Oulu-opiston kuulumisia

< Takaisin

ErasmusPlus-hankkeen helmiä: Kässäopet konekirjontakurssilla Italiassa

Kässäopet Stitch Summer School -kurssilla Abruzzon Tornarecciossa, Italiassa 17─21.9.2022.

Matkakohteeksi valitsimme Italian, koska halusimme lisäkoulutusta konekirjonnasta. Huomasimme, että opettaja, englantilainen tekstiilitaiteilija Dionne Swift järjestää kesällä koulutuksia myös Italiassa. Useat kiinnostavat konekirjontakoulutukset ovat Englannissa, mutta ne eivät Erasmuksen puitteissa olleet mahdollisia. Tämä koulutus oli meille täysosuma! 

Atessa, Tornareccio, Abruzzo

Atessa on noin 10 000 asukkaan kaupunki Italian keskiosassa Abruzzon alueella. Atessan vanha kaupunki sijaitsee korkealla vuorella. Vanhat rakennukset ovat upeita torneineen, vinoine seinineen, lukuisine jyrkkine portaineen, viehättävine ikkunoineen ja ovineen. Kaupungin kadut ovat todella kapeita.


Hotellimme sijaitsi vanhassa kaupungissa. Sieltä ei löytynyt perinteisiä kauppoja tai jäätelökioskeja, mutta katseltavaa senkin edestä ja upeat näkymät ympäristöön. Muun muassa näitä rakennuksia valokuvasimme ja piirsimme ommeltavia töitämme varten. 

Kurssipäivien ohjelmasta

Ensimmäisenä aamuna opettajamme Dionne haki meidät kurssilaiset lentokentältä ja ajoimme suoraan uimarannalle, jossa pääsimme Adrianmereen uimaan ja sitten uimapuvuissa pidimme aloituspalaverin uimarannalla. Meille suomalaisille aika uudenlainen kokemus!

 

Vietimme kaikki kurssipäivät yhdessä koko porukalla. Opettaja haki meidät joka aamu bussillaan, ajoimme eri paikkoihin, kävimme porukalla syömässä ja teimme kirjontatöitä. Illalla hän toi meidät takaisin hotellille.


Erasmus-matkamme oli paljon enemmän kuin vain työpajaa ja kirjonnan opettelua! Kurssikaverit olivat kaikki englantilaisia, Lontoon lähistöltä. Heidän kanssaan vaihdoimme tekemisen kokemuksia ja jaoimme monipuolisesti kädentaitojen osaamistamme. Verkostoiduimme, kansainvälistyimme sekä tutustuimme paikalliseen kulttuuriin, ruokaan, taiteeseen ja historiaan. (Tiiviin ohjelman vuoksi innokas lenkkeilijä Anu ehti vain kerran juosten tutustua ympäristöön ─ mutta mäkiä ja portaita riitti reitillä!)

Ympäristön kauneutta

Kurssin aikana kävimme keräämässä ideoita ja piirtämässä vuoristossa Monte Pallanolla, Colledimezzossa, Tornarecciossa, San Vitossa ja ihanassa paikassa vuorenhuipulla (= Agriturismo Montagnola). Moni paikka olisi jäänyt näkemättä ja löytämättä ilman opettajaamme Dionnea, joka oli asunut alueella osan vuodesta jo useamman vuoden ajan.

Taiteilua

Kaikissa tutustumiskohteissa kävelimme ja katselimme ympäristöä uusin silmin ja saimme aina tehtäviä. Kiinnitimme huomiota erilaisiin asioihin: kattoihin, taloihin rinteessä sekä muun muassa vuoriin, valokuvasimme kohteita ja teimme harjoituksia piirtämällä ja värittämällä.


Studiolla ompelua

Opettajamme Dionnen studiolla sitten katsoimme piirrosta ja ”piirsimme ja maalasimme” kuvan ompelukonetta käyttäen. Sukelsimme lankojen värien, lankojen vahvuuksien ja kiiltoasteiden vaihteluiden maailmaan. Opimme tekemään struktuureja ja elävää pintaa vaihtelemalla ompelunopeutta ja lankayhdistelmiä. Paljon uutta mutta myös paljon tuttua. Se avartaa aina kun voi tehdä asioita monella tavalla.


Italialainen ruoka
Kurssipäivien lounaat olivat sekä kulttuurisia makuelämyksiä että myös taide-elämyksiä. Vierailimme joka päivä eri ravintoloissa ─ ruokailutkin oli suunniteltu etukäteen kurssiohjelmaan. Kävimme vuoristoravintolassa, kala- ja merenantimien ravintolassa sekä monissa muissa upeissa paikoissa. Ehdoton kohokohta oli, kun pääsimme paikalliseen hyvin suosittuun ravintolaan vuoren huipulle pitkän ja kapean vuoristotien päähän tekemään itse pastaa mestaripastakokin opissa.


 

Mitä Erasmus-koulutus antoi meille käsityönopettajille omaan työhön ja ammatillisesti? Opimme katsomaan maisemaa ja rakennettua ympäristöä uusin silmin. Valokuvaamisen ja näkymän kopioimisen sijaan katsoimme viivoja, muotoja, kulmia ja värejä. Piirsimme viivapiirustuksia ja väripintoja ─ niitä asioita mitä itse näimme ja hahmotimme. Teimme näkymästä oman abstraktin tulkintamme.

 

 

Opimme tekemään väripintoja erivärisillä kynillä ja värittämällä etsimään sopivaa sävyä. Lopulta teimme saman asian ompelukoneella ja langoilla.Käsityön ja tekemisen kieli on kansainvälistä, mutta koimme että saimme myös todellisen kielikylvyn englantilaisten kurssikavereiden joukossa. Heidän murteensa ja aksenttinsa antoi pienen lisähaasteen.

Italialaisen monipuolisen taiteen hyödyntäminen oli erinomaisesti sovellettu koulutuskokonaisuuteen. Pohdimme, että voisimmepa järjestää jotain tällaista Oulu-opistossa tai Suomen kansalaisopistoissa. Suomeen palattuamme Anu on pystynyt soveltamaan opiskelemaamme kuvansuunnittelu- ja konekirjontamenetelmää meneillään olevissa ryhmissä. Pikkuhiljaa olisi ajatus ottaa paikallinen ympäristö ja sen tarjoamat mahdollisuudet luovan kirjonnan kurssisuunnitteluun ja kurssiohjelmaan mukaan.

Saimme uusia ystäviä ja heidän myötä myös käsityöntekemisen maailma avartuu ja laajenee. Suunnittelimme opettajavaihtoa sekä toistemme kotimaissa vierailua ja opiskelua.
Pescaran rannikolla opettajaamme odotellessa olimme uteliaina ja avoimin mielin uuden edessä.

Koulutusmatkamme jälkeen totesimme, että saimme paljon enemmän kuin mitä osasimme odottaa! Kiitos Erasmus+ tästä mahdollisuudesta! Suosittelemme sekä vaihtoa että kyseistä kohdetta kaikille: ole rohkea ja lähde kokeilemaan; älä epäröi, vaikka kielitaito ei olisi ihan sujuva ─ erityisesti kädentaitojen kieli on kansainvälinen! Kannattaa lähteä uutta kokemusta kohti avoimin mielin!


Terveisin kiitolliset Erasmus-matkaajat Anu ja Riitta

Jakolinkki