Ajankohtaista

< Takaisin

Kierrätä jousisoittimesi ja auta uusi lastenorkesteri alkuun

Oulu10 ottaa soittimia vastaan 4. kesäkuuta lähtien

Oulussa käynnistetään uudenlainen soitinkeräyskampanja lasten Tempo-orkesteritoiminnan käynnistämiseksi. Tarkoitus on kerätä käyttämättömät soittimet kotien ja koulujen nurkista, kunnostaa ne ja antaa soittimet Tempo Sistema Oulu -yhdistyksen käyttöön. Lopputuloksena yhdistys toivoo saavansa tarvittavat soittimet uuden lastenorkesterin perustamiseen.

Kampanjassa otetaan vastaan pääasiassa jousisoittimia: viuluja, alttoviuluja, selloja ja kontrabassoja, jousia sekä jousisoitinkoteloita ja -tarvikkeita. Myös muita tarpeellisille soittotarvikkeille on kysyntää, kuten nuottitelineille.

Soittokuntoisten soittimien lisäksi Tempo-yhdistys ottaa vastaan rikkinäisiä, sillä järjestö on saanut Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan maakuntarahastolta avustuksen, jolla soittimia tullaan kunnostamaan.  

Tempo on saanut alkuinnostuksensa Venezuelasta, josta levisi maailmanlaajuiseksi El Sistema -systeemi. Tempo-toiminta haluaa täydentää kotimaista, hyvin toimivaa musiikkikasvatusjärjestelmää, mutta myös laajentaa sen ulottuvuutta, esim. maahanmuuttajalasten ja vähävaraisten perheiden lasten instrumenttiopetukseen. Parhaiten tämä onnistuu viemällä toiminta lasten lähelle kouluihin, iltapäivätoiminnan puitteisiin.

Tempo-toiminnan ja yhdistyksen koordinaattorina Oulussa toimii musiikkipedagogi ja sellonsoitonopettaja Taru Nygård. Hän on aikaisemmin toiminut Tempo-opettajana Helsingissä ja Vantaalla, kunnes muutti takaisin kotikonnuilleen Ouluun ja käynnisti Kaukovainion koululla (ilman soittimia!) Tempo-musapajakerhot osana Oulun kaupungin Lastenkulttuurin saavutettavuuden kärkihanketta. Kerhoissa tutustuttiin musiikin eri elementteihin muun muassa laulamisen, kehorytmiikan, musiikkiliikunnan, improvisoinnin ja eri instrumenttien soittokokeilujen kautta ja samalla valmistettiin oppilaita orkesteritoimintaa varten. 

 "Avustus on erittäin merkittävä Tempo-orkesteritoiminnan käynnistämisen mahdollistamiseksi. Saamme samalla kokeilla aivan uudenlaista soitinten kierrätystoimintaa", toteaa Nygård.

Kierrätyskampanjassa ovat mukana myös Oulun kaupungin Oulu-opisto ja kulttuuritalo Valve.

"Monista perheistä, ja varmasti myös oppilaitoksista, saattaa hyvinkin löytyä käyttämättömiä, ehjiä ja kunnostettavia, soittimia. Ne tulisivat nyt todella tarpeeseen ja hyvää käyttöön uuden Tempo-orkesteritoiminnan mahdollistamiseksi", toteaa projektin yhteistyökumppani, Oulu-opiston musiikinopettaja ja tiimivastaava Esa Lappi.

Kampanja-aikataulu ja ohjeet

Soitinkeräyskampanja aloitetaan 4. kesäkuuta ja se kestää koko kesäkuun ajan. Soittimia voi tuoda kaikkiin Oulu10-palvelupisteisiin. Tarvittaessa projektin koordinaattori Taru Nygård voi myös järjestää kuljetuksen soittimille.

Soittimen luovutuksen yhteydessä jätetään soittimen luovutuskirja, mihin merkitään lahjoittajan tiedot, sekä siihen voi halutessaan kirjoittaa soittimen historian, tai vaikkapa tietoa sen soittajista. Lahjoittajien nimet tullaan mainitsemaan kampanjan yhteydessä. Luovutuksen voi silti tehdä myös täysin anonyymisti.

Lisätietoa kampanjasta löytyy (1.6. 2018 lähtien) Oulun Tempo-yhdistyksen facebook-sivuilta https://www.facebook.com/TempoOulu/

Lisätietoa Tempo-toiminnasta löytyy mm. pääkaupunkiseudun Tempo-yhdistyksen kotisivuilta http://sistemafinland.blogspot.fi/

Jakolinkki

Oulu-opisto Facebookissa