon p. 050-4104010 ja Oulu10 toimipaikoista. Kaiku-kortilla ilmaiseksi

Haukipudaspäivät 8.-10.11.2019

Pohojonen pöllyytys Ylivieska 15.-17.11.2019

 
 

Jakolinkki

Oulu-opisto Facebookissa

 

Facebook

Instagram

YouTube